Millä tavoin lasten saanti muuttaa vanhempaa?

a close up of a person holding a baby's hand
Kuva: Heike Mintel

Ihminen kasvaa ja kehittyy henkisesti läpi elämänsä. Elämänkokemukset vaikuttavat paljon siihen, kuinka voimakasta tämä muutos on. Lasten saaminen on eräs elämän suurimmista tapahtumista. Kuinka lasten saaminen on muuttanut sinua?

Nelikymppisenä ihminen ei enää ole samanlainen kuin kaksikymppisenä. Sen lisäksi, että ulkonäkö muuttuu, muuttuu ihminen usein merkittävästi myös henkisesti.

Joistakin ihmisistä sanotaan, että he eivät ”koskaan kasva aikuiseksi”. Vaikka ihminen käyttäytyisi lapsellisesti ja tekisi samoja virheitä kuin nuorena vielä nelikymppisenä, ei hän kuitenkaan enää ole sama ihminen kuin parikymmentä vuotta aikaisemmin. Muutos on väistämätöntä ja jokainen muuttuu jollakin tavalla, vaikka muutos ei aina välttämättä näy ulospäin kovin selvästi.

Jos ihmisen elämässä tapahtuu suuria ja merkittäviä asioita, nämä usein jälkeenpäin katsottuna ovat sellaisia etappeja, joiden kohdalla ihminen muuttuu selkeimmin. Kun opiskeluelämä vaihtuu työelämään, on opittava kantamaan uudenlaista vastuuta. Kun ihmisestä tulee vanhempi, vastuun määrä moninkertaistuu. Siinä missä ihminen aiemmin huolehti vain itsestään, nyt hänen vastuullaan on pieni lapsi, joka on täysin riippuvainen hänestä kaikessa. Tämä viimeistään pakottaa vanhemman omaksumaan niin sanotun ”aikuisen roolin”.

Kun lapsi kasvaa ja kokeilee rajojaan, vanhempi ei voi enää itse antautua samanlaisiin tunnekuohuihin kuin esimerkiksi teini-iässä. Vaikka kuinka tekisi mieli huutaa ja raivota, vanhemman tulisi pystyä olemaan aikuinen tilanteessa, hillitsemään itsensä ja suhtautumaan kärsivällisesti lapsen edesottamuksiin.

Toki on selvää, että vanhempi on vain ihminen ja maltti saattaa joskus mennä keneltä tahansa. Vaikka vanhemman pinna joskus palaa, tämä ei merkitse, että hän on huono vanhempi. Suuressa kuvassa vanhemman kuitenkin tulee olla luotettava aikuinen, joka tarjoaa puitteet sille, että lapsi pystyy turvallisin mielin kokeilemaan omia rajojaan pelkäämättä liikaa vanhemman reaktiota.

Eri vanhemmat kokevat muuttuneensa eri tavoin lasten syntymän jälkeen

Jos elämään on ennen lapsia kuulunut paljon esimerkiksi juhlimista, tämä on eräs selkeä asia, joka useimmiten muuttuu lasten syntymän jälkeen. Lapsiarjen myötä asioiden tärkeysjärjestys kokee usein myllerryksen. Vaikka vanhemmalla olisikin mahdollista silloin tällöin käydä esimerkiksi juhlimassa yökerhossa ystävien kanssa, moni vanhempi kokee, ettei ole enää samanlaista kiinnostusta juhlimiseen lasten syntymän jälkeen.

Toki tämä on yksilöllistä ja joidenkin vanhempien kohdalla yökerhossa käyminen on ihana henkireikä, jonka avulla taas jaksaa arkea paremmin. Toiset vanhemmat kuitenkin suhtautuvat juhlimiseen eri tavalla lapsen syntymän jälkeen. Biletys ja yökerhossa aamutunneille asti tanssiminen saattavat tuntua aiempaa pinnallisemmilta ja tietyllä tavalla turhilta asioita, joihin ei enää halua käyttää aikaa. Sen sijaan vanhempi saattaa kokea nauttivansa kaikkein eniten ajasta kotona lasten kanssa.

Millä lailla vanhemmuus on muuttanut sinua?

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.