Miksi vanhemmat eivät varmista, että lapsen vaatteissa on heijastin?

Miksi vanhemmat eivät varmista, että lapsen vaatteissa on heijastin?
Kuva: Hooman R.

Syksyn pimeydessä sydän voi pompata monesti kurkkuun, kun yhtäkkiä tien reunassa näkyy pieniä liikkuvia varjoja. Monet lapset liikkuvat ulkona iltaisin ilman heijastinta. Tällaisiin tilanteisiin liittyy suuria riskejä varsinkin alueilla, joilla lapset joutuvat kävelemään autotien reunassa. Vanhempien kannattaisi varmistua siitä, että kun oma lapsi lähtee pimeinä syysiltoina ulos, heijastimia on vaatetuksessa riittävästi.

Syysiltojen hämäryydessä liikkuvat lapset eivät usein itse ymmärrä, kuinka huonosti he näkyvät ohikulkevan auton ikkunasta. Moni aikuinenkaan ei ymmärrä, kuinka tärkeää olisi pitää heijastinta pimeillä tienreunuksilla liikkuessa. Jos vanhemmat eivät itsekään hahmota vaaraa, ei lapsillakaan ole mahdollisuuksia oppia ymmärtämään, kuinka tärkeä osa vaatetusta heijastin on.

Onnettomuus tapahtuu usein niin nopeasti, että tilanteessa ei ehdi reagoida

Kukaan ei toivo onnettomuutta tapahtuvaksi, mutta silti onnettomuuksia tapahtuu säännöllisesti. Aina onnettomuutta ei voi välttää, vaikka olisi kuinka hyvin varautunut. Usein syynä kuitenkin on huolimattomuus tai ajattelemattomuus. Ilman heijastinta ulos lähteminen pimeässä syysillassa on kirjaimellisesti hengellä leikkimistä. Oman henkensä lisäksi voi pahimmillaan asettaa myös muita ihmisiä vaaraan, jos aiheuttaa onnettomuuden, jossa on osallisena esimerkiksi useampia autoja, jotka yrittävät väistää yllättäen pimeydestä ilmaantunutta jalankulkijaa.

Autoilijan näkökulmasta tilanne on usein hyvin turhauttava. Vaikka kuinka pyrkisi tarkkailemaan tienreunuksia ja varomaan, ilman heijastinta tien reunassa kulkeva jalankulkija on äärimmäisen hankala havaita ennen kuin hän on kohdalla. Jos jalankulkija on esimerkiksi musiikkia kuunteleva teini, joka ottaa pienen harha-askeleen tielle päin juuri auton kulkiessa ohi, auto ei välttämättä ehdi väistämään. Tai jos ehtii, saattaa auto joutua koukkaamaan vaarallisesti vastaantulevan liikenteen kaistalle. Moni ilman heijastinta pimeydessä liikkuva ihminen ei ajattele, että itsensä lisäksi hän vaarantaa tällä tavoin myös muita tiellä liikkujia.

Vanhemman kannattaa varmistaa, että lapsella on heijastin ja sitä myös käytetään

Jos lapsi on jo sen ikäinen, että hän voi omatoimisesti liikkua ystävien kanssa ulkona, vanhempi saattaa ajatella, että lapsi kyllä pärjää. Lapsen mieleen ei kuitenkaan välttämättä tule se, että hän asettaa itsensä vaaraan liikkuessaan kadulla ilman heijastinta. Siksi vanhemman tulisikin aina varmistua, että lapsi ulos lähtiessään on myös heijastinten osalta riittävän hyvin varusteltu.

Vaikka heijastin olisikin jo hankittu ja kiinnitetty vaatteisiin, lapsi saattaa omatoimisesti irrottaa sen tai esimerkiksi kadottaa sen. Joskus lapsi saattaa kokea, että heijastin näyttää nololta, eikä hän kehtaa pitää sitä kavereiden kanssa. Tällöin hän saattaa ottaa sen pois vaatteistaan kotoa lähtiessään. Heijastin saattaa myös pudota jonnekin ulkona ollessa. Vanhemman kannattaakin säännöllisin väliajoin varmistaa, että heijastin edelleen on asiaankuuluvalla paikalla lapsen vaatteissa. Tällä pienellä asialla voi parhaimmillaan pelastaa lapsen ja muiden liikenteessä liikkuvien hengen.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *