Vanhempi, ethän julkaise pilailuvideoita lapsestasi somessa? Asiantuntija kertoo, miksi se ei kannata

person holding smartphone
Kuva: Georgia de Lotz

Monet vanhemmat jakavat kuvia ja videoita lapsestaan sosiaalisessa mediassa. Näin esimerkiksi kauempana asuvat sukulaiset pääsevät näkemään lapsen kasvua, virstanpylväitä ja samalla myös perheen arkea. Lapsesta jaetun materiaalin kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana ja etenkin pilailuvideoita olisi parempi välttää.

Vanhemmat ovat jakaneet sosiaalisessa mediassa – erityisesti TikTokissa – videoita, joissa he pilailevat pienten lasten kustannuksella, kertoo Iltalehti. Videot liittyvät usein erilaisiin nolaushaasteisiin, joissa on tarkoitus muun muassa rikkoa kananmuna lapsen otsaan tai heittää sulatejuustoviipale itkevän pienen lapsen naamalle ja kuvata, miten lapsi reagoi.

Väestöliiton asiantuntija Anita Novitsky on Iltalehden haastattelussa nostanut esiin kaksi ongelmaa pilailuvideoilmiössä. Ensinnäkin lapsen oikeuksiin kuuluu, että lapsi saa itse määrätä omasta digijalanjäljestään. Pieni lapsi ei voi antaa tällaista lupaa. Videoita jakaessaan vanhempi julkaisee lapsesta kuvamateriaalia ilman tämän suostumusta.

Toinen ongelma on se, miten vanhempi rikkoo luottamussuhdetta lapseensa luomalla lapselle hämmentävän, pelottavana tai nolon tilanteen.

”Pieni lapsi ei ymmärrä tällaista huumoria toisin kuin ehkä aikuinen, joka katsoo videon myöhemmin, koska lapsi ei tulkitse tilanteita samalla tavalla. Tosin epäilen, kuka aikuinen haluaisi, että oma puoliso tai kaveri heittäisi juustopalan hänen naamaansa, kuvaisi sen ja jakaisi videon someen”, Novitsky sanoi IL:lle.

Lapsi voi löytää julkaisun vanhempana

Novitsky lisää, että hänestä on myös ongelmallista, ettei aikuinen kohtaa lasta tilanteessa. Sen sijaan lapselle kertyy kokemuksia, joissa vanhempi voi tehdä yllättäen jotain, joka nolaa lapsen ja lisäksi kuvaa ja jakaa sen somessa.

”Lapsi alkaa olla varuillaan. Suhtaudun näihin todella jyrkästi”, Novitsky painottaa.

Pilailuvideoissa on vielä yksi asiaa ongelmallisemmaksi tekevä seikka: lapsi voi löytää videon tapahtuneesta netistä koko loppuelämänsä ajan. Vaikka vanhempi ajattelisi, ettei pientä lasta voi tunnistaa videolta, voivat lapsen kaverit joskus löytää videon ja tunnistaa, kuka videolla on.

”Lapsen näkökulmasta lukuisat ihmiset katsovat, kuinka hänet nolataan tai hänelle aiheutetaan tarkoituksella epämiellyttävä tai hämmentävä, kiusaamiseen verrattavissa oleva tilanne”, Novitsky selittää IL:ssä.

Mikään ei estä perhettä kuvaamasta hauskoja kotivideoita. On kuitenkin eri asia julkaista niitä netissä, etenkin jos kuka tahansa voi nähdä ne. Novitsky muistuttaa, että lapsillakin pitäisi olla sanansa sanottavana siinä, mikä julkaistaan, mikä on hauskaa ja mille nauretaan. Jos arjessa tapahtuu hauskoja tilanteita tai lapsi sanoo hassuja asioita, voi hänelle kertoa, että vanhemman mielestä tilanne tai asia oli hauska ja selittää, miksi näin on. Tällä tavalla aikuinen ja lapsi myös kohtaavat toisensa tilanteessa.

Lähde: Iltalehti

Teksti: Miia

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.