Sometauko voi toisinaan tehdä vanhemmallekin hyvää

person holding white smartphone showing Instagram feed
Kuva: Georgia de Lotz

Vanhempi voi kokea älypuhelimen selailun rentouttavaksi irtautumishetkeksi muutoin raskaasta ruuhkavuosien arjesta. Parhaimmillaan surffailu voikin toimia pienenä henkisenä hengähdystaukona. Toisinaan selailu voi kuitenkin mennä liiallisuuksiin, jolloin rentoutumisen sijaan puhelimen näpräily alkaakin aiheuttaa ahdistusta. Jos tuntuu, että somen ja uutisvirran jatkuva selaaminen aiheuttaa enemmän ahdistusta kuin mielihyvää, kannattaa harkita sometaukoa.

Nykyään lähes kaikkialla missä on ihmisiä, näkee heidän käsissään myös älylaitteita. Älypuhelinta vilkuillaan, vaikka ympärillä tapahtuisi tärkeitä asioita. Ei ole tavatonta nähdä pienen lapsen kanssa vanhempaa, joka selailee puhelintaan lapsen touhutessa vieressä.

Puhelimen jatkuva vilkuilu voi olla hyvin stressaavaa. Toisaalta se voi olla myös rentoutumishetki ja irtautuminen muutoin raskaasta lapsiarjesta. Voi olla, että mielen saakin hetkeksi irrotettua arkisista asioista vilkaisemalla esimerkiksi somea ja uutisia. Kannattaa kuitenkin seurata omaa käyttäytymistään ja havahtua ajoissa tilanteeseen, jos kyse onkin siitä, että on jäänyt henkisesti koukkuun somen selaamiseen.

Kuten mikä tahansa muukin elämässä nautintoa aiheuttava asia, voi myös älypuhelimen selailu mennä liiallisuuksiin. Samalla tavalla kuin esimerkiksi sokeriin tai alkoholiin voi jäädä koukkuun, voi ihminen jäädä koukkuun somen selailuun ja uutisvirran jatkuvaan tarkkailuun. Tällöin ihmisellä on pakottava tarve ottaa puhelin esiin tämän tästä ja vilkaista, mitä uutta feediin on taas ilmaantunut.

Pahimmillaan tällainen tarve saattaa iskeä vain muutamien minuuttien välein. Tällöin olo alkaa usein jo olla hyvin stressaantunut. Silti selailua voi olla hyvin vaikeaa lopettaa.

Sen lisäksi, että älypuhelimen selailu on henkisesti stressaavaa, myös keho joutuu kovalle koetukselle. Pienen näytön tihrustaminen voi saada pään ja silmät särkemään. Niskaa tulee pidettyä usein huonossa jäykistyneessä asennossa. Ihminen itse ei välttämättä edes tiedosta sitä, kuinka epäluonnollisessa asennossa hänen kehonsa on jopa tuntikausia päivässä.

Vanhemman riippuvuus älypuhelimen selailusta voi pahimmillaan asettaa hänen lapsensa vaaraan

Liian usein näkee vanhempia, jotka ovat niin syventyneitä älypuhelimeensa, että eivät tosiasiassa kykenisi reagoimaan, mikäli vieressä leikkivä lapsi joutuisi yllättävään vaaratilanteeseen. Vanhempi ei itse välttämättä edes tiedosta sitä, miltä hänen puhelinkäytöksensä näyttää ulospäin. Hän ei näe ympäristön paheksuvia katseita, koska silmät ovat niin tiukasti kiinni näytöllä.

Kannattaakin pysähtyä miettimään omaa älypuhelimen käyttöään ja tarvittaessa pitää siitä taukoa, vaikka se tuntuisikin haastavalta. Moni ihminen, joka on pitänyt tietoisesti älypuhelimesta taukoa esimerkiksi muutamien viikkojen ajan kertoo, että mieli ja keho ovat selvästi rentoutuneempia tauon seurauksena.

Jos siis ruuhkavuosien keskellä mieli tuntuu hyvin väsyneeltä ja keho rasittuneelta, kannattaa miettiä, voisiko tämä mahdollisesti osittain johtua älypuhelimen liiasta selailusta. Tarvittaessa voi kokeilla pitää taukoa puhelimen käytöstä ja mikäli henkinen ja fyysinen olotila tuntuu tällöin kohentuvan, taukoa voi jatkaa.

Lisätietoa siitä, kuinka voi tunnistaa oman riippuvuuden sosiaalisesta mediasta ja kuinka riippuvuudesta voi päästä eroon voi lukea Healthlinen sivuilta.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)