Ravitsemussuositusten mukaan hedelmiä ja vihanneksia pitäisi syödä päivittäin ainakin 500 grammaa. Erilaiset pakastevihannekset ovat oiva apu arjen ruoanlaittoon, ja auttavat myös täyttämään ravitsemussuositukset. Pakasteruoistaan tunnettu Apetit on selvittänyt kyselyssä suomalaisten käyttötapoja ja kulutustottumuksia pakastekasviksiin liittyen.
Valtaosa suomalaisista käyttää pakastevihanneksia ruoanlaitossa. Lähes yhdeksän kymmenestä (89%) ostaa pakasteita helpottaakseen ruoanlaittoa ja peräti 95 prosenttia ajattelee, että pakastekasviksista on helppo valmistaa ruokaa, osoittaa Apetit teettämä kysely.
Pakasteita voi käyttää ruoanlaitossa monipuolisesti ja osana hyvinkin erilaisia ruokia. Pakastevihannekset ovat suomalaisille tuttu juttu, mutta moni silti kaipaa lisää vinkkejä niiden hyödyntämiseen (62%). Apetitin kasvisruokamestari Teemu Hursti testaa ja luo säännöllisesti pakastekasviksia sisältäviä reseptejä niin kuluttajien kuin ammattikeittiöidenkin käyttöön. Reseptejä julkaistaan merkin kotisivuilla
”Tavoitteena on luoda perusreseptien lisäksi ohjeita, joissa pakastekasviksia on käytetty luovasti, jotta niiden monipuoliset mahdollisuudet hyödynnettäisiin. Vihannespakasteista sosekeittoa, wok-vihanneksia leipätaikinaan tai kiusaukseen, pakastepinaattikeitosta lettuja – olemme kokeilleet kaikenlaista”, Hursti kuvailee.
Yksi osoitus luovista käyttötavoista on pakastevihannesten hyödyntäminen kylminä esimerkiksi salaatin ainesosana. Hursti kertoo, että pakastevihannekset maistuvat erinomaisilta kylmänäkin.
”Valmiiksi maustetut wok-vihannekset ovat esimerkiksi mainio lisä ruokaisaankin salaattiin. Mikäli kasvikset tulevat kylmään ruokaan, kannattaa ne kuumennuksen jälkeen jäähdyttää nopeasti laakeassa astiassa, jotta kypsyminen pysähtyy ja purutuntuma säilyy”, Hursti neuvoo.
Kylmänäkin voi käyttää, mutta kuumenna kasvikset silti ensin
Vaikka pakastevihanneksia käyttäisi kylmänä, on ne silti kuumennettava aina ennen käyttöä. Kuumennukseen voi käyttää paistinpannua, höyrykattilaa, pientä määrää kiehuvaa vettä tai mikroa. Jos vihannekset kuumennetaan nopeasti, ne säilyttävät parhaiten rakenteensa. Lisäksi nopea kuumennus säilyttää parhaiten kasvisten ravintoarvot.
Valtaosa suomalaisista (87 %) kokee osaavansa valmistaa pakastevihanneksista hyvää ruokaa, mutta pakastekasvisten käytössä ilmenee myös haasteita. Noin kolmasosa vastaajista kertoi kyselyssä, että pakastekasvikset pehmenevät liikaa ruokaa laittaessa. Toisaalta vain 16 prosenttia puolestaan kokee, että pakastekasvikset jäävät liian raaoiksi.
Kasvisten tulee jäädä napakoiksi, jolloin niissä on hyvä purutuntuma. Eri kasvikset vaativat erilaisen kypsennysajan, joten se kannattaa huomioida kypsennyksessä. Hursti suosittelee seuraamaan aina tuotteen kuumennusohjeita, jotta lopputulos on paras mahdollinen.
”Pakastekasviksille kuumennuksessa tarvittavan lämpötilan saavuttaa monella tapaa, uunissa, kattilassa tai pannulla, mutta maukkaimman lopputuloksen saavuttamiseen kannattaa tutustua ohjeisiin”, hän sanoo.
Kun kasvikset kypsyivätkin liikaa
Entä jos kasviksiset kuitenkin sattuvat kypsymään liikaa? Hurstilla on siihenkin vinkki.
”Liiaksi pehmenneiden kasvisten kohdalla ei kannata luopua toivosta. Sauvasekoittimen ja mausteiden avulla niistä voi helposti pyöräyttää alkuruuaksi esimerkiksi kasvissosekeiton tai kasvispyreen pääruoan lisukkeeksi”, kasvisruokamestari vinkkaa.
Apetitin teettämään kyselyyn vastasi tuhat 18-75-vuotiasta suomalaista, jotka ostavat pakastekasviksia vähintään muutaman kerran vuodessa. Otos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.
Teksti: Miia