Kerrothan nuorelle nettiä käyttävien laitteiden tietoturvasta?

woman sitting on sofa with MacBook Air
Kuva: Steinar Engeland

Kun nuori asuu vielä vanhempiensa kanssa, vanhemmat pystyvät usein huolehtimaan nuoren laitteiden turvallisuudesta hänen puolestaan. Kun nuori muuttaa omaan kotiin, vastuu nettiä käyttävien laitteiden tietoturvasta jää hänelle itselleen. Tässä vaiheessa on tärkeää, että nuorella on tietoa ja ymmärrystä siitä, kuinka tärkeästä asiasta on kyse.

Nuoret eivät välttämättä aina ota tietoturva-asioita niin vakavasti. Omia tunnuksia ja salasanoja saatetaan jakaa muille toisinaan varsin heppoisin perustein. Nuorelta saattaa myös löytyä laitteita, joiden tietoturvasta ei ole huolehdittu asianmukaisesti. Jos kotona ei ole puhuttu tietoturva-asioista, nuoren voi olla vaikeaa yksinään oppia oikeita käytäntöjä.

Monissa kodeissa on huomattava määrä netissä olevia laitteita, joiden tietoturva on puutteellinen. Esimerkiksi netin kautta käytettävät jääkaapit, älytelevisiot sekä monet muut laitteet voivat olla uhka tietoturvalle, mikäli ne ovat samassa verkossa sellaisten laitteiden kanssa, joiden kautta käsitellään sensitiivistä tietoa, kuten esimerkiksi pankkiasioita. Jos älytelevisio on huonosti suojattu ja se on samassa verkossa läppärin tai älypuhelimen kanssa, tämä voi pahimmassa tapauksessa asettaa kaikki laitteet vaaraan.

Tulevaisuudessa kodin netissä olevien älylaitteiden määrä tulee vain lisääntymään

Tämän myötä tulevaisuudessa tietoturvauhkat tulevat myös lisääntymään. Nuorten onkin siksi hyvä omaksua jo aikaisesta vaiheesta lähtien terve varovaisuus ja oikeat käytännöt tietoturva-asioissa.

Vanhempien kannattaa keskustella omien nuorten kanssa näistä asioista kotona. Reaalimaailman esimerkkien avulla vanhempi voi auttaa nuorta näkemään, että omaa omaisuuttaan ja turvallisuuttaan voi parhaiten turvata pienillä oikein ajoitetuilla toimenpiteillä.

Eräs tärkeä toimenpide on uuden laitteen hankkimisen yhteydessä vaihtaa oletussalasana. Tämä on nopea ja helppo toimenpide, joka kuitenkin monelta jää tekemättä. Tämänkaltaiset unohdukset mahdollistavat helpon tien kodin laitteiden kaappaamiselle. Tulevaisuudessa riskit tulevat todennäköisesti vain kasvamaan.

Jos kotoa siis löytyy vielä laitteita, joissa on oletussalasanat, ne kannattaa käväistä vaihtamassa uusiin. Lapsen voi ottaa mukaan vaihto-operaatioon ja samalla selittää hänelle, miksi tämä tehdään. Näin tällaisista asioista tulee lapselle osa normaaleja arkirutiineja. Siinä vaiheessa, kun lapsi on muuttamassa omaan kotiin, hänelle on itsestään selvää, että näin toimitaan uusia laitteita hankkiessa.

Kaikkien kodin laitteiden ei tarvitse olla samassa verkossa

Eräs hyvä käytäntö tietoturvan kannalta on perustaa oma wifi-verkko kodin sellaisille laitteille, joiden tietoturva ja suojaukset ovat ja lähtökohtaisesti heikompia. Esimerkiksi jääkaappien ja muiden vastaavien netissä olevien laitteiden ei kannata olla samassa verkossa läppäreiden ja muiden sellaisten laitteiden kanssa, joiden kautta käydään esimerkiksi verkkopankissa ja muissa sensitiivisissä paikoissa. Tällaisen erillisen verkon luominen älylaitteille on usein varsin suoraviivainen tehtävä wifiä jakavan laitteen asetuksien kautta. Tähänkin operaatioon voi ottaa perheen lapset mukaan ja selittää heille, miksi tämä tehdään. Näin lapset saavat arvokasta oppia tietoturva-asioista jo nuoresta lähtien.

Lähde: Helsingin Sanomat, Iltalehti

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.