Vanhempi saattaa joskus kärsiä tietämättään tinnituksesta

Vanhempi saattaa joskus kärsiä tietämättään tinnituksesta
Kuva: Jasmin Chew

Tinnituksella viitataan korvien soimiseen tai muihin ääniaistimuksiin sellaisissa tilanteissa, joissa ääntä eivät aiheuta ulkoiset lähteet. Joskus tinnituksesta kärsivä vanhempi saattaa aluksi uskoa äänen kuuluvan ulkomaailmasta. Mikä aiheuttaa tinnitusta?

Nykytaloissa kuuluu monenlaisia ääniä. Esimerkiksi ilmastointilaitteet ja kodinkoneet tuottavat usein hurinaa ja särinää. Tällainen ääni voi olla jatkuvasti läsnä kotona ilman, että siihen tietoisesti kiinnittää huomiota. Joskus vanhemmasta voi tuntua, että kotona kuuluu jokin ärsyttävä tasainen ääni, jota hän ei aiemmin ole huomannut. Tällöin saattaa helposti ajatella, että ääni tulee esimerkiksi kerrostalossa jostakin seinien ulkopuolella olevasta taloteknisestä laitteesta tai esimerkiksi naapuriasunnosta. Joskus näin voi olla, mutta joskus ääni voi olla myös tinnituksen aiheuttama.

Häiritsevää ääntä ei aina osaa yhdistää tinnitukseen

Kodin ulkopuolella liikkuessa ulkomaailman muut äänet voivat peittää tinnituksen aiheuttaman äänen alleen. Myös jos huomio kohdistuu muualle, ääntä ei silloin havaitse niin helposti. Tällöin voi käydä niin, että ääneen ei kodin ulkopuolella välttämättä kiinnitä huomiota. Jos kotona on rauhallisempaa, häiritsevä ääni voi silloin tulla selvemmin esiin.

Tinnituksesta kärsivä ihminen saattaa aluksi luulla esimerkiksi kodin ilmastointilaitteissa olevan vikaa, koska korvissa soi pieni tasainen ujeltava ääni. Ääni voi olla niin hiljainen, että siihen ei kiinnitä huomiota, jos ympäristössä on muita ääniä. Esimerkiksi yön hiljaisuudessa sen kuitenkin voi huomata selvemmin.

Tinnitus on usein seurausta sisäkorvan solujen hermopäätteiden vaurioitumisesta. Ääni saattaa kuulla molemmissa tai vain toisessa korvassa. Jotkut voivat kuulla epämääräistä huminaa, toiset taas voimakasta ujellusta. Kokemus voi myös olla mitä tahansa tältä väliltä. Jos ääni on hyvin vaimea, ihminen ei välttämättä huomaa sitä, ellei vietä aikaa hyvin hiljaisessa tilassa, jossa hän tietää, ettei ääniä kuuluisi olla. Muutoin hyvin hiljaisen äänen saattaa alitajuisesti luokitella ympäristön aiheuttamaksi.

Jotkut kokevat tinnituksen hyvin häiritsevänä

Jos ääni on jatkuva ja voimakas, se saattaa ärsyttää paljon ja jopa aiheuttaa masennuksen tunteita. Toiset taas eivät välitä äänestä. Jos tinnitus tuntuu hyvin häiritsevältä, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle, sillä tinnituksen oireita pystytään usein lievittämään erilaisilla keinoilla.

Aina tinnituksen syy ei selviä. Tinnitusta saattaa aiheuttaa koville äänille altistuminen tai esimerkiksi musiikin kuuntelu kuulokkeilla liian kovalla ja liian pitkään. Jos tinnitus on aiheutunut lyhytaikaisesta voimakkaasta äänialtistuksesta esimerkiksi konsertissa käydessä, se saattaa ajan kanssa parantua. Toisinaan tinnitus voi kuitenkin jäädä pysyväksi. Joskus tinnitus voi aiheutua myös erilaisten lääketieteellisten tilojen seurauksena. Tällaisia ovat esimerkiksi verenkiertohäiriö, anemia tai diabetes. Joskus harvinaisissa tapauksissa tinnituksen aiheuttaja voi olla myös kasvain.

Jos tinnituksen lisäksi ilmenee muita oireita, kuten esimerkiksi huimausta ja sydämen sykkeen mukaan vaihtelevaa vinkunaa, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin, jotta voi varmistua siitä, että kyseessä ei ole vakavamman tilan oire. Tinnituksesta voi lukea lisää Terveyskirjaston sivuilta.

Lähde: Terveyskirjasto

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *