Nuoren tie rikosten pariin voi kulkea monia eri reittejä

Nuoren tie rikosten pariin voi kulkea monia eri reittejä
Kuva: Jesús Rodríguez

Nuori saattaa päätyä tekemään rikoksia ja osaksi katujengejä monilla tavoilla. Perhetausta ei automaattisesti suojaa nuorta ajautumasta osaksi rikollista maailmaa. Vanhempien kannattaa rohkaistua kyselemään nuoren liikkumisesta ja kaveripiiristä häneltä itseltään.

Vanhemmat saattavat olla tuudittautuneita ajatukseen, ettei heidän lapsensa koskaan voisi ruveta käyttämään huumausaineita tai ajautua arveluttavaan tai jopa rikolliseen porukkaan. Kuitenkin myös yhteiskunnallisten mittarien mukaan “hyvien perheiden” lapset saattavat toisinaan jäädä huumekoukkuun tai menettää muulla tavoin elämänhallinnan. Perhetausta ei siis automaattisesti turvaa lasta ajautumasta väärille poluille elämässään.

Vanhempien olisi hyvä olla selvillä siitä, mitä oma nuori tekee vapaa-ajallaan ja minkälaisessa seurassa hän liikkuu. Nuori saattaa kokea vanhemman tiedustelut omalle yksityisalueelleen tunkeutumisena, mutta niin kauan kuin vanhemmilla on valtaa vaikuttaa nuoreensa, on tärkeää pyrkiä kaikin keinoin ehkäisemään nuoren elämän suistumista raiteiltaan.

Vanhempien kannattaakin rohkeasti tiedustella omalta nuorelta, missä tämä liikkuu kaveripiirinsä kanssa. Kannattaa myös olla selvillä siitä, minkälaisia ystäviä nuorella on. On esimerkiksi täysin perusteltua vanhemmalta pyytää nuorta antamaan joidenkin ystäviensä puhelinnumerot siltä varalta, jos sattuu jotakin eikä nuoreen saada yhteyttä. Näin vanhemmilla on edes joitakin tahoja, joihin hän voi ottaa yhteyttä, jos nuori katoaa.

Kun asian esittää nuorelle oikealla tavalla, hän itsekin usein ymmärtää, että vanhemman pyyntö ei ole tungettelua vaan tarkoitus on pitää hänet turvassa. Nuoret itsekin ovat tänä päivänä hyvin tietoisia erilaisista heihin kohdistuvista vaaroista, mikä tekee usein helpommaksi suostua tämänkaltaisiin pyyntöihin vanhemmilta.

Nuorelle on tärkeää, ettei hän joudu noloon asemaan kaveripiirissään

On tärkeää, että vanhemmat vakuuttavat nuoren siitä, että vaikka heillä onkin hallussaan tämän ystävien puhelinnumeroita, he eivät tule käyttämään niitä kuin vasta äärimmäisessä hätätilanteessa, jolloin nuoreen ei ole saatu yrityksistä huolimatta yhteyttä. Näin nuoren ei tarvitse pelätä nolaantumista ystäviensä silmissä, jos vanhemmat soittelevat jatkuvasti hänen peräänsä.

Nykyään uutisoidaan niin paljon lapsiin ja nuoriin keskellä päivää julkisilla paikoilla kohdistuvista ryöstötilanteista, että nuoret tiedostavat hyvin, minkälaisia asioita saattaa sattua odottamatta. Nuori itsekin ymmärtää, että vanhemmat tarvitsevat tietoa hänen liikkumisestaan, jotta he kykenevät auttamaan tiukoissa paikoissa. Tämän takia nuorelle saattaa olla helpompaa esimerkiksi antaa ystäviensä puhelinnumeroita vanhemmille turvallisuussyistä.

Somella on suuri rooli nuorten rikoksissa

Ylen artikkelissa kerrotaan, millä erilaisilla tavoilla nuori voi luisua osaksi katujengejä. Some on usein merkittävässä roolissa nuoren vajoamisessa rikolliseen maailmaan. Rikoksia tekevällä nuorella voi olla paljon seuraajia somessa ja rikokset saatetaan usein videoida. Nuori voi saada tyydytystä siitä, että oma maine somessa kasvaa rikosten myötä. Kun nuori on kerran ryhtynyt tekemään rikoksia, tältä tieltä pois kääntyminen voi olla hyvin haastavaa. Siksi vanhempien tietämys nuorensa tekemisistä ja tarvittaessa varhainen puuttuminen tilanteeseen on avainroolissa nuorten rikosten ennaltaehkäisyssä.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *