9 timanttista keinoa, joilla kehität ihmissuhdetaitojasi

Kuva: Pexels/ Sebastian Voortman

Ihmissuhteet ovat aina monimutkaisia. Parisuhde, ystävyyssuhteet, sukulaissuhteet, ja työkaveruus vaativat paljon huoltamista ja ihmissuhdetaitoja. Joskus ihmissuhteet voivat mennä pieleen erilaisten syiden takia, kuten kommunikaatiovaikeuksien, luonteen eroavaisuuksien tai erilaisten arvojen takia. Myös erilaiset elämänvaiheet koettelevat ihmissuhteita. Siksipä ihmissuhteet vaativat hyviä ihmissuhdetaitoja. Niitä voi kehittää läpi elämän.

Hyvät ihmissuhteet antavat elämään iloa, tuovat turvaa, ovat avuksi hädässä sekä ylläpitävät terveyttä ja hyvinvointia. Hyvien ihmissuhteiden perustana on luottamus ja kunnioitus. Huonot ihmissuhteet sen sijaan nakertavat hyvinvointia ja vahingoittavat niin fyysistä, kuin psyykkistäkin terveyttä.

Ihmissuhdetaitojen perusta rakentuu jo lapsuudessa: vauva jokeltelee, vanhempi vastaa hymyllään ja sanoo jotain vauvalle takaisin, jolloin vauva jokeltelee vieläkin innokkaammin. Ihmissuhdetaidot kasvavat kuitenkin läpi elämän ja niitä voi kehittää tietoisesti.

Näillä 9 keinolla parannat ihmissuhdetaitojasi

1. Ole empaattinen

Yksi tärkeimmistä ihmissuhdetaidoista on kyky empatiaan, asettuminen toisen ihmisen asemaan. Ilman sitä vuorovaikutukseen tulee väistämättä iso muuri. Kykyä empatiaan voi kehittää miettimällä asiaa tietoisesti ja yrittämällä ymmärtää toista.

2. Unohda passiivisuus

Ihmissuhdetaitokouluttaja Karla Niemisen mukaan passiivisuus on yksi isoimpia virheitä ihmissuhdetaidoissa. Monikaan ei tajua, kuinka paljon kaveripiirin suosituin tyyppi tekee töitä viettääkseen aktiivista seuraelämää. Esimerkiksi elokuvatkin antavat väärää kuvaa siitä, minkä verran oman sosiaalisuuden eteen tulisi tehdä töitä. Elokuvissa asiat kuin vain tapahtuvat ja tupsahtelevat päähenkilön elämään.

Oikeassa elämässä täytyy olla aloitteellinen, joustava, luotettava ja mielellään hauska viettääkseen aktiivista sosiaalista elämää. Unohda siis passiivinen asenne ja tee töitä ihmissuhteidesi eteen. Paranna sosiaalisia taitojasi juttelemalla myös tuntemattomien kanssa.

3. Kysymysten esittäminen

Opettele tekemään muille ihmisille sopivia kysymyksiä keskustelun aloittamiseksi tai jatkamiseksi. Kysymyksiä voi tarvittaessa harjoitella etukäteen. Kannattaa kuunnella keskustelukumppania tarkkaan ja ottaa hänen puheesta aiheita, joista voi tehdä kysymyksiä. Jos toinen esimerkiksi kertoo käyvänsä kuntosalilla, voit kysyä kauanko hän on sitä harrastanut ja kuinka usein hän käy salilla.

4. Älä lannistu epäonnistumisista

Älä lannistu epäkohteliaista ihmisistä tai vastauksista. Unohda sellaiset tyypit ja jatka seuraavan luokse. Ehkä heille ei ole opetettu koskaan, kuinka olla kohtelias tai heillä on vain huono päivä. Joka tapauksessa, älä anna sen pilata omaa päivääsi. Älä myöskään masennu, jos et heti osaa olla keskusteluissa riittävän aktiivinen. Ihmissuhdetaitoja kehittämällä se onnistuu seuraavalla kerralla paremmin.

5. Vahvista omaa itsetuntoasi

Hyvä itsetunto on ihmissuhdetaitojen perusta. Se tarkoittaa sitä, että tunnet itsesi ja sinulla on tiedossa omat puutteesi, mutta se ei vähennä luottamusta itseesi. Harjoittele itsemyötätuntoa. Kun suhtaudut myötätuntoisesti muihin ihmisiin auttaa se myös samaan itsesi suhteen.

6. Aktiivinen kuuntelu

Ihmissuhde- ja kommunikaatiotaidoissa ei ole tärkeintä, että osaa puhua ja kysellä, vaan se, että osaa myös kuunnella toista aktiivisesti. Se edellyttää sitä, että on aidosti kiinnostunut toisten ajatuksista.

7. Taito antaa ja vastaanottaa palautetta

Hyvään vuorovaikutukseen kuuluu taito antaa toiselle palautetta, niin positiivista kuin rakentavaakin. Tarvitaan myös kykyä vastaanottaa palautetta, olkoon se sitten positiivista tai negatiivista. Tämä taito korostuu erityisesti työelämässä, mutta sitä tarvitaan myös arjessa.

8. Tunnetaidot

Ihmissuhteet vaativat sitä, että henkilöillä on hyvät tunnetaidot. Se vähentää esimerkiksi negatiivista käytöstä, kuten itsensä ilmaisemista tiuskimisella, nalkutuksella, mykkäkoululla tai olemalla ärtynyt. Tunnetaidot tarkoittavat kykyä tunnistaa omia tunteitaan ja puhua niistä, sekä erottaa omat tunteet toisten tunteista. Sinulla täytyy olla myös mahdollisuus kehittää itsellesi hyödyllisiä tunteita ja käyttää niitä. Kun kykenet säätelemään omia tunteitasi, muuttuu toimintasi sosiaalisesti sujuvammaksi. Näin pääset paremmin kiinni tavoitteisiisi.

9. Huolehdi omasta ajastasi

Muista silti tarve lepoon ja omaan rauhaan. Vietä säännöllisesti aikaa pelkästään vain itsesi seurassa. Näin jaksat olla myös sosiaalisesti aktiivinen tarvittaessa.

Onko sinulla hyvät ihmissuhdetaidot? Kuinka voisit kehittää niitä?

Lähteet: Anna, Mehiläinen, Terve

Teksti: Anne-Mari Valta

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.