Millä perusteella lapsiperhe valitsee kodin?

Millä perusteella lapsiperhe valitsee kodin?
Kuva: Scott Webb

Joku vannoo huolettoman kerrostaloasumisen nimeen, siinä missä toinen ei ikipäivänä muuttaisi pois omakotitalosta. Jos ei ole koskaan kokenut muunlaista asumismuotoa kuin kerrostalon, ei osaa välttämättä edes kaivata muuta. Jos kuitenkin on kokeillut erityyppisiä asumismuotoja, saattaa näiden joukosta olla valikoitunut suosikki, josta ei enää suostuisi vaihtamaan pois. Millainen asumismuoto sopii parhaiten teidän perheellenne?

Jos ihminen on koko ikänsä asunut kerrostalossa, voi ajatus muunlaisesta asumismuodosta tuntua hyvin vieraalta. Samaan tapaan jos ihminen on asunut aina kaupungin keskustassa, voi keskustan ulkopuolelle muuttaminen tuntua omituiselta ajatukselta. Joskus saattaa kuitenkin käydä niin, että vasta pakon sanelemana tai elämänmuutoksen myötä ihminen ymmärtää, että itse asiassa hän pitääkin toisentyyppisestä asumismuodosta kuin mihin on aiemmin tottunut.

Elämäntilanne määrittelee usein asumismuodon

Kaupungeissa asuvat opiskelijat suosivat usein sellaisia alueita, joista on helppo pääsy opiskelupaikkaan sekä nuorten aikuisten suosimiin ajanviettopaikkoihin. Opiskelu- ja seurusteluvaiheessa moni elää aktiivista elämää, johon kuuluu kahviloissa ajan viettäminen sekä yökerhoissa käyminen. Tästä syystä kaupungeissa asuvat nuoret aikuiset usein mielellään asuvat kerrostaloissa lyhyen matkan päässä keskustasta.

Jos tähän asumistyyliin tykästyy, ei välttämättä halua muuttaa pois kerrostalosta edes lasten saamisen myötä. Monet perheet asuvatkin täysin tyytyväisenä kaupungissa kerrostaloasunnossa. Tällöin lasten on opittava jo varhaisessa vaiheessa liikkumaan vilkkaassa liikenteessä ja varomaan autoja ja pyöriä aivan eri lailla kuin esimerkiksi rauhallisella omakotitaloalueella.

Suuret kaupungit ovat usein myös varsin meluisia paikkoja. Seinien läpi kantautuu autojen ja ratikoiden ääniä. Täydellistä hiljaisuutta tuskin monessa kaupunkiasunnossa voi olla. Toisaalta sellaiset ihmiset, jotka pitävät kaupungin sykkeessä asumisesta eivät usein täyttä hiljaisuutta kaipaakaan.

Turvallinen asuinympäristö voi olla perheen pääkriteeri asuinpaikkaa valitessa

Vanhemmalle saattaa olla tärkeää, että lapset saavat viettää lapsuutensa lähellä luontoa rauhallisessa ympäristössä, jossa heidät uskaltaa päästää jo nuorena esimerkiksi harjoittelemaan pyöräilyä kotitalon lähistön hiljaisille teille. Rauhallinen omakotitaloalue voi tällöin olla unelmien täyttymys. Oma piha, jossa lapset saavat touhuta turvassa aitojen sisäpuolella on monille vanhemmille tärkeä asia.

Rivitaloasuminen saattaa sen sijaan joidenkin mielestä olla kauhistus esimerkiksi siitä syystä, että naapurit ovat niin lähellä. Jos naapuri grillaa aivan aidan toisella puolella, tämä voi tuntua rivitaloasumista karsastavasta ihmisestä hyvin ahdistavalta. Rivitalossa myös taloyhtiö määrää kerrostalon tapaan monista asuntoon liittyvistä asioista, mikä saattaa häiritä vanhempaa.

Toisaalta rivitaloasumisesta pitävät kokevat usein nämä samat asiat haittojen sijasta etuina. Kun tietyt asiat ovat taloyhtiön vastuulla, itse pääsee usein korjauksien suhteen hiukan halvemmalla. Myös rivitaloasumisen yhteisöllisyys jakaa mielipiteitä. Toiset pitävät yhteisöllisyydestä, siinä missä toisten mielestä se on nimenomaan syy siihen, miksi perhe valitsee ehdottomasti mielummin omakotitalon.

Mikä on teidän perheellenne mieluisin asumismuoto ja onko tämänhetkinen kotinne sellainen?

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *