Äidillä on nännilävistys – Onnistuuko imettäminen silti?

Äidillä on nännilävistys – Onnistuuko imettäminen silti?
Kuva: Wren Meinberg

Äkkiseltään voi tuntua hiukan hämmentävältä ajatella, että äiti, jolla on nännilävistyksiä, voisi imettää täysin normaalisti. Nännilävistyksen kanssa on mahdollista imettää, mutta muutamia seikkoja kannattaa ottaa huomioon.

Jos vanhemmalla on jo valmiiksi nännilävistyksiä tai hän harkitsee raskaana ollessaan sellaisten ottamista, häntä varmasti mietityttää, kuinka lävistykset vaikuttavat imetykseen. Joskus myös äiti, joka paraikaa imettää, haluaisi kovasti hankkia nännilävistyksen. Tällöin häntä sataa mietityttää, onko tämä mahdollista, vai voiko lävistyksen hankkimisesta aiheutua vauvalle jotakin vaaraa.

Parents-sivuston artikkelissa pohditaan asiaa monelta kannalta asiantuntijoiden voimin. Aiheesta ei toistaiseksi ole olemassa kovin paljon tutkimustietoa, mutta vanhemmat ovat hyvin kiinnostuneita aiheesta, koska monilla äideillä on nykyään nännilävistyksiä.

Jos äidillä on nännilävistys, hän voi imettää, kunhan hän ottaa korun pois imetyksen ajaksi. Jos äiti haluaa pitää korua imetysten välillä, on tärkeää pitää huolta hygieniasta. Tutkimusten valossa ei kuitenkaan vaikuttaisi siltä, että nännilävistyksellä itsessään olisi haitallista vaikutusta imetykseen.

Tärkeintä on muistaa poistaa koru ennen imetystä

Jos koru vahingossa unohtuu nänniin, se voi aiheuttaa lapselle tukehtumisvaaran tai haavaumia. Vauva-arki on usein raskasta ja väsyneenä saattaa helposti unohtaa asioita. Jos vanhempi pitää nännikorua päällä imetysten välillä, on riskinä, että hän väsyneenä saattaakin unohtaa sen olevan kiinni ja tarjoaa rintaa lapselle korun kanssa. Siksi turvallisinta olisi olla pitämättä korua, kun imettää aktiivisesti.

Nännilävistyksiin voi liittyä myös muunlaisia riskejä lapselle. Eräs näistä on tulehdusriski. Tulehdusriski on korkein sellaisissa tapauksissa, jolloin lävistys on otettu hiljattain eikä haava ole kokonaan parantunut. Tulehduksen oireita saattavat olla esimerkiksi turpoaminen, kosketusarkuus, erite ja ihottuma. Jos äiti havaitsee tällaisia merkkejä, tulee olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaisiin, jotta tilanteesta ei aiheudu varaa äidille tai lapselle.

Lävistysreiästä saattaa tulla maitoa

Mikäli lävistys on sellaisella alueella, että se on vahingoittanut rinnassa olevia hermoja tai luonut arpikudosta, tämä saattaa vaikuttaa imetykseen. Suurin osa äideistä, joilla on nännilävistys, pystyvät kuitenkin imettämään ilman ongelmia. Kannattaa kuitenkin seurata tilannetta, mikäli aikoo imettää lastaan nännilävistyksen kanssa varsinkin sellaisissa tapauksissa, jolloin lävistykset ovat kohtalaisen tuoreita.

Voiko raskaana ollessa ja imetyksen aikana hankkia nännilävistyksen?

Nännilävistyksen hankkiminen raskaana ollessa tai imetyksen aikana ei ole suositeltavaa. Raskauden aikana kehon immuunivaste on alentunut, eikä lävistyshaava välttämättä parane niin hyvin kuin muutoin. Imetyksen jälkeenkin äidin olisi hyvä odottaa kolmen kuukauden ajan ennen nännilävistyksen hankkimista.

On myös hyvä muistaa, että kun vauva on pieni, hän usein liikkuu rintojen päällä sylissä ollessaan, vaikka imetystä ei tapahtuisikaan. Tällöin hän voi osua lävistyskoruun. Myös tästä syystä on kaikkein turvallisinta odottaa siihen saakka, että imetysvaihe on ohi ja lapsi jo sen ikäinen, ettei hän jatkuvasti hamua rintoja sylissä ollessaan.

Onko sinulla kokemusta imettämisestä nännilävistyksen kanssa?

Lähde: Parents

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *