Näillä 7 keinolla selätät tupakanhimon lopullisesti

Kuva: Pexels/ Greta Hoffman

Tupakanpolton lopettamista seuraa usein eräänlainen suruprosessi: se on kuin hyvästelisi parhaan ystävänsä. Tupakan avulla on kenties jaettu ilot ja surut, sekä selätetty stressitekijöitä ja erilaisia vaiheita elämässä. Vaikka elämä olisi heitellyt kuinka, tupakka on voinut olla se uskollinen kaveri, joka on seurannut elämässä aina mukana. Sen takia tupakasta eroon pääseminen voi olla hyvin vaikeaa. Mutta millä keinoilla tupakanhimon voi selättää lopullisesti?

Tupakanpolton lopettamisen jälkeen, alussa olo voi tuntua surulliselta ja masentuneelta. Se kuitenkin helpottaa ajan kanssa, kun vain jatkaa sinnikkäästi ilman tupakkaa. Kun on selvinnyt jo muutaman päivän, alkaa mukaan tulla ilon tunteita ja voittajafiilistä. Se antaa lisää boostia jatkaa elämää ilman tupakkaa.

Ikävä kyllä repsahdukset ovat usein osa prosessia. On kuitenkin myös ihmisiä, jotka ovat niin mustavalkoisia ja päättäväisiä, että onnistuvat kertaheitolla. Mutta suurimmalla osalla repsahdukset kuuluvat asiaan. Niihin täytyy osata suhtautua oikein, jotta ei lannistuisi ja voisi jatkaa elämää ilman tupakkaa.

Yleensä entinen tupakoitsija yrittää tupakoinnin lopettamista 3-4 kertaa ennen lopullista onnistumista. Repsahdusta ei kannata pitää suurena epäonnistumisena, vaan ajatella repsahdus osana tupakoinnin lopetusprosessia, johon mahtuvat pienet takapakit. Repsahdusta seuraa usein harmistuminen itseään kohtaan. Se kuitenkin osoittaa vain sen, että ihminen haluaa tosissaan lopettaa tupakoinnin.

Repsahduksen jälkeen kokoa itsesi, muistele syitä, minkä takia halusit lopettaa tupakanpolton ja jatka eteenpäin uusin voimin. Yritä saada mielesi yhtä vahvaksi kuin se oli ensimmäisellä kerralla, kun yritit lopettaa tupakointia. Siihen tarvitaan aimo annos tahtoa, halua, voimaa ja päättäväisyyttä.

7 keinoa selättää tupakanhimo lopullisesti

1. Valmistaudu hyvin

Tupakoinnin lopetusta voi verrata pitkään vaellusretkeen, johon täytyy valmistautua asianmukaisin varustein, hyvällä asenteella ja sinnikkäällä yrittämisellä. Tämä vaellusmatka on kuitenkin koko elämäsi mittainen.

2. Valitse lopetustapa ja ajankohta, jotka sopivat sinulle

Päätä tupakoinnin lopetuspäivä, mutta älä lykkää sitä yli kuukauden päähän tästä päivästä. Kerro muutamalle läheiselle, että aiot lopettaa juuri tuona päivänä. Riippuen persoonastasi ja aikaisempien lopetusyritysten määrästä, voit päättää lopettaa tupakoinnin kertaheitolla tai asteittain. Valitse se tapa, joka sopii sinulle parhaiten. Jos ensimmäinen kokeilemasi tapa ei tuntunutkaan oikealta, kokeile toista.

3. Tee lista

Tee puhelimeen muistio, johon kirjaat kaikki ne syyt, minkä takia haluat eroon tupakasta. Ehkä haluat antaa lapsille hyvää esimerkkiä savuttomuudesta, ajatella omaa terveyttäsi, parantua tupakkayskästä tai saada keuhkosi täyteen kapasiteettiin treenaamista varten. Turvaudu listaan aina, kun sinun alkaa tehdä mieli polttaa. Näin voit palauttaa mieleesi, miksi haluat olla savuton. Tämä keino voi tuntua typerältä, mutta se oikeasti toimii. Nimittäin tupakanhimon ottaessa vallan, sinun voi olla vaikeaa muistaa, miksi halusit olla savuton.

4. Kokeile nikotiinivalmisteita

Nikotiinivalmisteet voivat olla suurena apuna eläessäsi uutta elämää ilman tupakkaa. Opettele ensin pois vanhoista tavoistasi ja vasta sen jälkeen jätä pois nikotiinituotteet, jotka ylläpitävät nikotiinikoukkua. Nikotiinikoukusta on helpompi päästä eroon, kun on jo hankkinut uudet tavat viettää päiviä ilman tupakkaa. Toisille puolestaan sopii sellainen lopetustapa, jossa nikotiinivalmisteita ei laisinkaan käytetä, vaan otetaan jo alussa niskalenkki nikotiinikoukusta.

5. Varaudu kiusauksiin

Mikäli tupakka on ennen kuulunut esimerkiksi kahvitaukoosi, varaudu houkutuksen hetkeen ennalta. Voit joko opetella juomaan teetä tai kokeilla korvata kahvin jälkeisen tupakan esimerkiksi xylitolpastillilla tai nikotiinipurkalla. Lue tekemääsi listaa niistä asioista, joista haluat eroon tupakoinnin lopetuksen myötä. Voit myös kokeilla soittaa jollekin tukihenkilölle kahvitaukosi lomassa. Se voi auttaa hillitsemään tupakanhimoa yhdessä muiden keinojen kanssa. Selätä tällä tavoin jokainen kiusaus yksi kerrallaan, niihin ennakkoon valmistautuen.

6. Tukiverkosto

Lopettaminen on suuri haaste, josta ei kannata yrittää selviytyä yksin. Kerro läheisillesi päätöksestäsi lopettaa polttaminen ja pyydä tukea ihmisiltä, jotka ovat onnistuneet tupakoinnin lopetuksessa. Sovi joku henkilö, kenelle voit soittaa, kun tupakanhimo kasvaa sietämättömäksi.

7. Liikunta

Liikunta auttaa tutkitusti tupakanhimoon. Liikunta lisää mielihyvähormonin tuotantoa kehossasi, jota sait aiemmin tupakasta. Liikunta auttaa myös painonhallintaan, nimittäin tupakan lopettamisen jälkeen makuaisti palautuu ja ruokahalu voi aluksi kasvaa.

Haluaisitko lopettaa tupakanpolton? Voisiko näistä keinoista olla sinulle apua?

Lähteet: Acetium, Päihdelinkki, Yliopiston Apteekki

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.