Vanhempi, lopeta heti näiden 11:sta asian tekeminen!

Vanhempi, lopeta heti näiden 11:sta asian tekeminen!
Kuva: Pexels/ Andrea Piacquadio

Vanhemmuus on haastavaa. On monia asioita, mitä vanhempana tulisi tehdä, mutta on myös yhtä monta juttua, mitä vanhemman ei pitäisi tehdä. Listasimme 11 asiaa, joiden tekemisen vanhempien on syytä lopettaa heti.

1. Kaiken tekeminen lapsen puolesta

Vanhemmat saattavat tehdä lapselleen karhunpalveluksen tekemällä kaiken hänen puolestaan. On erittäin tärkeää antaa lapsen yrittää, epäonnistua ja kokeilla asioita itse. Se osoittaa, että luotat häneen, mikä puolestaan auttaa rakentamaan lapsen itseluottamusta. Lisäksi hän oppii paljon uusia taitoja yrittäessään ja erehtyessään. Mitä kannattaisi seuraavan kerran tehdä, kun lapsi roiskuttaa maitoa pöydälle tai kun hän haluaa aamupalaa?

2. Lapsen vertaaminen toisiin lapsiin

Voi olla vaikeaa olla vertaamatta omaa lasta toisiin lapsiin ja heidän kehitykseensä, mutta niin ei saa tehdä ainakaan lapsen kuullen. Täytyy muistaa, että jokainen lapsi on erilainen ja kehittyy omaan yksilölliseen tahtiinsa. Joku on esimerkiksi verbaalisesti lahjakas, kun taas toinen hallitsee numerot ja kolmas on hyvä ihmissuhteissa.

3. Liian aikataulutettu elämä

Liian aikataulutettu elämä uuvuttaa sekä vanhemman että lapsen. Lapsen kalenteria ei pidä tupata täyteen kaikkea, vaan jättää aikaa vapaaseen leikkimiseen ja olemiseen, sekä lepohetkiin.

4. Parisuhteen laiminlyöminen

Kun keskittyy lasten kasvattamiseen ja heistä huolehtimiseen, saattaa unohtaa yhden tärkeimmistä ihmissuhteista eli parisuhteen. Kannattaa siis järjestää yhteistä aikaa treffi-iltojen muodossa, hellimällä toisiaan ja keskustelemalla syvällisesti päivittäin.

5. Liiallinen ruutuaika

Vaikka teknologiasta on tullut olennainen osa elämäämme, on ruutuaikaa syytä rajoittaa niin lasten kuin vanhempien kesken. Kannattaa mieluummin satsata perheen yhteiseen aikaan.

6. Lapselle huutaminen

Monet vanhemmat uupuvat vanhemmuuden taakan alle. Kun he sitten saavuttavat viimeisen pisaran (joka voi olla ihan pienikin asia), saattaa vanhemmilla “keittää yli”. Tällöin vanhempi saattaa sortua huutamaan lapselleen. Tavasta kannattaa kuitenkin pyrkiä opettelemaan pois ja löytää parempia keinoja kommunikoida lapsensa kanssa vaikeissa tilanteissa. Huutaminen voi pelottaa lasta tai opettaa hänet myös kommunikoimaan huutamalla.

7. Ongelmien ratkaiseminen lapsen puolesta

Ilman ongelmanratkaisutaitoja lapsi ei pärjää elämässä. Se on välttämätön taito, niin aikuiselle kuin lapsellekin. Jos lapsi esimerkiksi yrittää kuoria banaania ja se näyttää vaikealta, asiaan ei tulisi puuttua, kunnes hän pyytää apua. Jos hän ei tarvitsekaan vanhemman apua, voi hurrata mielessään, koska lapsi on oppinut juuri uuden taidon. Sama vanhemman toimintatapa pätee esimerkiksi kaveritaitoihin tai läksyjen tekemiseen.

8. Itsensä uhraaminen

Vanhempi voi tuntea olonsa niin kiireiseksi ja väsyneeksi, ettei jaksa edes yrittää raivata kalenterista tilaa itsestä huolehtimiseen. Se on kuitenkin asia, joka vanhemman on tehtävä. Muuten vanhempi saattaa alkaa unohtelemaan asioita, olla rakkaita kohtaan töykeä ja tuntea itsensä aina väsyneeksi.

9. Vastuun jakamisen laiminlyönti

Lapsuus on usein huoletonta aikaa. Lapsen tulisi silti kantaa vastuu omista asioista, niin pitkälle kuin se on mahdollista. Se tarkoittaa esimerkiksi omista tavaroista ja läksyistä huolehtimista. Sen lisäksi lapselle kannattaa opettaa vastuunottoa perheen yhteisistä asioista. Vanhempien olisi hyvä delegoida lapselle joitain kotitöitä ikätasoisesti. Näin hänestä kasvaa myöhemmin vastuullinen aikuinen.

10. Lapsen ylisuojeleminen

On vaikeaa katsoa vierestä, kun lapsi yrittää ja tekee virheitä, mutta juuri niin hyvän vanhemman tulee tehdä. Nimittäin lapsen liiallinen suojeleminen vaikeuttaa hänen oppimistaan suuresti.

Jos lapsi ei saa yrittää ja epäonnistua, hän ei koskaan poistu mukavuusalueensa ulkopuolelle ja hänen luovuutensa ja uteliaisuutensa tukahdutetaan. Hänellä ei ole myöskään kykyä selviytyä vaikeista tilanteista, vaan hänestä kasvaa vanhemmistaan riippuvainen. Se puolestaan johtaa huonoon itsetuntoon.

11. Epäjohdonmukaisuus

Vanhemman tulee ehdottomasti olla johdonmukainen kasvatuksessaan. Se saa lapsen tuntemaan olonsa turvalliseksi. Rutiinit ja johdonmukaisuus tekee elämästä ennakoitavampaa niin vanhemmalle kuin lapselle.

Oletko sortunut johonkin näistä 11:sta asiasta? Tuleeko mieleen muuta, minkä tekeminen vanhempana olisi syytä lopettaa?

Lähteet: Belly Belly, Hack spirit, Verywell family

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *