HS: Nuoren päältä ryöstettiin merkkipusero rauhallisella asuinalueella

Helsingin Sanomat kertoo 17-vuotiaasta nuoresta, jonka päältä ryöstettiin yllättäen satojen eurojen arvoinen pusero päivällä Kauniaisissa. Asuinaluetta on aiemmin totuttu pitämään rauhallisena. Monissa perheissä mietitään nykyään, missä ja millaisissa vaatteissa oman nuoren uskaltaa antaa liikkua.
Tällaisten tapausten seurauksena monia vanhempia pelottaa antaa lastensa käyttää julkisia liikennevälineitä tai merkkivaatteita julkisella paikalla. Helsingin Sanomien artikkelissa eräs äiti Helsingistä kuvailee, kuinka heidän perheessään on pohdittu tällaisia tapahtumia seuraavalla tavalla:
”Lapset eivät saa liikkua iltaisin merkkivaatteissa sellaisissa paikoissa joissa on riski tulla ryöstetyksi. Lapset pohtivat usein, miten pitäisi toimia, jos joku ryöstää teräaseella. 14-vuotiaan luokalla moni oppilas kantaa teräasetta vapaa-ajalla, ehkä myös koulussa.”
Tuntuu hyvin surulliselta, että tänä päivänä Suomessa lapset ja nuoret joutuvat aktiivisesti miettimään, kuinka suhtautuisivat, jos joku tulee ryöstämään teräaseella. Tämänkaltaiset tapahtumat olivat aiemmin hyvin harvinaisia.
On tärkeää puhua uutisissa olleista ryöstöistä oman nuoren kanssa
Vanhempien kannattaa puhua lastensa kanssa tällaisista tapauksista rauhalliseen sävyyn, lietsomatta pelkoa mutta silti säilyttäen realismin. Nuorten on hyvä tiedostaa, että tällaisia tapauksia esiintyy eikä ole mahdotonta, että vastaava tapaus osuisi omalle kohdalle. Pelon ei kuitenkaan pidä antaa hallita elämää.
Helsingin Sanomien artikkelissa kerrotaan, että osa nuorista ryöstäjistä oli uhrin mukaan vaikuttanut epävarmoilta ja yrittänyt taivutella tovereitaan antamaan puseron takaisin. Kuulostaa siltä, että ainakin jotkut nuoret joukkiossa tiedostivat, että toiminta on väärin. Tämä antaa toivoa siitä, että nuoret on mahdollista saada ymmärtämään, että toisen ryöstäminen on väärin.
Vanhempien kannattaa ottaa tämänkaltaiset tapaukset esiin kotona ja kysyä omalta nuoreltaan, kuinka tämä toimisi, jos hän joutuisi vastaavaan tilanteeseen, jossa nuoren toverit syyllistyvät johonkin laittomaan. Mitä useampi nuori saa kotonaan varhaisessa vaiheessa opastusta siihen, kuinka tällaisissa tilanteissa tulisi toimia, sitä suurempi todennäköisyys on, että he eivät tule myöhemmin olemaan mukana ryöstelyssä.
Vanhempien tulee olla tietoisia siitä, missä oma nuori kulkee ja keiden kanssa
Nuori itse ei välttämättä ymmärrä, että rikolliselle tielle lähtö merkitsee hyvin todennäköisesti onnetonta elämänpolkua nuorelle itselleen. Tällaisen nuoren vanhemmat saattavat suurella todennäköisyydellä joskus vastaanottaa puhelun viranomaiselta, joka kertoo nuoren syyllistyneen niin vakavaan rikokseen, ettei sitä voi painaa villaisella. Tässä vaiheessa vanhempien on myöhäistä auttaa lastaan, joka joutuu vastaamaan tekojensa seurauksista.
Jos lapsi on vahingoittanut jotakuta toista, kyse ei ole enää vain lapsesta itsestään. Moni vanhempi kokee, että oman lapsen kuoleman jälkeen eräs pahimmista asioista, joita vanhempi voi joutua kohtaamaan on se, että lapsi on vahingoittanut tai kenties jopa riistänyt toisen ihmisen hengen. Siinä vaiheessa, kun lapsi on vielä nuori, vanhemmilla on mahdollista vaikuttaa siihen, mihin suuntaan hänen elämänsä lähtee kehittymään. Tätä arvokasta tilaisuutta ei kannata jättää käyttämättä.
Lähde: Helsingin Sanomat
Teksti: Sonja