Luontoretkelle lasten kanssa – Mitä tulee muistaa?

girl crossing wood lumber bridge
Kuva: Morgan David de Lossy

Lasten kanssa retkeily on ihana yhteinen elämys koko perheelle. Retki kannattaa kuitenkin suunnitella huolella. Mitä asioita tulee ottaa huomioon, jos on aikeissa lähteä lyhyemmälle tai vaikka pidemmällekin patikkaretkelle luontoon lasten kanssa?

Mikä sen ihanampaa, kuin lähteä yhdessä koko perheen voimin värikkääseen syysmetsään retkelle. Vanhemmat ovat ennen lasten syntymää saattaneet käydä paljonkin kahdestaan retkeilemässä ja tottuneet siihen, että retket sujuvat tietyllä lailla. Retki ilman lapsia on kuitenkin hyvin erilainen kokemus verrattuna retkeen lasten kanssa. Lasten kanssa liikkuessa täytyy ottaa huomioon monia sellaisia asioita, jotka eivät välttämättä tule mieleen kahden aikuisen matkoilla.

Tärkeintä on suunnitella retki huolellisesti

Lasten kanssa liikkuessa hermot voivat olla koetuksella, jos eteen tulee yllättäviä tilanteita, joihin ei ole osannut varautua. Huolellinen varautuminen onkin eräs onnistuneen retken tärkeimmistä kulmakivistä lasten kanssa liikkuessa.

Seuraavien vinkkien avulla yhteiset luontoretket lasten kanssa onnistuvat sujuvasti ja kokemuksesta tulee nautinnollinen niin aikuisille kuin lapsillekin.

Reitin valinta lasten kanssa

Lasten kanssa liikkuessa on tärkeää tutustua reittiin etukäteen ja arvioida, onko se vaikeusasteeltaan sellainen, että lapset jaksavat sen kulkea. Arvioinnissa vaikuttaa paljon lasten aiempi retkeilykokemus ja heidän ikänsä.

Pienet lapset voivat kulkea kätevästi retkellä vanhemman selässä erityisessä kantorinkassa. Jos retkikohde on sellainen, että siellä kykenee kulkemaan vaunujen kanssa, lapsi voi toki matkata vaunuissakin. Lapsen iän ja jaksamisen salliessa on kuitenkin hyvä päästää hänet myös omin jaloin tutustumaan ympäröivään luontoon.

Jos tarkoituksena on tehdä varsinainen vaellus, kannattaa päivämatkan pituus arvioida sen mukaan, minkä ikäisiä lapsia on mukana. Alle kouluikäisille lapsille voi esimerkiksi 7 kilometriä olla sopiva päivämatka, kun taas kymmenvuotias pärjää luultavasti jo 10 kilometrin matkan. On tärkeää aloittaa retkeilyharrastus lyhyillä reiteillä ja kasvattaa pituutta pikkuhiljaa. Lasten välillä on myös paljon eroja jaksamisessa. Vanhemman onkin tärkeää tuntea oman lapsensa kestokyky reittejä ja niiden pituuksia suunnitellessa.

Varusteiden valinta

On tärkeää, että lapsen varusteet retkellä ovat oikeanlaiset ja mukavat, tämä takaa onnistuneen matkaelämyksen. Jos perheellä ei ole halua tai tarvetta ostaa omaksi kaikkia retkellä tarvittavia varusteita, näitä voi myös vuokrata tai lainata, tai ostaa käytettynä.

Lapsen repun valinta on tärkeä prosessi. Repun täytyy istua hyvin, se ei saa painaa mistään kohdasta tai roikkua liian alhaalla. Lapsen repun valinnassa pätevät samat kriteerit kuin aikuisen rinkan valinnassa.

Jos tarkoituksena on tehdä retki, joka kestää yli yön, on tärkeää muistaa, että alle kouluikäinen lapsi ei jaksa kantaa itse läheskään kaikkia omia varusteitaan. On myös hyvin tärkeää ottaa mukaan lapsen unilelu tai tyyny sekä satukirja, jos iltaan on kuulunut yleensä iltasatu. Tällöin nukahtaminen onnistuu helpommin. Nyrkkisääntönä on myös, että lapselle kannattaa ottaa yksi vaatekerta enemmän kuin aikuiselle.

Lisää vinkkejä onnistuneeseen luontoretkeen lasten kanssa voi lukea luontoon.fi sivustolta.

Lähde: luontoon.fi

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.