Yllättävän moni on kokenut “yliluonnollisia” asioita

Yllättävän moni on kokenut “yliluonnollisia” asioita
Kuva: Patrick

Moni häpeää tunnustaa kokeneensa jotakin, jonka on tulkinnut “yliluonnolliseksi”. Syynä voi olla pelko leimautumisesta jonkinlaiseksi “hörhöksi” tai kukkahattutädiksi. Yllättävän monilla ihmisillä on kuitenkin ollut niin sanottuja yliluonnollisia kokemuksia, joista he eivät ole kehdanneet puhua muille. Koska ihmiset eivät keskustele tällaisista asioista keskenään, moni saattaa kuvitella olevansa ainoa, joka on moisia asioita kokenut. Oletko sinä kokenut elämässäsi jotakin, jonka olet tulkinnut yliluonnolliseksi tai muutoin selittämättömäksi ilmiöksi?

“Yliluonnolliset” asiat ovat aina kiehtoneet ihmisiä. Mikäpä sen ihanampaa kuin sallia itsensä ajatella, että tavallisen arjen keskellä olisi jotain jännittävää, jota ei paljain silmin näe. Kun puhutaan ”yliluonnollisista asioista” on samalla hyvä tarkentaa, mitä sanalla ”yliluonnollinen” tarkoitetaan, sillä eri ihmiset voivat tarkoittaa sanalla erilaisia asioita.

Seura-lehden artikkelissa kerrottiin sosiaalipsykologi Jeena Ranckenista, joka on haastatellut taannoisessa väitöstutkimuksessaan 84 henkilöä, jotka kertoivat yliluonnollisista kokemuksistaan. Ranckenin mukaan vahvoja yliluonnollisia kokemuksia, kuten esimerkiksi ruumiista irtautumista tai edesmenneen vainajan kohtaamista, on ollut noin joka kymmenennellä ihmisellä. Tutkimukseen haastatellut henkilöt olivat keskenään hyvin erilainen joukko ihmisiä niin ammatilliselta taustaltaan, iältään sekä myös elämäntilanteensa suhteen.

Moni tämän päivän ”yliluonnollinen” asia voi aikanaan saada tieteellisen selityksen

Moni entisaikaan yliluonnollisena pidetty asia on tänä päivänä saanut selityksen tieteellisten tutkimusmenetelmien edistyessä. Kenties niin käy myös nykyisille “yliluonnollisina” pidetyille asioille.

Asia on “selittämätön” vain niin kauan kuin sille ei ole olemassa tieteellistä selitystä. Tiede taas kykenee selittämään vain sellaisia asioita, joita se kykenee mittaamaan tämänhetkisillä mittalaitteilla. Jos tällä hetkellä ei ole olemassa tarvittavan kaltaisia mittalaitteita, joilla ilmiöitä voitaisi tutkia, ei niille ole myöskään mahdollista saada tieteellisesti todistettavissa olevia selityksiä.

Kannattaakin pitää mieli avoimena eikä suoralta kädeltä kieltää jonkin asian olemassaoloa vain siksi, että sille ei ole vielä löytynyt tieteellistä selitystä. On myös hyvä muistaa, että jos jokin oma uskomus ei vahingoita ketään ja tuottaa itselle onnellisuuden tunteita, ei ole mitään syytä, miksi ihmisen ei voisi sallia uskoa kyseiseen asiaan.

Suurin osa maailman ihmisistä uskoo erilaisiin uskontoihin, joissa kuvatuille asioille ei niin ikään ole olemassa minkäänlaisia tieteellisiä todisteita. Jos ihminen on onnellinen uskoessaan tiettyyn asiaan, ei tuputa näkemyksiään väkisin muille, eikä hänen näkemyksistään muutoinkaan ole muille haittaa esimerkiksi syrjimisen tai muun epäasiallisen toiminnan muodossa, ei muidenkaan tulisi suhtautua pilkallisesti asiaan. Myös tässä kohtaa, niin kuin monissa muissa asioissa maailmassa, paras toimintatapa on suhtautua toisiin empaattisesti ja ymmärtäväisesti, vaikka ei jakaisi heidän näkemyksiään.

Oletko sinä kokenut elämässäsi asioita, jotka sopivat “yliluonnollisen” kategoriaan?

Jeena Ranckenin tutkimuksista voi lukea lisää Seuran artikkelista.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *