Mikä saa vauvan taivuttamaan selkäänsä voimakkaasti kaarelle?

baby laying on bed
Kuva: Picsea

Monille pienen lapsen vanhemmille on tuttu tilanne, jossa vauva vääntää selkänsä voimakkaasti taaksepäin kaarelle. Vanhempaa voi mietityttää, mikä tähän käytökseen on syynä. Erilaiset tekijät saattavat vaikuttaa siihen, että vauva pyrkii vääntämään selkänsä kaarelle.

Varsinkin ensimmäistä kertaa vanhemmaksi tulleelle jotkut vauvan käytökseen liittyvät asiat saattavat vaikuttaa varsin mystisiltä. Kun vauva taivuttaa selkänsä voimakkaasti kaarelle, tämä saattaa näyttää vanhemmasta niin epätavalliselta, että mielessä käy huoli siitä, onko vauvalla jokin hätä. Vanhempaa saattaa mietityttää esimerkiksi, kärsiikö vauva kivuista tai onko hänen kehityksensä normaalia, koska hän käyttäytyy tällä tavoin.

Useimmiten onneksi huoleen ei ole syytä. Vaikka kaikki vauvat eivät näin toimikaan, selän kaarelle vääntäminen on kuitenkin varsin yleistä pienten vauvojen keskuudessa. Usein syy toimintaan ei ole vaarallinen.

Parents-sivustolla lääkäri John S. Maupole toteaa selän kaarelle taivuttelun olevan yksi lukuisista omituisista ja samaan aikaan varsin suloisista asioista, joita vauvat tekevät. Useimmiten tämä toiminto on harmitonta, eikä viittaa siihen, että vauva esimerkiksi kärsisi kivuista. Vauvat saattavat Maypolen mukaan kääntää selkänsä kaarelle, sekä muutenkin väännellä päätään ja ruumistaan, kun he ovat innoissaan tai yllättyneitä, tai vain venyttelevät lihaksiaan. Lisäksi vauva saattaa taivuttaa selkänsä voimakkaasti kaarelle myös syödessään tai liikkuessaan unissaan. Joskus syynä on reaktio johonkin odottamattomaan asiaan, toisinaan taas mitään varsinaista syytä toimintoon ei näytä vanhemman silmissä olevan.

Mitkä syyt voivat aiheuttaa selän kaarelle taivuttamista vauvoilla?

Toisinaan selän kaarelle taivuttamiseen kuitenkin on selkeä syy. Eräs syy voi olla se, että vauvalla on ilmavaivoja tai refluksioireita. Ilmavaivoja voi helpottaa se, että vauva vääntelee itseään erilaisiin asentoihin ja liikkuu. Ilmavaivat ovat varsin tavallisia lapsilla, eikä niistä normaalisti ole syytä huolestua. Vauvat saattavat usein niellä ilmaa, koska heidän ruoansulatusjärjestelmänsä on vielä kehitysvaiheessa. Tämä saattaa lisätä vauvan ilmavaivoja.

Jos vauva kuitenkin vaikuttaa kivuliaalta tai hänen olonsa on selkeästi epämukava, kannattaa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä lääkäriin, joka voi varmistaa, että vauvalla on kaikki hyvin. Samoin jos vauva vaikuttaa kokevan olonsa hyvin epämukavaksi ja kääntää selkänsä kaarelle jokaisen ruokailun jälkeen, kannattaa olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaisiin, sillä kyseessä saattaa olla esimerkiksi ruoka-allergia.

Vauva saattaa taivuttaa selkäänsä kaarelle harjoitellessaan erilaisia motorisia taitoja

Varsinkin silloin, kun vauva harjoittelee kierähtämistä, on tavallista, että vauva vääntelee kehoaan monenlaisiin asentoihin etsiessään oikeita liikeratoja. Jos vauva kokee turhautumista, on nälkäinen, tai muutoin kokee olonsa epämukavaksi, hän saattaa näissäkin tilanteissa taivuttaa selkänsä kaarelle.

Harvinaisissa tapauksissa selän kaarelle vääntäminen voi olla merkki tietynlaisista neurologisista oireista. Jos vanhempi on huolissaan vauvansa käyttäytymisestä, kannattaa matalalla kynnyksellä varmistaa lääkäriltä, ettei kyseessä ole oire mistään vakavammasta.

Lähde: Parents

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.