Nuoren aistiyliherkkyyttä ei aina tunnisteta

woman silver-colored earring
Kuva: Klara Kulikova

Jos nuori saa selittämättömiä raivokohtauksia ja välttelee muita ihmisiä, käytökseen voi olla monia syitä. Eräs syy voi olla aistiyliherkkyys, joka voi kuormittaa ja hämmentää nuorta. Jos nuori tuntuu kuormittuvan aistiärsykkeistä, vanhemman kannattaa selvittää, voiko kyse olla aistiyliherkkyydestä.

Aistiyliherkkä nuori voi reagoida liian kuormittavaan ja voimakkaaseen aisti-informaatioon monin tavoin. Nuoren reaktiot voivat olla hämmentäviä aikuisille, jos he eivät tiedä, mistä reaktiot johtuvat. Ei ole epätavallista, että aistiyliherkkä nuori esimerkiksi saa raivokohtauksia tai sulkeutuu.

Aistikäsittelyn häiriöstä puhutaan silloin, kun nuorella on yliherkkyytensä takia ongelmia selviytyä jokapäiväisestä elämästä. Nuori saattaa kokea vastaanottamansa aisti-informaation vääristyneenä ja liian voimakkaana. Aistiyliherkkyys saattaa koskea yhtä tai useampaa aistia.

Jos yliherkkyys koskee ääniaistimuksia, nuori saattaa ahdistua voimakkaasti meluisassa ympäristössä, koska hän kokee äänet muita voimakkaampina. Toisaalta jos yliherkkyys koskee näköaistia, tällöin esimerkiksi kirkkaat valot voivat olla nuorelle hyvin kuormittavia. Jos nuori on sellaisessa tilassa, jossa on välkkyviä valoja, tämä saattaa kuormittaa häntä niin paljon, että hän lamaantuu. Esimerkiksi välkkyvä loisteputki voi saada tällaisen tilanteen aikaan.

Myös kirkkaat värit voivat toimia samanlaisina kuormittavina ärsykkeinä. Jos aistiyliherkkä nuori näkee yllättäen kirkkaita värejä, tämä saattaa viedä hänen huomionsa niin täydellisesti, että hän ei kykene esimerkiksi vastaanottamaan ohjeita. Samaan tapaan hajuille yliherkkä nuori saattaa lamaantua haistaessaan jotakin voimakasta. Tuoksut voivat myös aiheuttaa nuorelle pahoinvointia.

Aistiyliherkkyyttä voi esiintyä myös tuntoärsykkeille. Jos nuori on yliherkkä tuntoaistimuksille, esimerkiksi sade voi tuntua hyvin epämiellyttävältä ihoa vasten. Myös muiden ihmisten kosketus voi tuntua nuoresta pahalta. Jos ympäristö ei tiedä, että kyseessä on aistiyliherkkyys, nuoren reaktiota voi olla vaikeaa ymmärtää.

Joillakin nuorilla aistiyliherkkyys voi liittyä esimerkiksi ADHD:hen tai autismikirjon häiriöihin. Jos nuoren vireystila on alhainen ja hän on väsynyt, hän saattaa myös “alireagoida” aistiärsykkeisiin. Reagointitapa voi siis vaihdella riippuen muun muassa nuoren vireystilasta.

Kuinka aikuinen voi auttaa aistiyliherkkyydestä kärsivää nuorta?

Jos nuori välttelee kosketusta ja pitää etäisyyttä muihin ihmisiin, vanhemman on tärkeää pyrkiä selvittämään, mistä tämä käytös johtuu. Jos kyse on aistiyliherkkyydestä, nuori tarvitsee tukea ja ohjausta. Aikuisen on tärkeää olla nuorelle turvallisena tukena haastavassa tilanteessa. Aikuisen rauhallisuus auttaa usein myös nuorta rauhoittumaan.

Jos nuori kuormittuu liikaa, kuormittuminen voi johtaa raivokohtauksiin tai ihmisten välttelyyn. Siksi on tärkeää, että nuoren ohjaajana toimiva aikuinen tiedostaa ne asiat, jotka ovat nuorelle erityisen vaikeita. Tällöin aikuinen voi auttaa nuorta etukäteen valmistautumaan tietynlaisiin tilanteisiin.

Lähde ja lisätietoa: Aivoliitto

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.