Monet parisuhderiidat kärjistyvät tarpeettomasti

Monet parisuhderiidat kärjistyvät tarpeettomasti
Kuva: Etienne Boulang

Lapsiarki pistää monen parisuhteen koetukselle. Oikealla asennoitumisella, empatialla ja toisen huomioon ottamisella pystyy usein väistämään kaikkein pahimmat karikot. Silti väsymyksen painaessa päälle ärtymyksen ja jopa vihan tunteita kumppania kohtaan ei aina voi täysin välttää. Jos tunnistaa tekijät, jotka vaikuttavat ärtymyksen leiskahtamiseen, on mahdollista estää parisuhderiitoja kärjistymästä turhaan.

Joskus toinen ihminen aiheuttaa käytöksellään ärtymyksen tunteita, eikä tälle voi mitään. Usein kuitenkin vihan ja ärtymyksen tuntemukset johtuvat enemmänkin haastavasta tilanteesta kuin konkreettisesti toisesta ihmisestä. Kun ymmärtää, minkälaiset tekijät aiheuttavat ärtymyksen tunteita puolisoa kohtaan, ei ole niin helposti tunteiden vietävissä. Jos vihan tunteeseen jää vellomaan, tunteella on taipumus vahvistua, minkä seurauksena puolisot voivat pahimmillaan ajautua eroon sellaisessakin tilanteessa, jossa ero oltaisi voitu välttää.

Vihan ja ärtymyksen tunteen syntyyn voivat vaikuttaa monet ulkoiset tekijät. Jos esimerkiksi ei ole syönyt riittävästi, on väsynyt, puolikuntoinen tai on ollut huono päivä töissä, tämänkaltaiset seikat voivat saada ärtymyksen täyttämään mielen, vaikka siihen ei olisi varsinaista syytä.

Jos ei ole ehtinyt syödä kunnolla työpäivän aikana, kotiin tullessa pinna voi olla kireällä ja pienikin poikkipuolinen sana puolisolta saattaa laukaista ärtymyksen. Tällöin voi tulla sanottua takaisin vihaisemmalla sävyllä kuin tarkoittaakaan. Puolison lisäksi myös lapsille saattaa tulla tiuskittua helpommin, jos on väsynyt tai nälkäinen. Usein vanhempi kokee tiuskimisen jälkeen voimakasta huonoa omaatuntoa.

Huonoa käytöstä ei toki tule puolustella, mutta lieventävien asianhaarojen tunnistaminen auttaa vanhempaa olemaan armollinen itseään kohtaan. Jos esimerkiksi oma ruokailu on jäänyt vähiin, ihminen on usein jo valmiiksi stressaantunessa olotilassa, mikä saattaa madaltaa kynnystä vihaiseen tiuskimiseen läheisille. Kun on saanut syötyä, asiat saattavat näyttää hyvin erilaisilta ja tällöin katumus voi vallata mielen. Silloin olisi tärkeää pyytää anteeksi niiltä läheisiltä, joille on tullut tiuskittua.

Monet riidat parisuhteessa kärjistyvät suuremmiksi kuin olisi tarvetta

Tilanteet voivat kärjistyä erityisesti siksi, että ihmisten on toisinaan vaikeaa pyytää anteeksi. Jos on edelleen ärtyneessä mielentilassa, on ymmärrettävästi vaikeaa saada suustaan sana ”anteeksi”. Kun rauhoittuu, kannattaisi kuitenkin miettiä, onko parisuhteen kannalta parasta myöntää, että tuli tiuskittua kohtuuttomasti ja kertoa olevansa pahoillaan. Jos asiat lakaisee maton alle eikä anteeksi pyydä, vaikka siihen olisi syytä, negatiiviset tuntemukset voivat kasautua puolison mielessä ja hän on herkempi itsekin tiuskimaan takaisin.

Anteeksipyyntö on tärkeä monesta syystä

Anteeksipyyntö kertoo toiselle osapuolelle, että olemme pahoillamme, jos tuli sanottua epäkohteliaammin kuin olimme tarkoittaneet. Jos anteeksipyyntöä ei kuulu, tämä saattaa saada toisen ajattelemaan, että omasta näkökulmastamme toimimme täysin oikein eikä mitään syytä anteeksipyyntöön ole. Tämä voi tuntua hyvin loukkaavalta ja voi ymmärrettävästi saada ihmiset pahoittamaan mielensä. Kun tiedämme, kuinka ihanalta itsestä tuntuu, jos joku on meitä kohtaan käyttäytynyt huonosti ja pyytää anteeksi, tämä auttaa ymmärtämään, kuinka tärkeää on osata itsekin tarvittaessa toimia samoin.

Avatar photo

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *