Kun lapsi sairastaa – Nämä oireet ovat syy lähteä välittömästi lääkäriin!

woman in black long sleeve shirt holding white smartphone
Kuva: Kelly Sikkema

Kun pieni lapsi sairastuu, vanhemman huoli on kova. Jos kyseessä on ensimmäinen lapsi, voi olla vaikea arvioida, millaisia oireita voi vielä hoitaa kotona. Milloin kuumeisen lapsen kanssa on syytä lähteä lääkäriin?

Vanhemmat saattavat pelätä vaikuttavansa ylihuolehtivilta, mutta toisaalta huoli lapsesta voi painaa mieltä niin voimakkaasti, että lääkäriin on pakko lähteä. Vanhemman ei kannata tällaisessa tilanteessa lainkaan arastella: on parempi olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaisiin mieluumin liian matalalla kynnyksellä kuin odottaa mahdollisesti liian kauan, jolloin lapsen tila voi heikentyä.

Terveydenhuollon ammattilaiset ovat tottuneet siihen, että pienten lasten vanhemmat kyselevät erilaisia lapsen terveyteen liittyviä asioita matalalla kynnyksellä. Näin kuuluu ollakin. Varsinkin jos on ensimmäinen lapsi kyseessä, eivät vanhemmat mitenkään voi olla tietoisia kaikista merkeistä, joiden avulla voi arvioida, milloin lääkäriin kannattaa lähteä. Esimerkiksi hengitystieinfektioissa oireet voivat joskus olla voimakkaita, mutta silti lapsen kanssa voi joissakin tilanteissa odotella jonkin aikaa kotona.

Tuoreiden vanhempien on ymmärrettävästi hyvin vaikeaa arvioida, milloin lapsen kanssa voi vielä hetken seurata tilannetta kotona ja milloin pitää kiirehtiä lääkäriin. Jos pienen lapsen hengitystieinfektion oireita ei aiemmin ole nähnyt läheltä, saattaa huolestunut olo vallata mielen hyvin nopeasti jo pienistäkin oireista. Seuraavalla kerralla lapsen sairastuessa oireet ovat jo vanhemmallekin tutumpia ja hän uskaltaa helpommin jäädä hetkeksi seuraamaan lapsen voinnin kehitystä ennen lääkäriin lähtöä, jos oireet eivät ole kovin voimakkaita.

Milloin kuumeisen lapsen kanssa on syytä lähteä lääkäriin?

Pienen lapsen kohdalla kuumeen rajana pidetään yleensä 38 °C:ta. Alle 3 kuukautisen vauvan kohdalla tulee lähteä lääkäriin viimeistään siinä vaiheessa, kun kuumemittari näyttää yli 38 °C. Vanhemman lapsen kohdalla voidaan tilannetta seurata jonkin aikaa kotona, jos lapsi muuten voi hyvin eikä kuume kohoa korkeaksi. Lääkäriin on kuitenkin syytä lähteä, jos lapsella on kuumeen lisäksi korvasärkyä, voimakasta päänsärkyä, virtsavaivoja tai vatsakipuja.

Myös muun muassa seuraavat oireet ovat syy lähteä välittömästi lääkäriin kuumeisen lapsen kanssa:

  • Lapsi on sekava
  • Lapselle ilmaantyy mustelmia
  • Lapsen jokin nivel turpoaa
  • Lapsella on veriripulia
  • Kuume kestää yli viikon

Vanhemman sydäntä särkee nähdä oma lapsi kipeänä

Varsinkin vauvan kohdalla erilaiset hengitystieinfektiot voi olla vanhemmalle hyvin haastavia, koska pieni vauva ei kykene vielä niistämään eikä näinollen saa itse helposti limaa poistettua hengitysteistään. Koska vauva ei myöskään muutoin osaa kertoa sanallisesti, minkälainen olo hänellä on ja onko hänellä mahdollisesti kipuja, vanhemman tulee seurata tarkalla silmällä hänen vointiaan. Terveydenhuollon ammattilaisilta saa tarvittaessa myös soittamalla neuvoja siitä, kuinka lapsen kanssa tulee toimia ja missä vaiheessa on hyvä käydä lääkärissä.

Lähde: Terveyskirjasto

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.