Päiväkodin työntekijät kohtaavat yhä useammin väkivaltaa

Työtapaturmia voi tapahtua minkälaisessa työpaikassa tahansa, eivätkä päiväkodit ole tässä poikkeus. Päiväkodeissa niin työtapaturmat yleisesti kuin erityisesti väkivallasta johtuvat työtapaturmat ovat lisääntyneet.

Väkivalta on yhä useamman työtapaturman syynä päiväkodeissa, ilmenee Fennian työtapaturmatilastoista. Tänä vuonna väkivallasta johtuneiden työtapaturmien osuus on yli 13 prosenttia, kun vielä viime vuonna se oli kymmenen prosenttia. Todellisuudessa tapauksia on vielä ilmoitettuakin enemmän.

”Meidän tilastoissamme näkyvät korvatut työtapaturmat eli käytännössä vähintään käynnit työterveyshuollossa. Sen päälle tulevat vielä kaikki lievemmät tapaukset, jotka eivät ole vaatineet lääkärissäkäyntiä tai sairaslomaa”, muistuttaa Fennian lakisääteisistä henkilövakuutuksista vastaava johtaja Minna Niemi.

Fennian tilastojen mukaan väkivallasta johtuvien työtapaturmien määrä on ollut kasvussa viime vuosina. Koronavuodet 2020 ja 2021 kuitenkin sekoittavat tilastoja, koska niinä vuosina tapaturmia sattui kaikilla aloilla vähemmän muun muassa etätöiden ja koronarajoitusten johdosta.

Päiväkodeissa tapahtuvat väkivallasta johtuvat työtapaturmat ovat useimmiten lyömistä, puremista ja potkimista sekä tavaroiden heittelyä. Tilastojen valossa yleisimpiä vammoja ovat sijoiltaanmenot, nyrjähdykset ja venähdykset (42,3%), haavat ja pinnalliset vammat (30,7%) sekä tärähdykset ja sisäiset vammat (17,3%). Luunmurtumiakin tapahtuu jonkin verran (4,3%).

Vaikka lapsen väkivaltainen käytös ei aina ole tahallista, tilastoidaan siitä aiheutunut tapaturma väkivallasta johtuneeksi.

Resurssipula heijastuu väkivaltatapauksiin

Väkivaltaisen käyttäytymisen takana on usein yksi tai kaksi haastavaa, erityistä tukea tarvitsevaa lasta. Niemi kertoo, että päiväkodeissa on akuutti resurssipula, eivätkä erityistä tukea tarvitsevat lapset välttämättä saa tarvitsemaansa tukea, sillä työntekijöiden aika ei minimiresursseilla yksinkertaisesti riitä.

”Moni väkivaltatilanne aiheuttaa työtapaturman juuri siksi, että päiväkodin työntekijä joutuu hoitamaan sen yksin, valvoessaan samalla muita lapsia”, hän sanoo.

Yksi haaste on myös vallitseva käsitys, että lasten väkivaltainen käyttäytyminen kuuluu kasvatustyön luonteeseen ja oikeudesta terveelliseen ja turvalliseen työhön voidaan siten tinkiä.

”Myös väkivaltatilanteista tulisi ilmoittaa työnantajalle, jotta ongelman laajuudesta saadaan mahdollisimman paljon tietoa. Työnantajien tulisi puolestaan huolehtia riittävästä tuesta väkivaltatilanteissa ja esimerkiksi auttaa työntekijää ilmoituksen tekemisessä, sekä varmistaa työntekijöiden riittävä osaaminen väkivaltatilanteiden varalta”, Niemi huomauttaa.

Niemen mukaan moni kokee väkivaltatilanteiden edessä voimattomuutta ja neuvottomuutta. Työpaikalla koettu väkivalta myös lisää työn kuormitusta.

Työtapaturmissa paljon liukastumisia

Päiväkotien työntekijöiden työtapaturmat ovat kasvussa myös yleisesti. Tapaturmavakuutuskeskus TVK:n tilastojen mukaan lasten päivähoitopalveluiden työntekijöiden työtapaturmia sattui viime vuonna aiempaa enemmän.

Työtapaturmien taustalla on usein ennen kaikkea liukastumiset talvikeleillä ja kaatumiset. Päiväkotien työntekijät kokevat myös paljon äkillistä fyysistä kuormitusta esimerkiksi lapsia nostaessaan.

”Valtaosa työtapaturmista johtaa ainoastaan käyntiin työterveyslääkärillä tai -sairaanhoitajalla, tai lyhyeen, parin päivän poissaoloon. Kuitenkin lyhyetkin poissaolot aiheuttavat harmia, sillä muiden työntekijöiden kiire lisääntyy”, Niemi toteaa.

”Vaikka sijainen järjestyisikin, tämä ei välttämättä tunne taloa ja lapsia. Näin kierre on valmis ja riski uusille työtapaturmille ja työntekijöiden kuormittumiselle kasvaa”, hän lisää.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.