Voiko neljävuotiasta lasta yhä imettää?

Voiko neljävuotiasta lasta yhä imettää?
Kuva: Junior REIS

Iltalehdessä kerrotaan äidistä, joka imettää neljävuotiasta lastaan. Monet kritisoivat näin pitkään imettäviä äitejä. Toiset taas ovat ymmärtäväisiä ja saattavat itsekin imettää lapsiaan tavanomaista pidempään. Miten sinä suhtaudut useita vuosia kestävään imetykseen?

Imetys ja varsinkin sen kesto on monelle äidille hyvin herkkä asia. Mielipiteitä on monenlaisia, eikä yhtä oikeaa vastausta varmastikaan ole kysymykseen, milloin on oikea hetki lopettaa imetys.

Jotkut vanhemmat ovat vahvasti sitä mieltä, ettei esimerkiksi neljävuotiasta lasta enää tulisi imettää. Näin ajattelevat vanhemmat saattavat olla huolissaan muiden seikkojen ohella esimerkiksi siitä, että lasta saatetaan kiusata asian takia, mikäli asia tulee ilmi esimerkiksi päiväkodissa. Lapset saattavat jo päiväkoti-iässä olla kommenteissaan hyvin ilkeitä ja ajattelemattomia toisiaan kohtaan. Tällöin tapahtumasta, joka on alunperin ollut lapsen ja äidin välinen kaunis ja hyvin henkilökohtainen asia, saattaakin muodostua lapselle ahdistava ja negatiivisia tuntemuksia aiheuttava asia. Tämä ei tietenkään ole ollut äidin tarkoituksena hänen jatkaessaan imetystä pidempään. On hyvin surullista, jos hyvässä tarkoituksessa tehty toimenpide johtaakin tämänkaltaiseen tulokseen.

Moni äiti on myös sitä mieltä, että on täysin luonnollista imettää neljävuotiasta lasta. Pitkän imetysajan kannattajat ajattelevat usein, että lapselle on parasta vieroittua imetyksestä omaa tahtiaan. Molemmilla näkemyksillä on siis omat vankat kannattajakuntansa.

Jokainen lapsi ja äiti on erilainen

Koska jokainen lapsi on yksilö, on mahdotonta täysin yksiselitteisesti määritellä, milloin on oikea aika imetyksen lopettamiselle tietyn lapsen kohdalla. Äidin kannattaa kuitenkin olla tarkkana sen suhteen, ettei hän huomaamattaan itse pyri ylläpitämään imetyksen jatkumista muista syistä kuin siksi, että lapsi itse vaatisi rintaa. Joskus vanhempi saattaa tarjota jo kouluikää lähestyvälle lapselle rintaa esimerkiksi siksi, että vanhempi itse on tottunut imetyshetken tarjoamaan erityiseen läheisyyteen lapsen kanssa ja vanhemman on vaikeaa luopua tuosta arvokkaasta hetkestä. On tärkeää antaa lapsen aidosti itse tehdä päätös siitä, haluaako hän enää jatkaa imetystä.

Toisinaan vanhempi saattaa olla vahvasti sitä mieltä, että hän ei millään lailla johdattele lasta asian suhteen. Hän saattaa kuitenkin huomaamattaan signaloida lapselle, että nyt olisi hyvä hetki imetykselle, jolloin lapsi käytännössä tulee vanhemman “houkuttelemana” rinnalle.

Vanhemman olisi tärkeää pystyä katsomaan itseään rehellisesti peiliin ja kysymään itseltään, palveleeko esimerkiksi kouluikää lähestyvän lapsen imettäminen enää lapsen tarpeita vai onko kyse enemmän siitä, että itse ei halua luopua imetyksen tuomasta onnellisuuden tunteesta. Jos vanhempi päätyy analyysissaan siihen, että kyse on enemmän siitä, että hän itse saa tärkeitä onnellisuuden tunteita imetyksestä, eikä lapsi enää välttämättä itse imetystä tarvitsisi, tällöin oikea ratkaisu on olla aktiivisesti tarjoamatta rintaa lapselle, vaikka se saattaisi vanhemmasta tuntua vaikealta.

Onko sinun mielestäsi lapsen kannalta parasta, että hän saa täysin itse valita imetyksen lopettamisen ajankohdan?

Lähde: Iltalehti

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *