Keskustelun ja kommunikaatiotaitojen merkitystä parisuhteissa on korostettu, mutta miten tärkeä on puhua juuri tunteista. Parisuhdeterapeutti on antanut tähän oman näkemyksensä ja kertonut, mitä hyvät keskustelutaidot sisältävät.
Ihmiset osoittavat rakkautta toisilleen yksilöllisillä tavoilla, joihin liittyy myös niin sanottu rakkauden kielien teoria. Jollekin on ominaista osoittaa tunteensa teoilla, toiselle sanoilla. Tunteista puhumisella on kuitenkin myös merkitystä, vaikkei se oma rakkauden kieli olisikaan.
Parisuhdeterapeutti Jonna Närhi on kertonut Ilta-Sanomissa ajattelevansa, että jokainen ihminen kaipaa suhteessa tunneyhteyttä, joka hänen mukaan syntyy yleensä syvällisten ja filosofistenkin keskustelujen kautta.
”Suurin osa ihmisistä kaipaa sitä, että voi jakaa tunteitaan ja ajatuksia toiselle”, hän sanoo.
Närhi näkee, että kestävässä suhteessa on oltava hyvä keskustelukulttuuri ja tarvitaan myös kykyä puhua tunteista. Parisuhde kuitenkin koostuu yleensä kahdesta erilaisesta ihmisestä, joilla on omanlaiset tavat käsitellä asioita ja tunteita. Tämä voi vaikeuttaa oikeiden sanojen löytämistä ja esimerkiksi negatiivisista tunteista puhumista.
”Jos huomaa itse olevansa vaikka äkkipikainen ja nopeasti reagoiva, kannattaa opetella pysähtymään ensin ja prosessoimaan. Tällöin ei pura toiseen omia tunteitaan”, Närhi selittää IS:ssa.
Käsittele tunteita arjessa
Elämässä koetaan hyvien hetkien vastapainoksi huonoja ja vaikeitakin hetkiä, jolloin on tarpeellista pystyä puhumaan tunteista kumppanille. Jos kumppanin kanssa on aiemmin keskustellut vain kevyempiä aiheita, on kriisitilanteen käsitteleminen hankalampaa. Tästä syystä Närhi suosittelee käsittelemään tunteita jo arjessa, jotta yhteys ja avoin keskustelukulttuuri rakentuvat hiljalleen.
Jos pariskunta elää jatkuvasti tunnetasolla erillään toisistaan, saattavat he myöhemmin huomata etääntyneensä toisistaan.
”Mikäli ei vuosiin keskustele mistään syvällisemmästä, saattaa jonakin päivänä tajuta, ettei tunne enää kumppaniaan”, Närhi huomauttaa.
Tunteista puhumiseen liittyy niin ikävien kuin positiivisten tunteiden ilmaiseminen. Rakkautta ja välittämistä voi ilmaista sanojen lisäksi myös muilla tavoilla, mutta on tärkeä oppia lukemaan omaa kumppaniaan ja osoittaa välittämisensä tavoilla, jotka hän ymmärtää.
Parisuhdeterapeutin viikon sääntö
Välittämistä voi ilmaista hellällä kosketuksella tai tekemällä jonkin askareen toisen puolesta. Jos tunteita on vaikea sanoittaa, ehdottaa Närhi kokeilemaan vaikkapa kirjoittamista.
”Tapoja osoittaa rakkautta on vaikka minkälaisia. Yksi tekee taidetta, toinen kirjoittaa laulun sanoja ja kolmas runoilee. Kaikki se on kommunikaatiota”, parisuhdeterapeutti muistuttaa IS:ssa.
Kommunikaation ei kuitenkaan ole tarkoitus olla yksipuolista, vaan muuten kuin puhumalla ilmaistuista asioista on kyettävä keskustelemaan kumppanin kanssa. Kaikkia tunteita ei kuitenkaan ole välttämätöntä käsitellä yhdessä. Närhellä on tähän viikon sääntö.
”Jos kokee, että joku asia vaivaa vielä viikon päästä, on se hyvä käsitellä heti. Jos tunne hälvenee parissa tunnissa, voi asian antaa olla”, hän päättää.
Lähde: Ilta-Sanomat
Teksti: Miia