Miksi vastasyntyneet vauvat aivastelevat ja milloin on syytä huoleen?

Miksi vastasyntyneet vauvat aivastelevat ja milloin on syytä huoleen?
Kuva: Tim Bish

Tuoreille vanhemmille voi tulla yllätyksenä, että vastasyntyneet vauvat voivat aivastella paljon. Huoleen ei kuitenkaan useimmiten ole syytä. Aivastelu on vastasyntyneillä yleistä ja siihen on monia muitakin syitä kuin allergia ja mahdollinen sairastuminen.

Vanhemmasta usein mikään ei ole niin ihanaa kuin katsella vastasyntyneen vauvan venyttelyjä, haukotteluja, söpöä ääntelyä ja muita eleitä hänen tutustuessaan kehonsa toimintaan ja kohdun ulkopuoliseen maailmaan. Kun kesken kaiken vauva yhtäkkiä aivastaa, vanhemman sydän saattaa hypätä huolesta. Lääkäri Rachel Schlueter rauhoittelee vanhempia Parents-sivuston artikkelissa kertoen, että aivastukset ovat vauvalla normaaleja fysiologisia vasteita neurologisiin ärsykkeisiin. Vauvan sopeutuessa maailmaan kohdun ulkopuolella erilaiset fysiologiset vasteet ovat tavallisia. Jos lapsi siis aivastelee tai hänellä on hikka, ei ole useimmiten syytä huoleen varsinkaan, jos lapsella ei näy muita sairauden merkkejä.

Hengittäminen on vauvalle täysin uusi asia, johon hänen on totuttava. Huoneilmassa on usein pölyä ja pienhiukkasia, jotka saattavat ärsyttää vauvan hengitysteitä. Vastasyntyneet vauvat puhdistavat aivastelun avulla hengitysteitään.

Vauvan aivastelun takana voi olla monia erilaisia syitä

Kun vauva siirtyy kohdusta ulkomaailmaan, ärsykkeiden määrä kasvaa räjähdysmäisesti. Vauvan immuunipuolustusjärjestelmä kohtaa suuren määrän uusia asioita ja haasteita vauvan altistuessa erilaisille ärsykkeille. Tällöin vauvan vielä kehitysvaiheessa oleva immuunipuolustusjärjestelmä saattaa reagoida toisinaan epäspesifisti ja lapsi saattaa esimerkiksi aivastella reaktiona monenlaisiin ympäristön ärsykkeisiin. Ärsykkeen ei siis välttämättä tarvitse olla sellainen, että se on suoraan kosketuksissa hengitysteihin.

Vauvat hengittävät vain nenänsä kautta muutaman ensimmäisen elinkuukautensa ajan. Siksi nenän hengitysreittien pitäminen puhtaana on vauvalle tärkeää, mistä syystä hän saattaa myös aivastella paljon. Vauvalla on pienet hengitystiet, mikä myös lisää painetta puhtaanapidolle ja aivastelulle. Vauva ei osaa niistää, joten hän ei voi käyttää tätä tehokasta tekniikkaa hengitysteiden avaamiseen. Aivastelu on hänen ainoa keinonsa puhdistaa hengitysteitään.

Joskus vauvan aivastelu voi olla merkki sairaudesta

Sen lisäksi, että vauva aivastelun avulla puhdistaa ilmateitään pölystä ja muista partikkeleista, joskus aivastelun takana saattaa olla myös perinteisempiä syitä, kuten esimerkiksi allergiaa tai sairastuminen. Jos vauvalla on aivastelun lisäksi kuumetta, hänen nenänsä vuotaa tai hän yskii, tulee olla yhteydessä lääkäriin.

Vauvan immuunipuolustusjärjestelmä ei ole vielä kehittynyt kunnolla ja onkin tärkeää pyrkiä pitämään huolta, ettei hänelle pääse kehittymään vakavia infektioita. Sairastuminen kannattaa pyrkiä havaitsemaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta voidaan aloittaa asianmukainen hoito. Jos vauva on sairastunut esimerkiksi tavalliseen nuhakuumeeseen, vanhemman tulee pitää huolta riittävästä nesteytyksestä. Ilmankostutin voi auttaa, sillä se vähentää ilman kuivuutta, joka saattaa ärsyttää entisestään vauvan hengitysteitä.

Lisätietoa vastasyntyneen vauvan aivastelusta ja siitä, mitkä tekijät sitä voivat aiheuttaa voi lukea Parents-sivustolta.

Lähde: Parents

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *