Vanhempi, hallitsetko tärkeät ensiaputaidot?

Vanhempi, hallitsetko tärkeät ensiaputaidot?
Kuva: Claudio Schwarz

Vanhempien pahin painajainen on, että oma lapsi joutuu vaaralliseen onnettomuuteen. Jos näin käy, on tärkeää osata toimia tilanteessa oikein. Vanhemman kannattaakin etukäteen tutustua tärkeimpiin ensiaputaitoihin, jotta osaa onnettomuuden sattuessa auttaa läheisiään mahdollisimman tehokkaasti.

Sanotaan, ettei onnettomuus tule kello kaulassa. Tämä pitää paikkansa. Onnettomuudet voivat sattua yllättäen ja tällöin on liian myöhäistä opetella ensiaputaitoja. Olisikin hyvä tutustua etukäteen tärkeimpiin ensiaputaitoihin, jotta osaa toimia yllättävän tilanteen osuessa kohdalle sekä myös opettaa muita perheenjäseniä toimimaan onnettomuustilanteissa.

Perusensiaputaitojen hallitseminen on vanhemmalle arvokas taito

Moni vanhempi suunnittelee käyvänsä ensiapukurssin, mutta arjen kiireiden keskellä asia voi jäädä suunnitelmatasolle. Kalenterista kannattaa kuitenkin raivata tilaa ensiapukurssille tai ensiaputaitoihin itsenäisesti tutustumiseen. Jos läheinen joutuu yllättävään onnettomuuteen, on tärkeää tietää, kuinka toimia.

Varsinkin jos loukkaantunut on oma lapsi, vanhempi voi ymmärrettävästi tuntea olonsa hyvin hermostuneeksi. On tärkeää pysyä itse rauhallisena, jotta voi tehokkaimmin auttaa lastaan. Jos lapsi on tajuissaan, vanhemman rauhallisuus auttaa myös vähentämään lapsen pelkoa tilanteessa.

Punaisen Ristin sivuilla on kuvailtu kattavasti, kuinka onnettomuustilanteessa tulisi toimia. Ensimmäinen ja tärkein ohje koskee hätänumeroon soittamista. Hätänumeroon tulisi soittaa heti kun havaitaan, että onnettomuuden uhri ei reagoi tai hengitä normaalisti. Jos itse ei hallitse elvytystaitoja, hätäkeskuksen päivystäjä voi ohjeistaa puhelimitse tekemään oikeita toimenpiteitä.

Paineluelvytys

Paineluelvytys on vähintäänkin terminä monille tuttu. Tässä elvytystekniikassa autettava ihminen asetetaan selälleen ja hänen rintakehäänsä painellaan noin 5-6 cm syvyydelle ulottuvin painalluksin. Painelutiheyden tulisi olla noin 100-120 kertaa minuutissa. On tärkeää seurata, että autettavan rintakehä palautuu normaaliin alkuperäiseen asentoonsa jokaisen painalluskerran jälkeen. Elvyttäjä ei saa siis nojata itse rintakehään.

Elvyttäjien käsivarsien tulee olla suorana ja olkapäiden tulee osoittaa kohtisuoraan elvytettävän henkilön rintakehän yläpuolelle. Rintakehää painellaan 30 kertaa tauotta.

Puhalluselvytys

Tässä elvytystekniikassa suljetaan elvytettävän sieraimet ja puhalletaan hänen suuhunsa siten, että elvyttäjän suu peittää elvytettävän suun kokonaan. Ennen puhaltamista varmistetaan, että hengitystiet ovat auki. Puhallus kestää noin sekunnin ja puhalluksia tehdään kerrallaan kaksi. Elvytettävän rintakehän tulee nousta havaittavasti puhallusten jälkeen. Kun rintakehän nousun näkee silmillä selkeästi, tästä tietää puhalluksen olleen voimakkuudeltaan sopiva.

Jos puhallukset eivät tunnu onnistuvan, tulee tarkistaa elvytettävän suu ja varmistaa, että hengitystiet todella ovat auki. Jos puhaltaminen ei tästä huolimatta onnistu, elvytystä voi jatkaa pelkällä painelutekniikalla.

Tärkeintä on pysyä rauhallisena, vaikka tilanne olisi pelottava

Hätiköinnin sijaan kannattaa varmistua, että elvytystapa on varmasti oikeanlainen. Jos paineluelvytyksessä esimerkiksi rintakehä ei nouse painelujen välissä, elvytys ei ole tehokasta. On myös tärkeää kuvailla tilanne mahdollisimman tarkasti hätäkeskuksen päivystäjälle. Myös tässä auttaa paljon, jos itse pysyy mahdollisimman rauhallisena.

Punaisen Ristin sivuilta voi lukea lisää tärkeistä ensiaputaidoista ja siitä, kuinka onnettomuustilanteessa on parasta toimia.

Lähde: Punainen Risti

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *