Pieni lapsi voi olla hyvin taitava valehtelija

Pieni lapsi voi olla hyvin taitava valehtelija
Kuva: Mahdi Bafande

Usein aikuisten on vaikea uskoa, että pieni lapsi kykenisi suunnitelmalliseen manipulaation ja valehteluun. Varsinkin jos vanhempi ajattelee lapsen olevan vielä niin pieni, ettei kykene ”näyttelemään”, hänelle voi tulla yllätyksenä, kun lapsi alkaa tarkoituksellisesti puhumaan asioita, jotka eivät ole totta.

Pienen lapsen mielikuvitus on tunnetusti vilkas. Lapsi voi kehitellä monenlaisia tarinoita mielessään, jotka eivät välttämättä vastaa laisinkaan todellisuutta. Hyvin pienen lapsen kohdalla on helppo huomata, milloin jokin tarina on vilkkaan mielikuvituksen tuotetta ja milloin ei. Kun lapsi kertoo huoneeseensa ikkunasta lennähtäneestä pienestä vaaleanpunaisesta norsusta, ei vanhemman mielessä käy, että näin olisi todella tapahtunut. Sen sijaan kun lapsi hiukan vanhempana kirkkain silmin viattomalla äänellä vannoo, ettei hän ole lyönyt toista lasta päiväkodissa, vaikka tämä niin väittää, vanhemman hälytyskellojen tulisi soida sen suhteen, että lapsi on saattanut siirtyä vaiheeseen, jossa hän tietoisesti valehtelee.

Lapsi voi kokeilla valehtelua samalla lailla kuin muitakin uusia asioita elämässään

Pieni lapsi ei tarkoita valehtelulla usein mitään pahaa. Lapselle on tyypillistä kokeilla rajojaan erilaisilla tavoilla. Kun lapsi huomaa, että hän voi kertoa asioita, jotka eivät pidäkään paikkaansa ja saada näin vanhemman toimimaan tietyllä haluamallaan tavalla, on luonnollista, että hän testailee tätä uutta oppimaansa taitoa.

Tässä kohtaa vanhempien on tärkeää käyttää aikaa siihen, että he opastavat lasta sen suhteen, että on tärkeää puhua totta varsinkin silloin, kun kyseessä on vakava asia. Toki muutoinkin on puhuttava totta, mutta erityisesti vakavien asioiden kohdalla seuraukset voivat olla todella huonot, mikäli lapsi ei tiedosta totuudessa pysymisen tärkeyttä. Pahimmillaan tärkeistä asioista valehteleminen voi johtaa toisen ihmisen loukkaantumiseen tai jopa kuolemaan. Toki lievempääkään haittaa ei toisille saa aiheuttaa valehtelulla.

Vanhemman esimerkillä on suuri vaikutus lapsen käytökseen

On tärkeää, että lapselle opetetaan pienestä pitäen, että totuudessa tulee aina pysyä, vaikka se olisi vaikeaa. Tämän päämäärän saavuttamista auttaa se, että vanhempi itsekin pitäytyy totuudessa. Jos lapsi huomaa, että vanhemmatkaan eivät puhu aina totta, on hänen vaikeaa ymmärtää, miksi hänenkään kuuluisi näin toimia.

Yhdessä lastenohjelmia katsoessa ja satukirjoja lukiessa vanhemman kannattaa myös kiinnittää lapsen huomio siihen, kuinka sankarihahmot usein saattavat pelätä totuuden kertomista vaikeissa tilanteissa, mutta uskaltavat kuitenkin lopulta tehdä sen. Lapselle kannattaa alleviivata, että juuri tämä rohkeus tekee heistä sankareita, ja että on tärkeää uskaltaa kertoa totuus, vaikka se nolottaisikin. Lapsi samaistuu helposti tarinoiden ja elokuvien sankarihahmoihin ja haluaa olla näiden kaltainen. Kun lapsen huomion kiinnittää siihen, että sankarit pitäytyvät aina totuudessa ja että se on ihailtavaa, hänen on itsekin helpompaa omaksua tällainen asenne jo pienestä pitäen.

Lähde: Raising Children

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *