Nykynuoret näkevät maailman monella tavalla eri lailla verrattuna vanhempiinsa. Vanhemmat ovat omassa lapsuudessaan saattaneet tottua tietynlaisiin toimintatapoihin, mutta nykylapset näkevät selkeämmin, etteivät nämä tavat aina ole parhaita mahdollisia.
Ylen artikkelissa kerrotaan, kuinka nuoret ratsastuksen harrastajat ovat ilmaisseet huolensa siitä, että hevosia kohdellaan ratsastuskouluissa toisinaan tavoilla, jotka eivät ole eettisesti oikein. Monet vanhemman polven ratsastajat ovat tottuneet ajattelemaan, että hevonen on suuri ja vaarallinen eläin ja siksi sitä tulee kouluttaa kovuudella. Viime aikoina on kuitenkin alettu paremmin ymmärtämään, että hevonen on herkkä eläin, jota ei saa kohdella huonosti.
Lapset ja nuoret usein näkevät tällaiset asiat aikuisia selkeämmin, koska heillä ei ole asiaan liittyvää aiempaa kokemusta toisenlaisesta toiminnasta eläinten kanssa. Aikuiset ovat saattaneet kasvaa ympäristössä, jossa eläimiä on kohdeltu nykystandardien valossa hyvinkin julmasti ilman, että sitä on kyseenalaistettu. Tämä on voinut vaikuttaa aikuisen suhtautumiseen eläimiin yleisesti.
Esimerkiksi hevosen lyöminen raipalla silloin, kun hevonen selvästi ei halua liikkua, tuntuu monista nykylapsista julmalta. Aikuinen ratsastaja sen sijaan on saattanut tottua käyttämään raippaa kovakätisesti, eikä siksi osaa kyseenalaistaa omaa toimintaansa. Lapset voivat auttaa raikkaalla näkemyksellään myös aikuisia näkemään asiat uudella tavalla.
Ylen artikkelissa haastateltu hevosalan yrittäjä Katariina Alongi kertoo, että erityisesti nuorilta ratsastuksen harrastajilta tulee huolestuneita yhteydenottoja, koska heidän mielestään hevosia kohdellaan väärin talleilla. Niitä käytetään ratsastustunneilla, vaikka ne vastustelisivat ja niitä käsketään lyömään raipalla, jos ne eivät tottele. Ratsastajainliiton tallitoiminnan kehittäjä Minna Peltonen kertoo samassa artikkelissa, että näin ei saa toimia liiton talleilla ja mikäli ratsastajat havaitsevat jollakin tallilla väärinkäytöksiä, asiasta tulee ilmoittaa eteenpäin. Hän neuvoo ratsastajia ottamaan asian ensin esiin tallilla ja mikäli tällä ei ole vaikutusta, voi ottaa yhteyttä ratsastajainliittoon.
Katariina Alongi kertoo, että hän on havainnut muutoksen tavassa, jolla hevosiin suhtaudutaan, mutta että muutos on hyvin hidasta. Hän kertoo kuitenkin suhtautuvansa hyvin toiveikkaasti siihen, että nimenomaan nykylapset tulevat olemaan heitä, jotka tulevat lopullisesti muuttamaan tulevaisuudessa ihmisen suhtautumisen hevosten kohteluun. Sama voi tapahtua monien muidenkin asioiden kohdalla.
Vanhemmat voivat muuttaa maailmaa lapsensa avulla
Lapset ihailevat vanhempiaan ja pyrkivät nuorena jäljittelemään heitä. Vanhemmat ovat siksi ratkaisevassa roolissa vaikuttamassa siihen, minkälainen tulevaisuuden maailma tulee olemaan. Jos vanhempi kokee ahdistusta tietyistä maailman asioista, hänen on mahdollista omalla toiminnallaan ja valinnoillaan kuluttajana vaikuttaa monilla tavoilla. Kaikkein voimakkain vaikuttamiskeino on kuitenkin lähempänä kuin vanhempi aina tiedostaa. Opettamalla omalle lapselleen kunnioittavan suhtautumisen luontoa, eläimiä ja muita ihmisiä kohtaan vanhempi voi konkreettisesti vaikuttaa siihen, millainen tulevaisuuden maailma tulee olemaan.
Millaisissa asioissa uskot nykylasten tulevan muuttamaan maailmaa?
Lähde: Yle
Teksti: Sonja
Ei vielä kommentteja