Mitä tehdä tungettelevien sukulaisten kanssa?

woman in pink and white floral button up shirt holding brown wooden tray
Kuva: CDC

Sukulaiset voivat tarjota elintärkeää apua kiireisten ruuhkavuosien keskellä. Joskus sukulaisista kuitenkin on enemmän rasitusta kuin iloa. Näin voi olla varsinkin silloin, jos sukulaiset tarjoavat neuvoja jatkuvasti ja pyytämättä. Kuinka kannattaa navigoida tungettelevien sukulaisten kanssa?

Lähisukulaiset neuvovat usein mielellään tuoreita vanhempia lasten kasvatukseen liittyvissä asioissa. Jos välit sukulaisiin ovat hyvät ja neuvot ovat aidosti hyödyllisiä, tilanne voi olla molemminpuolisesti mieluisa. Jos sen sijaan sukulaisten asenne tuntuu liian tungettelevalta, voi tämä olla hyvin häiritsevää muutenkin stressaavien ruuhkavuosien keskellä. Neuvojalle ei ehkä kehtaisi kertoa, ettei hänen neuvojaan kaivata, mutta toisaalta on tunne, että jotakin pitäisi tehdä asialle. Kuinka tällaisessa tilanteessa olisi parasta toimia?

Jatkuva piilotettu ärtymys voi vahingoittaa sukulaissuhteita

On ymmärrettävää, että vanhempi ei haluaisi pahoittaa innokkaiden neuvojen mieltä, varsinkin jos välit heihin ovat muutoin hyvät. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos jatkuvasti tuntee ärtymystä sukulaisen sanomisten takia, lämmin suhde saattaa huomaamatta muuttua vähemmän lämpimäksi. Sukulainen saattaa pidemmän päälle vaistota muutoksen ilmapiirissä ja voi pahoittaa mielensä, koska ei ymmärrä, mikä muutoksen on aiheuttanut.

Kannattaa olla rehellinen tunteidensa suhteen, vaikka asia tuntuisi vaikealta ottaa puheeksi. Varsinkin jos neuvoja-sukulainen on oma vanhempi, hänellä saattaa olla omia kokemuksia nuoruudestaan samankaltaisesta tilanteesta, jossa hänen omat vanhempansa ovat antaneet neuvoja, jotka ovat ärsyttäneet. Hänelle ei ehkä ole tullut mieleen, että hänen lapsensa kokee nyt tilanteen samanlaisena. Kun hänelle mainitsee asiasta, hän saattaa hyvinkin ymmärtää tilanteen ja parhaimmassa tapauksessa muuttaa käytöstään huomaavaisemmaksi.

Tällainen suhtautuminen vaatii toki, että neuvoja-sukulainen on riittävän ymmärtäväinen kyetäkseen asettumaan toisen ihmisen asemaan sen sijaan, että loukkaantuu ja kokee tulleensa väärin kohdelluksi. Vaikka neuvoja loukkaantuisi, ei silti kannata jäädä toimettomaksi. Vanhemman on tärkeää pitää huolta omasta henkisestä hyvinvoinnistaan ja jaksamisestaan, jotta hän voi parhaiten pitää huolta perheestään ja lapsistaan. Jos joku lähipiirissä oleva ihminen käytöksellään aiheuttaa jatkuvaa mielipahaa, pidemmän päälle täällä voi olla hyvin negatiivisia vaikutuksia vanhemman jaksamiseen. Sksi asia kannattaa ottaa esille silläkin uhalla, että saattaa mahdollisesti loukata neuvojaa.

On luonnollista haluta olla loukkaamatta läheisiä tärkeitä ihmisiä

On hyvä muistaa, että maailmassa on miljardeja ihmisiä, joilla jokaisella on omat yksilölliset mielipiteensä. On mahdotonta kyetä olemaan kaikista asioista samaa mieltä jokaisen kanssa. Sama pätee myös lähipiiriin. Ihmisillä voi olla hyvinkin erilaisia näkemyksiä varsinkin lapsen kasvatukseen liittyvistä asioista. Tällöin tilanteessa pitää pyrkiä luovimaan siten, että aiheuttaa mahdollisimman vähän mielipahaa muille, mutta kuitenkin tekee ystävällisellä tavalla oman mielipiteensä selväksi.

Viime kädessä vanhempi on vastuussa omista lapsistaan ja tekee näitä koskevat kasvatuspäätökset, vaikka sukulaisten neuvot voivatkin toisinaan olla suureksi avuksi ja hyödyllisiä. Ei siis kannata kärsiä hiljaa, jos sukulainen tai muu henkilö pyrkii liikaa neuvomaan ja ohjailemaan perheen arkielämää.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.