Moni nuori on yksinäinen koulussa – ”En puhu kenellekään”

Kuva: Unsplash / Gaelle Marcel

Sanotaan, että ihminen on laumaeläin. Yksinäisyys voi syödä sisältä ja tutkimuksissa on todettu, että yksinäisyydellä on hyvinvointia heikentäviä vaikutuksia. Yksinäisyys on merkittävä ongelma nuorten kohdalla – myös kouluissa.

Noin yksi kymmenestä nuoresta (14%) kokee haitallista yksinäisyyttä oppilaitoksessaan, osoittaa HelsinkiMission valtakunnallisen School to Belong -ohjelman kysely. Haitallista yksinäisyyttä kokevat nuoret tunnistavat yksinäisyyden liittyvän mielenterveysongelmiin sekä lisäävän väsymystä, ärtymystä ja keskittymisen vaikeuksia oppitunnilla.

Tuloksista selviää myös, että joka kolmas (32%) yksinäisyyttä kokeva nuori (ja 13% kaikista vastaajista) ei tapaa viikoittain kavereita tai muita samanikäisiä oppilaitoksen ulkopuolella eikä verkossa. Puolet yksinäisyyttä kokevista kertoi kyselyssä, että yksinäisyys haittaa keskittymistä oppitunneilla ja vajaa puolet (42%) kertoi yksinäisyyden olevan yhteydessä koulupoissaoloihin.

”Yksinäisyyttä tuntevista nuorista 42 prosenttia ei koe pystyvänsä vaikuttamaan yksinäisyyteen. Nuoret tarvitsevat tietoa ja taitoja siitä, miten yksinäisyyttä voi vähentää”, HelsinkiMission Nuorten kriisipisteen päällikkö Heidi Rouhiainen sanoo.

”Kouluyhteisöllä on tärkeä tehtävä tarjota nuorille turvallinen paikka opetella sosiaalisia taitoja ja konkreettisia keinoja puuttua yksinäisyyteen. Jokainen nuori ansaitsee kokea kuuluvansa yhteisöön”, hän lisää.

Yksinäiset nuoret kokevat riittämättömyyden tunnetta

Kyselystä paljastui, että kaksi kolmesta (65 %) yksinäisyyttä kokevasta nuoresta tuntee, ettei ole riittävän hyvä. Kaikkien nuorten keskuudessa vastaava luku oli 36 prosenttia. 48 prosenttia yksinäisyyttä kokevista nuorista myös kertoi, että opiskelukaverit kysyvät heidän kuulumisiaan harvemmin kuin kuukausittain.

Kyselyyn vastasi myös huoltajia ja koulun henkilökuntaan. Niin yli puolet nuorista (58%), huoltajista (59%) kuin oppilaitoksen henkilökunnasta (67%) tunnisti, että yksinäisyys lisää merkittävästi liiallista somen käyttöä.

Kyselyn toteuttanut School to Belong -ohjelma auttaa tunnistamaan ja sanoittamaan yksinäisyyttä oppilaitoksissa sekä tarjoaa tutkimusperustaista tukea, keinoja sekä järjestön ja koulun välistä kumppanuutta yksinäisyyden vähentämiseksi ja osallisuuden vahvistamiseksi. Lukuvuonna 2023-2024 ohjelmassa on mukana 108 oppilaitosta ympäri Suomen. Kyselyssä oli mukana yhteensä 6 335 nuorta 101 ohjelman oppilaitoksesta.

Nuoret saivat jättää yksinäisyyskyselyssä kommentteja. Alla kolme poimintaa nuorten kommenteista:

”Yksinäisyys näkyy arjessani eniten koulussa. Ei vain ole ketään kenen kanssa viettäisin aikaa, en puhu kenellekään, ellei pidä tehdä pari- tai ryhmätöitä. Koulun jälkeen jotkut saattavat olla vielä kavereidensa kanssa, mutta minä en voi tehdä niin. Yksinäisyys vie motivaatiota jaksaa olla koulussa.” – nuori, 17 vuotta

”Teen koulussa vain aivan pakollisen ja menen koulusta suoraan kotiin. Käytän poissaolot aivan kurssilta tippumisen rajoille. Paritehtäviä tehdessä luokassa yritän näyttää siltä, ettei minua kiinnosta ja sulkeutua puhelimelleni jotta muut eivät kiinnittäisi yksinäisyyteeni huomiota.” – nuori, 18 vuotta

”Vietän suurimman osan vapaa ajastani yksin, mutta koulussa kuitenkin minulle puhutaan. En silti tunne ikinä kuuluvani joukkoon. Lopetin harrastukseni, vaikka rakastin sitä mutta en vain enää kestänyt sitä syrjintää ja yksinäisyyttä mitä koin siellä ollessani.” – nuori, 16 vuotta

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.