Joskus pienetkin asiat voivat auttaa jaksamaan arjessa

a person walking down a path with an umbrella
Kuva: Evan Wise

Ruuhkavuosien keskellä voi joskus väsähtää huomaamattaan. Voi tuntua siltä, että akkujen lataaminen edellyttäisi vähintäänkin parin viikon lomaa jossakin kaukaisessa kohteessa. Tällöin kannattaa pysähtyä katsomaan ympärilleen, sillä jaksamista edistäviä elementtejä löytyy usein paljon lähempääkin.

Esimerkiksi vuodenaikojen vaihtelu tarjoaa ilmaisen “henkisen lomamatkan” ympäristön muuttuessa neljä kertaa vuodessa. Syksyn saapuessa kannattaakin ottaa kaikki irti henkisestä “minilomasta”, jonka voi kokea esimerkiksi kävelyllä ruskametsässä.

Sanotaan, että eräs loman funktio on irrottaa mieli arjesta ja totutuista rutiineista. Me suomalaiset asumme maassa, jossa on neljä vuodenaikaa ja saamme siksi tavallaan ilmaisen “henkisen lomamatkan” neljä kertaa vuodessa, kun maailma kodin ulkopuolella näyttää hiukan erilaiselta. Meidän ei siis välttämättä tarvitse matkustaa toiselle puolelle maapalloa kokeaksemme raikastavia muutoksia arkiympäristössä.

Vaikka ilmastonmuutos tuo omat haasteensa säätiloihin, ainakin toistaiseksi syksy on Suomessa ollut aurinkoinen ja miellyttävä. Lehdet ovat kuin huomaamatta muuttuneet piristäviksi punaisiksi ja keltaisiksi värilaikuiksi, joiden kirkkautta matalalta paistava syysaurinko vain korostaa. Lapset keräilevät innoissaan kauneimpia lehtiä kokoelmiinsa vanhempien kaivellessa komeroista esiin viileämmän kelin vaatteita. Kannattaakin nyt nautiskella uudesta vuodenajasta niin kauan kuin se säilyttää uutuusarvonsa. Tällä tavalla arjen pienistä asioista voi ammentaa energiaa.

Ympäristö vaikuttaa paljon vanhemman jaksamiseen kiireisten ruuhkavuosien keskellä

Jos vanhempi esimerkiksi inhoaa kuumaa säätä ja kirkasta aurinkoa, voi olla piinaavaa odottaa läpi kesäkuukausien syksyn koittoa. Sellaiset vanhemmat, jotka rakastavat lämpöä ja aurinkoa eivät usein voi käsittää, miten joku on ärtyneellä mielellä sään takia upeana hellepäivänä. Ihmiset ovat kuitenkin tässäkin suhteessa erilaisia. Jos oma preferenssi on viileä, kuulas ja tuulinen syyssää, pääsee tällainen Ihminen kunnolla elementtiinsä vasta kesähelteiden jo väistyttyä.

Moni kokee, että kaikissa vuodenajoissa on omat hyvät puolensa. Ylipäätään vuodenaikojen vaihtelu koetaan usein raikastavana sen sijaan, että olisi jatkuvasti samankaltainen säätila. Pitkän kuuman kesän jälkeen tuntuu ihanalta nähdä kauniit syksyn värit ja pukeutua villapuseroon ja kotoisiin villasukkiin.

Kävelylenkki tunnelmallisessa syysillassa lataa akkuja

Kun illat pimenevät, mutta kuitenkaan ei vielä ole hirvittävän kylmä, on ulkona liikkuessa ilmassa aivan erityistä tunnelmaa. Varsinkin sellaiset vanhemmat, joiden perheeseen kuuluu karvaisia jäseniä, pääsevät nauttimaan aivan erityisellä tavalla tunnelmallisista syysilloista karvaturrin kanssa lenkkeillessä. Vaikka kotoa ei löytyisikään nelijalkaista perheenjäsentä, kannattaa vanhemman käydä itsekseen kävelyllä iltaisin nautiskelemassa omasta yksityisestä hetkestä ja syystunnelmasta.

Tällainen “henkinen miniloma” toimii toki vain silloin, jos aidosti pitää käsillä olevasta vuodenajasta. Toiset ovat syysihmisiä eivätkä malta odottaa kesähelteiden väistymistä. Toiset taas kokevat ahdistusta jo ajatuksesta, että vihreys väistyy syyssateiden tieltä. Oletko sinä innoissasi syksyn saapumisesta vai lasketko jo päiviä ensi kevääseen?

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.