Rintasyöpä on Suomessa naisten yleisin syöpä. Kehittyneet hoitomuodot ja varhainen diagnostiikka ovat johtaneet siihen, että rintasyöpään sairastuneen ennuste on aiempaa parempi.
Keskimäärin noin 5 000 naista saa joka vuosi rintasyöpädiagnoosin. Pelkästään naisten sairaus se ei kuitenkaan ole, mutta miehillä rintasyöpä on selvästi harvinaisempi: Syöpäjärjestöt kertovat, että rintasyöpädiagnoosin saa vuosittain noin 30 miestä.
Enemmistö rintasyövistä (60%) löydetään yli 60-vuotiailta naisilta. Noin 20 prosenttia tapauksista on 50-59-vuotiailla ja runsaat 10 prosenttia on 25-49-vuotiailla naisilla. Vuosittain vain muutama alle 25-vuotias sairastuu rintasyöpään.
Yleisyytensä vuoksi rintasyöpä on aiheena merkittävä ja siihen on hyvä tutustua, jotta osaa muun muassa tunnistaa oireet ja tietää, minkälaiset asiat voivat altistaa rintasyövälle. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) Syöpäkeskuksen johtava ylilääkäri, dosentti Johanna Mattson on kertonut olennaisia faktoja rintasyövästä Kotiliedelle ja poimimme alle niistä 6 faktaa.
Rintasyövän tyypillisimmät oireet
Yleisin ja monien tietämä rintasyövän oire on kyhmy, joka löytyy rintaa tunnustelemalla. Jos syöpä on edennyt kainaloon, voi kyhmy tuntua myös kainalossa. Kaikki kyhmyt eivät kuitenkaan viittaa syöpään, vaan rinnoissa voi olla myös hyvälaatuisia, itsestään katoavia kystia tai hormonaaliseen kuukautiskiertoon liittyviä kyhmyjä. Muita oireita ovat muun muassa rinnan ihon tai nännin vetäytyminen, muutokset rinnan koossa tai muodossa, ihon punertaminen, ihottuma nännin tai nännipihan alueella, kirkas tai verinen erite nännistä, kipu, joka ei liity hormonikiertoon sekä rinnan tulehdus, joka ei hellitä antibiooteilla. Rintasyöpä voi olla myös oireeton.
Seulonta paljastaa syövän
Suomessa järjestetään väestöseulontoja, jotka ovat tyypillinen tapa rintasyövän löytämiseen. Rintasyöpäseulontoihin kutsutaan kaikki 50-69-vuotiaat kahden vuoden välein, mutta ikähaarukkaa ollaan laajentamassa. Jos ihminen ei kuulu seulonnan piiriin tai osallistu seulontoihin, löytyy rintasyöpä usein vastaanotolla jonkin oireen perusteella.
Omatarkkailu on tärkeää
On suositeltu, että jokainen tutkii rintansa säännöllisesti. Hyvä ajankohta rintojen omatarkkailuun on heti kuukautisten päätyttyä. Kun rinnat tunnustelee aina samassa vaiheessa kuukautiskiertoa, on helpompi tunnistaa, mitkä muutokset ovat hormonaalisia ja mitkä kannattaa tutkituttaa lääkärissä.
Altistavat tekijät
Rintasyöpäriskiä lisäävät muun muassa nuorena alkaneet kuukautiset ja myöhäiset vaihdevuodet. Pitkäaikainen keltarauhashormonia sisältävän hormonikorvaushoidon käyttö altistaa rintasyövälle, minkä lisäksi yhdistelmäehkäisypillerit voivat lisätä rintasyöpäriskiä hieman etenkin vanhemmilla ja pillereitä pitkään käyttäneillä naisilla. 5-10 prosenttia rintasyövistä johtuu sille altistavista perinnöllisistä geenivirheistä.
Ennuste
Rintasyöpään sairastuneen ennuste paranee jatkuvasti. Mitä varhaisemmassa vaiheessa syöpä todetaan, sitä parempi ennuste on.
Hoitomuodot
Varhaisen vaiheen hoidon kulmakivi on leikkaushoito, joka pyritään tekemään rintaa säästävästi. Lisäksi hoidossa voidaan käyttää säde- ja lääkehoitoa. Hoitomuotoja tarkastellaan potilaskohtaisesti.
Voit lukea lisää rintasyövästä Syöpäjärjestöjen sivuilta. Aiemmin julkaistussa artikkelissa voit tutustua tämän vuoden Roosa nauha -kampanjaan, jolla kerätään rahaa syöpätutkimuksen hyväksi.
Lähde: Kotiliesi
Teksti: Miia