Näppylöitä vauvan kasvoissa – Mistä on kyse?

sleeping baby on white textile
Kuva: Hu Chen

Suloinen vauva on viimein syntynyt ja häntä on ihasteltu perheen kanssa hellyyttäviä valokuvia ottaen. Yhtäkkiä kuin tyhjästä vauvan kasvoille ja kehoon ilmestyy aknen näköisiä näppylöitä. Tämä voi pelästyttää varsinkin ensimmäisen lapsen vanhemmat. Mistä vauva-aknessa on kyse?

Vastasyntyneen lapsen vanhemmat tarkkailevat usein erityisen sensitiivisellä silmällä vauvan vointia varsinkin silloin, jos lapsi on vanhempien ensimmäinen. Jos vanhemmilla ei ole kokemusta pienen vauvan hoidosta, monet asiat voivat huolestuttaa heitä.

Vanhemmat saattavat seurata tarkkaan esimerkiksi sitä, kuinka usein lapsi ulostaa. Jos tässä on taukoa, tämä saattaa huolettaa vanhempia. Vauva saattaa kuitenkin olla useammankin päivän ulostamatta ilman, että hänellä on mitään hätää. Samoin vanhemmat saattavat seurata huolissaan, saako vauva riittävästi unta. Myös vauvan hikka ja vastaavat fysiologiset reaktiot voivat huolettaa vanhempia, jos he eivät ole aiemmin nähneet vauvalla tällaisia reaktioita.

Unenpuute voi tehdä ihmisen olon normaalia stressaantuneemmaksi. Pienen vauvan vanhemmat kärsivät usein unenpuutteesta varsinkin ensimmäisten viikkojen aikana. Stressaantuneena ja väsyneenä vanhemman on ymmärrettävästi vaikeampaa arvioida, minkälaiset vauvaan liittyvät asiat ovat normaaleja ja mistä olisi syytä huolestua.

Eräs ulkoisesti selkeästi havaittava asia, joka saattaa ilmetä monilla vastasyntyneillä lapsilla, on vauvan kasvoilla nähtävä “vauva-akne”. Termillä viitataan vauvan iholla havaittaviin punoittaviin tai valkoisiin näppylöihin, joita voi ympäröidä lievä tulehdusalue. Näppylöitä voi ilmetä kasvojen lisäksi myös muualla vauvan kehossa. Tämänkaltainen vauva-akne voi ilmetä pian syntymän jälkeen sekä myös muutaman kuukauden ikäisillä vauvoilla.

“Vauva-aknea” on kahdenlaista

Vauva-akne jaetaan kahteen eri tyyppiin sen mukaan, minkä tyyppinen ihoreaktio on kyseessä ja missä iässä se ilmenee. Ensimmäisten elinviikkojen aikana ilmenevä vauva-akne ei ole teknisessä mielessä samankaltaista kuin teini-iässä tai aikuisena ilmenevä akne. Tässä iässä vauvalla voi ilmetä pinnallisia tulehdusnesteen täyttämiä näppyjä, jotka eivät kuitenkaan ole samanlaisia kuin teinin tai aikuisen akne. Näitä näppyjä kutsutaan “vauva-akneksi”, koska näpyt teknisistä eroista huolimatta näyttävät ulkoisesti samanlaiselta kuin varsinainen akne.

Toisentyyppinen vauva-akne ilmenee usein hiukan myöhemmin ja on usein rajoittunut vain kasvoihin. Tämä akne muistuttaa teknisesti enemmän teini-ikäisillä ja aikuisilla tavattavaa aknea.

Mikä aiheuttaa vauva-aknea?

Vauva-aknea voivat aiheuttaa hormonaaliset syyt tai ulkoinen ärsytys iholla. Vauva altistuu äidin hormoneille kohdussa ollessaan sekä syntymän jälkeen rintamaidon kautta. Nämä hormonit voivat osaltaan aiheuttaa vauva-aknea. Toisaalta myös jotkin hiivalajit saattavat kasvaa vauvan iholla normaalia voimakkaammin ja aiheuttaa vauva-aknea.

Vauva-aknesta ei kannata useimmiten huolestua, se häviää usein itsekseen. Vauvan normaali pesu kevyellä saippualla riittää. Joissakin tapauksissa lääkäri saattaa ehdottaa myös muunlaista hoitoa. Tällöin tulee seurata lääkärin neuvoja.

Vauva-aknen aiheuttajista ja hoidosta voi lukea lisää Parents-sivustolta.

Lähde: Parents

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.