Milloin pieni lapsi voi alkaa juomaan mehua?

Uusien ruoka-aineiden maistelu on tärkeä osa pienen lapsen kehitystä ja usein jännittävää aikaa myös vanhemmille. Mehun juomisen kanssa kannattaa kuitenkin odottaa.
Lastenlääkärit eivät suosittele mehun tarjoamista pienelle lapselle. Mehulla voi olla haitallisia vaikutuksia lapselle varsinkin silloin, jos mehua juo runsaasti. Eräitä mahdollisia haittavaikutuksia ovat hammasongelmat ja ongelmat painon kanssa. Myöhemmällä iällä nämä ongelmat voivat pahimmillaan laukaista monia kroonisia sairauksia, kuten esimerkiksi sokeritautia.
Milloin lapsi voi juoda mehua ja mikä on sopiva määrä?
Alle vuoden ikäisille lapsille ei suositella lainkaan mehun juomista. Mehu ei sisällä lapselle tarpeellisia ravintoaineita, toisin kuin rintamaito tai korvikemaito, joiden tulisi olla vauvan ensisijaisia juomia. Maito sisältää rasvaa, proteiineja, vitamiineja ja ravintoaineita, jotka ovat elintärkeitä lapselle ja auttavat häntä kasvamaan ja kehittymään. Mehussa ei ole näitä aineita, mistä syystä sen ravintoarvo lapselle on huono. Pieni lapsi ei siis hyödy mehun juomisesta.
Kun lapsi on vuoden ikäinen, hänelle voi halutessaan antaa pieniä määriä mehua. Moni perhe valitsee kuitenkin olla antamatta mehua vielä tässä vaiheessa ja sen sijaan odottaa, kunnes lapsi on vanhempi. Lapsen kasvaessa vanhemmaksi hänelle voi pikkuhiljaa antaa suurempia määriä mehua, mutta suurkulutukseen ei kannata ryhtyä, muutoin haittavaikutusten riski kasvaa.
Hedelmämehussa on paljon kaloreita ja sokeria, siksi sen liiallinen juominen voi salakavalasti nostaa lapsen painoa. On selvää, ettei mehun juonti yksinään määrittele, sairastuuko lapsi esimerkiksi sokeritautiin myöhemmällä iällä tai kokeeko hän muita haitallisia terveysvaikutuksia. Mehun juominen liian nuorena voi kuitenkin vaikuttaa lapsen elintapoihin myöhemmällä iällä.
Jos lapsi tottuu mehuun jo hyvin nuorena, hänen voi olla vaikeaa olla aikuisena juomatta liikaa sokeroituja juomia. Lapsi saattaa kokea sokeroidut ruuat ja juomat niin nautinnollisena, että hän kasvaessaan suosii tällaisia ruokia ja juomia, mikä voi johtaa moniin ongelmiin.
Moni ylipainoinen aikuinen on tottunut pienestä pitäen syömään ruokia, jotka aiheuttavat painonnousua. Lapsi oppii nopeasti yhdistämään mielihyvän tunteen sokerisiin ruokiin. Jos hän kokee henkisiä vastoinkäymisiä kasvaessaan, hän saattaa etsiä lohdutusta tästä totutusta mielihyvänlähteestä.
Hedelmämehujen sijaan lapselle kannattaa antaa tuoreita hedelmiä
Tuoreissa hedelmissä on ravintoaineita, joita hedelmämehussa usein ei ole. Mehuihin on myös lisätty runsaasti sokeria, jota itse hedelmässä ei ole. Siksi hedelmän syöminen on huomattavasti terveellisempää. Lapselle on myös hyödyllistä oppia pitämään hedelmistä jo nuorena, näin hän luultavasti suosii niitä myös aikuisena.
Vanhemmilla on suuri vaikutus siihen, minkälaista ruokaa lapsi tulee syömään aikuisena, sillä lapsi muodostaa preferenssejä tiettyjä ruoka-aineita kohtaan jo hyvin nuorena. Kannattaakin tutustuttaa lapsi jo pienenä terveellisiin ruokavaihtoehtoihin. Tämä tulee hyödyttämään lasta koko hänen aikuiselämänsä ajan.
Lähde: Parents
Teksti: Sonja