Yksinäisyys parisuhteessa on luultua yleisempää

Kuva: Pexels/ Cottonbro studio

Suomessa on 150 000 ihmistä, jotka kokevat olonsa parisuhteessa melko yksinäisiksi. Yksinäisyys parisuhteessa ei siis ole mikään harvinainen ilmiö. Vaikka monet olettavat, ettei suhteessa ollessaan pitäisi kokea yksinäisyyttä. Pitkittyessään yksinäisyys parisuhteessa voi johtaa jopa eroon, jos tilanteelle ei tehdä mitään.

Yksinäisyyteen voivat johtaa monet eri tekijät. Taustalla saattaa olla kommunikointivaikeudet ja omien tarpeiden piilottelu, tai asioiden sekä tilanteiden ylitulkitseminen. Mikäli itsellä on taipumusta asioiden ylitulkitsemiseen, on hyvä muistaa, että liiallinen asioiden analysointi voi luoda negatiivisen ja kuormittavan kehän, jos jatkuvasti ylitulkitsee toisen eleitä, sanoja ja tekoja.

Epävarmuus omasta itsestään tai parisuhteesta sekä huono itsetunto voivat vaikuttaa yksinäisyyden kokemukseen. Henkilö saattaa epäillä, välittääkö toinen vielä hänestä. Syynä huonoon itsetuntoon voivat olla aiemmat ikävät kokemukset, kuten koulukiusaaminen tai työpaikalla tapahtunut kiusaaminen. Oman kumppanin jatkuvat loukkaavat sanat ja kommentit nakertavat pikkuhiljaa itsetuntoa.

Jos omat tarpeet jäävät jatkuvasti täyttämättä parisuhteessa ja tulee torjutuksi, voi se lisätä yksinäisyyttä entisestään. Jos kumppani on narsistinen, aiheuttaa se suhteessa suurta yksinäisyyttä. Sellainen kumppani on tunnekylmä, ei anna läheisyyttä tai huomiota ja rajoittaa toisen sosiaalista elämää.

Yksinäisyys ilmenee parisuhteissa yleensä siten, että siinä elävät eivät tunne oloaan kovinkaan onnellisiksi ja kumppaneiden välillä on jäljellä vain vähän fyysistä läheisyyttä. Joskus on kuitenkin mahdollista, että yksinäisessä suhteessa on vielä seksiä jäljellä, mutta silti tunneyhteys puuttuu.

”Läheisyyden kaipuu voi olla niin voimakas, että se aiheuttaa fyysistä kipua. Jos kaipaa enemmän läheisyyttä, kumppanille kannattaa sanoa suoraan janoavansa halauksia ja sitä, että tämä koskettaisi useammin. Yhdessä voidaan sopia, että laitetaan läppärit ja kännykät illalla sivuun tiettyyn kellonaikaan ja sen jälkeen keskitytään lähekkäin olemiseen. Jo pelkästään sillä, että mennään yhdessä nukkumaan, on hektisessä arjessa lataava vaikutus,” pariterapeutti ja Suomen Uusperheiden Liitto ry:n toiminnanjohtaja Kirsi Heikinheimo kertoo.

Ratkaisevaa on parin välinen kiintymyssuhde ja se, millaiseksi osapuolet suhteen kokevat. Koetaanko parisuhde turvalliseksi vai turvattomaksi? Turvallisessa suhteessa molemmat osapuolet voivat olla välillä hukassa itsensä kanssa. kumppanit kestävät sen, jos toinen on välillä hukassa itsensä kanssa. Turvattomassa suhteessa kumppaneilla täytyy sen sijaan olla varasuunnitelma valmiina. Siinä joudutaan pitämään koko ajan niin sanotusti antenneja ylhäällä, eikä pystytä nauttimaan suhteesta, eikä luottamaan sen kantokykyyn.

Keinoja puuttua yksinäisyyteen parisuhteessa

1. Itsetunnon parantaminen

Kaikki lähtee siitä, että kumppaneilla on hyvä itsetunto ja mukava olla itsensä kanssa. Tällöin parisuhteeseen ei tule liikaa paineita kummankaan hyvinvoinnin takia ja kumppanit osaavat olla myös itsekseen. Näin parisuhteelta haetaan vain terveellistä määrää läheisyyttä ja yhdessäoloa.

2. Läsnäolo ja läheisyys

Kumppaneiden tulisi osata olla toisilleen läsnä parisuhteessa. Siihen auttaa, että puhelimet laitetaan välillä syrjään ja keskitytään siihen, mitä toisella on asiaa ja ihan vain leppoisaan yhdessäoloon. Myös läheisyyttä tulisi vaalia parisuhteessa, koska se on asia, joka erottaa parisuhteen muista ihmissuhteista. Siinä läheisyydellä on monia eri ulottuvuuksia. Läheisyyden ei tulisi johtaa aina seksuaaliseen kanssakäymiseen, vaan läheisyyttä tulisi vaalia eri tilanteissa. Läheisyys ja läsnäolo ovat mitä parhainta vastalääkettä yksinäisyyden tunteelle.

3. Kommunikaation parantaminen

Keskinäiseen kommunikointiin on syytä kiinnittää jatkuvasti huomiota ja pyrkiä kehittämään niitä. Se tarkoittaa sitä, että täytyy todella oppia kuuntelemaan, mitä toinen pyrkii kertomaan sinulle. Omat tulkinnat on syytä jättää väliin. Vaikeista asioista puhuttaessa toista ei saa alkaa syyttelemään, vaan kertoa asioita omasta näkökulmastaan ja pyytää toiselta apua. Esimerkiksi yksinäisyyden voi ottaa puheeksi niin, että ”Olen tuntenut oloni yksinäiseksi jo jonkin aikaa. Voisimmeko tehdä pitkästä aikaa jotain kivaa yhdessä?”

4. Ammattiapu

Mikäli tahtotilaa on parantaa omaa parisuhdetta, eikä eroon haluta ajautua, on yksinäisyyden tunteeseen syytä puuttua. Jos se ei onnistu omin keinoin, voi hakea apua terapiasta. Tilanteesta riippuen voi tarvita niin yksilö- kuin parisuhdeterapiaakin.

Oletko tuntenut oloasi yksinäiseksi parisuhteessa? Mitä voisit tehdä asialle?

Lähteet: Anna, Hyvä kysymys, Kotiliesi

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.