Perheitä kannustetaan liikkumaan myös hämärässä – tästä on kyse

Perheitä kannustetaan liikkumaan myös hämärässä – tästä on kyse
Kuva: Suomen Latu

Vuoden loppua kohti mentäessä valon määrä vähenee ja päivän pituus lyhenee. Vaikka säännöllinen liikunta ja ulkoilu tekee hyvää, voi pimeä vuodenaika herättää halun olla enemmän sisällä ja liikkuminen jää vähemmälle. Hämärässäkin voi kuitenkin liikkua.

Ulkoilujärjestö Suomen Latu on käynnistänyt kampanjan, jolla kannustetaan perheitä ulkoilemaan myös pimeään aikaan. Koko perheen hämärähommat -nimeä kantava kampanja on alkanut 23. lokakuuta ja se kestää 26. marraskuuta saakka.

Kampanjan tavoitteena on innostaa erityisesti perheitä tutustumaan hämärässä liikkumisen mahdollisuuksiin.

“Ulkoilu pimeän aikaan ei vaadi suuria valmisteluita. Tuttu piha ja lähimetsä muuttuvat hämärän aikaan helposti seikkailuksi, joka innostaa lapsia liikkumaan”, perheiden ulkoilun asiantuntija Virpi Jussila sanoo.

“Riittää, kun lapselle antaa otsa- tai taskulampun ja laittaa heijastinliivit päälle. Lapsen mielikuvitus ohjaa usein toimintaa ilman, että aikuisen tarvitsee edes puuttua siihen”, hän lisää.

Monenlaisia hämärätapahtumia koko perheelle

Kampanjan aikana Suomen Latu tarjoaa vinkkejä omatoimiseen pimeän ajan ulkoiluun. Lisäksi Suomen Ladun jäsenyhdistykset järjestävät laajan kirjon kaikille avoimia hämärätapahtumia kampanja-aikana.

“Tapahtumat voivat olla esimerkiksi omatoimisesti läpi kuljettavia heijastinpolkuja, ohjattuja hämäräretkiä tai suurempia Koko perheen hämärähommat – tapahtumia, joissa leikitään ja seikkaillaan ohjatusti. Kaikkia tapahtumia yhdistää kuitenkin hämärän tuoma seikkailun tuntu ja ulkoilun ilo”, tapahtuma-asiantuntija Petteri Tiainen kuvailee.

Kampanjan kotisivuilta löytyy vinkkejä omatoimiseen hämäräulkoiluun sekä leikkeihin lasten kanssa, minkä lisäksi sivulle on koottu kaikki kymmenet Suomessa järjestettävät tapahtumat. Kampanjan aikana vinkkejä jaetaan myös Suomen Ladun Facebook– ja Instagram-tileillä.

Alla muutama tapahtumaesimerkki:

  • Turussa 1. marraskuuta taskulamppuretki perheille kello 17:30-18:30. Retkellä kuljetaan rattaille sopivaa 1,5 kilometrin mittaista reittiä nuotiopaikoille, joilla on mahdollisuus grillata omia eväitä. Samaan aikaan järjestetään myös hämäräfrisbeetä perheille.
  • Helsingissä 2. marraskuuta kello 17:30-19:00 hämärähommat-tapahtuma, johon tarvitsee mukaan tasku- tai otsalampun. Tapahtuma on kaikille avoin eikä siihen tarvitse ilmoittautua erikseen.
  • Jyväskylässä 12. marraskuuta kuljetaan vajaan 4 kilometrin mittainen helppokulkuinen reitti (2 x 1,8km) metsäautoteitä ja polkuja pitkin kello 16-19. Mukaan tasku- tai otsalamppu.
  • Helsingissä järjestetään toinen tapahtuma 22. marraskuuta Maunulan metsissä. Tapahtuman aikana tehdään retkiä, joille täytyy ilmoittautua ennakkoon.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *