Ikimuistoisia lomaelämyksiä lapsille pienellä budjetilla!

man and woman holding hands together with boy and girl looking at green trees during day
Kuva: Ioann-Mark Kuznietsov

Jos perheellä ei ole mahdollisuutta tai varaa matkustaa kalliiseen lomakohteeseen, katse kannattaa kääntää lähialueen erilaisiin mahdollisuuksiin, jotka voivat tarjota lapsille aivan yhtä ikimuistoisia elämyksiä pikkurahalla tai jopa täysin ilmaiseksi.

Syksyn pimentyessä monessa perheessä ladataan akkuja käymällä perheen kesken yhteisillä lomamatkoilla erilaisissa mielenkiintoisissa matkakohteissa. Ulkomaille suuntautuvat lomamatkat erityisesti aurinkoisiin kohteisiin ovat suosittuja valon määrän vähentyessä kotimaassa. Vaihtoehtoisesti kun Lapissa on jo satanut lunta ja etelämmässä on vielä pimeää ja loskaista, moni perhe suuntaa valkoisten nietosten ääreen pohjoiseen.

Mutta entä jos perheen lomakassassa ei ole riittävästi rahaa matkustaa kaukomaille tai edes Suomen sisällä kalliisiin lomakohteisiin?

Vanhempia voi ahdistaa, jos oman perheen kanssa ei pysty matkustamaan kaukomaille

Vanhemmille voi aiheutua paljon stressiä, jos he kokevat, etteivät voi tarjota lapsilleen samanlaisia ikimuistoisia lomakokemuksia kuin tuttavaperheissä. Jos lapset koulussa tai päiväkodissa kuulevat ystäviltään jännittävistä kohteista, joissa nämä ovat käyneet perheidensä kanssa, voi vanhempien sydäntä kirpaista lapsen tiedustellessa kotona, miksi omassa perheessä ei koskaan käydä vastaavissa paikoissa.

Ahdistuksen ei kannata kuitenkaan antaa vallata mieltä. Kun ottaa luovuuden ja mielikuvituksen mukaan suunnitteluun, saattaa huomata, että läheltä löytyy monenlaisia mielenkiintoisia kohteita, joissa käyminen ei ole kallista. Varsinkin kun lapset ovat pieniä, heille kaikkein tärkeintä on yhteinen aika perheen kesken. Pienelle lapselle usein mikä tahansa paikka, jossa aiemmin ei olla käyty, vaikuttaa uudelta ja jännittävältä.

Metsä on monelle kaupunkilaislapselle jännittävä ja eksoottinen paikka

Suomessa kaupungeissakin asuvat perheet ovat usein vain lyhyen matkan päässä paikoista, joissa pääsee kulkemaan aidossa luonnonvaraisessa metsässä. Monenlaiset luonnonsuojelualueet tarjoavat jännittäviä elämyksiä pienille ja isommillekin lapsille. Jos perhe asuu kaupungissa, pitkospuilla käveleminen luontopolulla on jännittävä uusi elämys niin lapsille kuin aikuisille.

Perhe voi esimerkiksi valita jokaiselle retkelle uuden luontokohteen, jolloin lähiseutujen luonnonsuojelualueet tulevat lapselle tutuksi jo pienenä. Moni kaupungissa asuva lapsi ei välttämättä koskaan pääse vierailemaan tämänkaltaisissa paikoissa. Siksi tällainen lähimatkailu kukkaroystävällisyyden lisäksi hyödyttää lasta myös pitkällä tähtäimellä monella tavalla.

Ulkomailla lomailevilta perheiltä voi jäädä kokematta lähellä olevat jännittävät kohteet

Niiden perheiden lapset, jotka käyvät lomilla erilaisissa kalliissa ulkomaan kohteissa, eivät välttämättä pääse koskaan vanhempiensa kanssa lähellä oleviin luontokohteisiin, jos vanhemmat eivät ole kiinnostuneita luonnossa liikkumisesta. Luonnossa liikkuminen on kuitenkin taito, joka tulee hyödyttämään lasta paljon myös aikuisuudessa. Metsässä kävelemisen on todettu tutkimuksissa vähentävän stressiä ja se on siksi monella tapaa hyväksi henkiselle ja fyysiselle hyvinvoinnille.

Luontokohteiden lisäksi Suomessa on monia vähemmän tunnettuja paikkoja, jotka ovat jännittäviä matkakohteita vaatimatta kuitenkaan suurta rahallista panostusta. Ylen artikkelissa on kerrottu tällaisista monilta piilossa olevista upeista kohteista, jotka tarjoavat ikimuistoisia elämyksiä koko perheelle keventämättä kukkaroa kuitenkaan liikaa.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.