Sotatilanne maailmalla voi pelottaa sekä vanhempaa että lasta

Sotatilanne maailmalla voi pelottaa sekä vanhempaa että lasta
Kuva: Ahtziri Lagarde

Viime aikoina medioissa on uutisoitu paljon erilaisista sotatilanteista ja konflikteista maailmalla. Huoli omasta turvallisuudesta voi alkaa painamaan niin vanhemman kuin lapsenkin mieltä. Kuinka sotien aiheuttamaa ahdistusta voi lievittää?

Medioissa näkee nykyään päivittäin uutisia erilaisista konfliktitilanteista ja suoranaisista sodista ympäri maailmaa. Monilla lapsilla on jo nuorena käytössään älylaitteita, joissa ei ole internetin estoa. Tämän seurauksena lapsi voi päästä lukemaan myös sellaisia uutisia, jotka voivat häntä järkyttää.

Harvardin sivuilla on esitelty keinoja, joiden avulla voi yrittää helpottaa sotauutisten aiheuttamaa ahdistusta. Ahdistuksen voi aiheuttaa esimerkiksi mediassa nähty valokuva haavoittuneista lapsista tai muista sodan kauheuksista. Tällaiset valokuvat herättävät voimakkaan emotionaalisen vasteen, minkä seurauksena ihminen voi kokea ahdistusta pitkään kuvan näkemisen jälkeen.

Sodan aiheuttama ahdistus voi ilmetä eri tavoilla

Fyysisten oireiden joukkoon voi kuulua esimerkiksi nopeutunut sydämen syke, pahoinvointia tai huimausta. Joillakin ahdistus voi johtaa jopa paniikkikohtaukseen. Toisilla oireina voi olla univaikeuksia, levottomuutta tai painajaisia. Toiset saattavat tuntea olonsa täysin turraksi.

Jos sotauutisten lukeminen aiheuttaa voimakasta ahdistusta, seuraavien keinojen avulla ahdistusta voi yrittää vähentää.

Vähennä altistumista sotauutisoinnille

Vaikka sotauutiset aiheuttavat ahdistusta, niiden seuraamiseen voi tietyllä tavalla jäädä koukkuun. Uutisten selailusta saattaa tulla tapa. Itselleen voi asettaa uutisten selailun rajoitukseksi esimerkiksi 30 minuuttia päivässä. Ennen nukkumaanmenoa uutisten lukua kannattaa välttää kokonaan.

Sodan aiheuttama ahdistus voi johtaa myös voimakkaisiin vihan tunteisiin. Tunne juontaa usein juurensa kontrollin menetyksestä. Tämänkaltainen viha voi kohdistua esimerkiksi tiettyyn etniseen ryhmään. Viha saattaa myös kohdistua sellaisiin perheenjäseniin tai ystäviin, joilla on erilainen näkemys sotatilanteesta tai konfliktin osapuolten rooleista.

Vihan tunnetta voi vähentää pyrkimällä voimistamaan myötätunnon tunteita muita kohtaan. Harjoittelun voi aloittaa esimerkiksi kiinnittämällä enemmän huomiota ystävällisyyteen, jota näkee ympärillään. Voi myös pyrkiä olemaan tuomitsematta muita ja tietoisesti yrittää ymmärtää asioita myös toisten näkökulmasta. Tällaiset mentaaliharjoitteet voivat tehokkaasti vähentää vihan tunnetta ja sitä kautta ahdistusta.

Muuta rutiinejasi

Jos arkirutiineihin on kuulunut runsaasti uutisten ja sosiaalisen median selailua, mikäli tätä käytöstä tietoisesti rajoittaa, vapaa-aikaa on aiempaa enemmän. Jos vapaa-ajalle ei ole suunnitelmia, saattaa mieli huomaamatta ajautua jälleen huolehtimismoodiin.

Huolehtimisen sijaan vapaa-ajan voi käyttää mieluisiin yhteisiin aktiviteetteihin perheen kanssa. Yhdessä voi tehdä esimerkiksi retken metsään, sillä luonnossa ja varsinkin metsässä liikkuminen vähentää tutkitusti stressitasoa. Näin metsäretkestä on hyötyä jokaiselle perheenjäsenelle. Myös fyysinen harjoittelu lieventää stressioireita.

Hengitysharjoitusten avulla on mahdollista oppia rentouttamaan kehoaan tilanteissa, joissa ahdistus aiheuttaa fyysisiä oireita. Myös lapsille on hyötyä siitä, että he oppivat hallitsemaan kehonsa stressioireita. Aikuisuudessa he tulevat kohtaamaan erilaisia stressiä aiheuttavia asioita, jolloin on hyvä tietää, kuinka itseään voi tehokkaasti auttaa näissä tilanteissa.

Lähde: Harvard Medical School

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *