Mitä tehdä, jos nuori tulee kotiin humalassa?

Mitä tehdä, jos nuori tulee kotiin humalassa?
Kuva: Pexels/ Maurício Mascaro

Nuorilla on tarve kokeilla erilaisia asioita ja rikkoa rajoja, kun he etsivät omia tapojaan elää ja olla. Siksi vanhemman tulisi olla valppaana, eikä olla liian sinisilmäinen oman nuorensa suhteen. Päihdekeskusteluja on hyvä käydä läpi ikätasoisesti tasaisin väliajoin. Kannattaa myös miettiä etukäteen, miten suhtautuisi siihen, jos oma lapsi tulisi kotiin humalassa.

Jos nuori tulee kotiin humalassa, tulisi vanhemman pysyä rauhallisena. Tärkeintä on turvata nuoren terveys ja hyvinvointi. Päihtyneen nuoren kanssa on turha keskustella, joten se tulisi siirtää seuraavaan aamuun.

Ohjeet humalaisen nuoren suhteen

1. Pysyttele rauhallisena

Jos nuoresi tulee kotiin humalassa, pysyttele rauhallisena, äläkä näytä kiukkua, vihaa tai harmitusta huutamalla sekä saarnaamalla. Muista, että lapsesi on haavoittuvassa tilassa niin henkisesti kuin fyysisesti ja tarvitsee huolenpitoasi juuri nyt. Älä naureskele lapselle, aseta hänelle rangaistuksia, älä huuda, kritisoi tai uhkaile häntä. Tärkeintä on, että nuori uskalsi tulla huonossa kunnossa ja hankalassa tilanteessa kotiin, eikä jäänyt ulos heitteille.

2. Huolehdi nuoren terveydentilasta

Pyri selvittämään, kuinka paljon ja mitä lapsesi on juonut. Soita tarvittaessa kavereille ja kysele asiasta myös heiltä. Muista, että mikäli lapsesi on juonut paljon alkoholia lyhyessä ajassa, hän voi olla vaarassa saada alkoholimyrkytyksen.

Alkoholimyrkytyksen oireita ovat oksentelu, sammuminen, vahva sekavuus, viluisuus, hengityksen hidastuminen, kalpeus ja tajunnantasonlasku. Vakava alkoholimyrkytys voi johtaa jopa kuolemaan. Syynä siihen voi olla hengityksen lamaantuminen, sydämen pysähtyminen tai, että henkilö tukehtuu omaan oksennukseensa.

Mikäli epäilet alkoholimyrkytystä, soita hätänumeroon 112. Sillä välin pysy päihtyneen nuoresi vierellä. Pidä hänet lämpimässä ja kylkiasennossa, jotta mahdollinen oksennus ei tuki hengitysteitä. Testaa tajunnantaso herättelemällä nuorta.

Jos nuorella ei puolestaan ole alkoholimyrkytyksen oireita, voitte käydä nukkumaan. Mene kuitenkin yöksi nuoren huoneeseen patjalle turvallisuussyistä. Laita nuori erilaisten tyynyjen avulla kylkiasentoon. Herättele häntä välillä tarkistaaksesi hänen vointinsa.

3. Päihdekeskustelu

Aloita päihdekeskustelu rauhallisesti ja yritä olla saarnaamatta tai huutamatta. Pyri selvittämään, minkä takia nuori joi. Oliko se ryhmäpaineesta johtuvaa, uteliaisuudesta ja kokeilunhalusta vai joiko hän pahan olon takia? Sillä on merkitystä jatkoa ajatellen.

Mitä tahansa nuori vastaa syyksi, keskustelkaa siitä ja miksi alkoholi ei ole asiaan ratkaisu. Seuraavaksi kerro alkoholin vaaroista etenkin nuoren kannalta, mikäli ette ole jo aiemmin puhuneet asiasta. Toivottavasti olette kuitenkin jo käyneet tuon keskustelun hyvissä ajoin. Muistin virkistämiseksi on kuitenkin hyvä käydä asiaa vielä läpi.

4. Keinoja ryhmäpaineen selättämiseksi

Seuraavaksi miettikää yhdessä nuoren kanssa keinoja, kuinka kieltäytyä päihteistä luontevasti silloin, jos muut painostavat nuorta. Voit käyttää opettaja ja valmentaja Tommi Nyströmin antamaa vinkkiä: “Kun kaveri haastaa, että ”sä et uskalla kokeilla”, niin hyvä keino on sanoa ”ai en uskalla? Minähän olen ainoa tässä porukassa, joka sanoo ei. Olen ainoa, joka uskaltaa olla ottamatta.”

5. Tulevien päihdekokeilujen ennaltaehkäisy

Miettikää nuoren kanssa keinoja ennaltaehkäistä tulevia päihdekokeiluja alaikäisenä. Sopikaa muun muassa kotiintuloajoista. Kerro nuorelle, että hänen on vastattava puhelimeen vanhemman soittaessa. Käykää myös läpi, mitä siitä seuraa perheessänne, jos nuori juo. Se voi esimerkiksi vaikuttaa kotiintuloaikoihin tai viikkorahan suuruuteen.

Vanhempana sinun tulisi olla selvillä kenen kanssa lapsesi viettää aikaa. Mahdollisuuksien mukaan olisi myös hyvä, jos tietäisit tai tuntisit kavereiden vanhemmat ja voisitte esimerkiksi sopia kotiintuloajoista yhdessä. Jos nuori menee yökylään kaverin luokse, varmista aina kaverin vanhemmilta, että he ovat paikalla ja tietoisia nuorten suunnitelmista. Älä jätä nuorta yksin pitkiksi ajoiksi kotiin. On hyvä, että nuorella on joku turvallinen valvoja joka käy nuoren luona, mikäli lähdet esimerkiksi mökille.

Tiedätkö onko nuoresi kokeillut päihteitä, kuten alkoholia? Kuinka voisit ennaltaehkäistä nuoren päihdekokeiluja?

Lähteet: Fressis, MLL, Verywell mind, YLE

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *