Lapsi vaistoaa herkästi kotona vallitsevan kireän ilmapiirin

Lapsi vaistoaa herkästi kotona vallitsevan kireän ilmapiirin
Kuva: Christian GAFENESCH

Lapsi usein vaistoaa hyvin herkästi kodissa vallitsevan riitaisan ilmapiirin. Jos vanhemmilla on keskinäisiä erimielisyyksiä on usein vaikeaa peittää tunteitaan lapselta, vaikka kuinka pyrkisi välttämään riitelyä lapsen edessä.

Vaikka tunteitaan ei voikaan välttämättä täysin piilottaa lapselta, asiassa auttaa paljon, jos vanhemmat tietoisesti tekevät päätöksen olla riitelemättä lapsen edessä. Jos vanhemmat tiuskivat toisilleen ja puhuvat epäkohteliaasti lapsen kuulen, on tämä hyvin hämmentävää lapselle. Vanhemmat ovat lapsen silmissä auktoriteetteja, joita hän katsoo ylöspäin. Jos nämä auktoriteetit ovat keskenään huonoissa väleissä, lapsen voi olla vaikea ymmärtää tätä.

Vaikka tunteitaan onkin vaikeaa tukahduttaa, olisi kuitenkin hyvä pyrkiä malttamaan mielensä siihen asti, että lapset ovat nukkumassa. Jos tunteensa ilmaisee välittömästi, saattaa tulla sanotuksi asioita sellaisella tavalla, jota myöhemmin katuu. Jos sen sijaan odottaa tunnin tai pari ennen kuin asiaa käy läpi puolison kanssa, raivon tunne saattaa olla ehtinyt laimentua ja asian käsittely voi olla helpompaa. Parhaimmillaan vanhempi pystyy näkemään tilanteen myös toisen osapuolen kannalta ja ymmärtää, että suuttumukseen ei välttämättä ollutkaan syytä, jolloin riitaisaa keskustelua ei edes tarvitse käydä.

Toisaalta on myös olemassa riski, että jos asiaa ei voi heti käsitellä, vanhempi saattaa hautoa suuttumusta mielessään pari tuntia lietsoen itseään vielä suurempaan ärtymykseen. Kun sitten lopulta on mahdollisuus keskustella asiasta, raivo voi olla paljon voimakkaampaa.

On hyvä olla tietoinen näistä riskeistä jo etukäteen, jotta tunnistaa tilanteen ja pystyy kenties jonkin verran vaikuttamaan omaan käytökseensä ja mielialaansa. Jos pystyy rauhoittamaan itsensä ja katsomaan tilannetta ulkopuolisen silmin, saattaa huomata, että kyseessä ei lopultakaan ollut niin suuri asia, että sen takia kannattaisi olla pahalla mielellä koko iltaa tai pahimmillaan useita päiviä.

Lapsi saattaa luulla olevansa syyllinen vanhempien huonoon tuuleen

Omien tunteidensa ja puolison tunteiden lisäksi haudatut vihan tunteet usein vaikuttavat myös lasten mielialaan. Lapset vaistoavat kireän tunnelman kotona ja tuntevat helposti olonsa epävarmaksi tilanteen takia. Pahimmillaan lapsi saattaa virheellisesti kuvitella, että hän on jollakin lailla syypää vanhempien huonoon oloon ja vihaisuuteen. Joskus vanhempi saattaa epähuomiossa kohdella myös lasta kylmästi, vaikka todellinen vihan kohde on puoliso. Tällöin lapsen voi olla mahdotonta ymmärtää, että vanhempi ei ole tosiasiassa suuttunut hänelle vaan toiselle vanhemmalle.

Tunteita on hyvin vaikea hallita sillä hetkellä, kun tilanne on päällä. Etukäteen asioita valmiiksi miettimällä on kuitenkin mahdollista ainakin jossakin määrin varautua tunnekuohuihin, jotta ei ole täysin niiden vietävissä silloin, kun asiat eivät mene siten, kuin itse on toivonut.

Avatar photo

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *