10 toksista virhettä lasten kasvatuksessa – varo näitä!

10 toksista virhettä lasten kasvatuksessa – varo näitä!
Kuva: Pexels/ Monstera Production

Vanhemmuus ei ole helppo laji ja kaikki vanhemmat tekevät joskus virheitä. On kuitenkin olemassa joitain erittäin toksisia virheitä, joita vanhempien olisi syytä pyrkiä välttämään. Listasimme kymmenen toksista lasten kasvatustapaa. Jos pystyt välttämään niitä, olet jo pitkällä onnistua vanhemmuudessasi.

Joskus vanhemmat tekevät virheitä myös tiedostamattaan. Sen takia vanhempien olisikin hyvä etsiä tietoa lasten kasvatuksesta sekä reflektoida itseään ja omaa käyttäytymistään. Heidän tulisi ottaa mallia hyviltä esikuvilta, jotka ovat onnistuneet vanhemmuudessa. Näin he voivat välttää toksiset virheet lasten kasvatuksessa, joilla voi olla kauaskantoisia negatiivisia seuraamuksia lapsen elämässä.

10 toksista virhettä lasten kasvatuksessa

1. Maidon ja läheisyyden panttaaminen vauvalta

Vanhentuneiden kasvatusohjeiden mukaan vauvan maidonsyöntiä tulisi rajoittaa, eikä häntä saisi imettää liian tiheästi. Samalla tavoin myös läheisyyttä, rakkautta ja syliä tulisi pantata lapselta, ettei hän saa liikaa vanhempiensa huomiota ja mene siitä pilalle. Nämä vanhentuneet kasvatusneuvot ovat suorastaan myrkyllisiä vauvaa ajatellen. Nykyinen suositus on, että lasta imetetään lapsentahtisesti ja pientä vauvaa pidetään paljon sylissä sekä ihokontaktissa. Vauva hyötyy tavoista paljon.

2. Väkivalta

Vaikka elämme vuotta 2023, silti joissakin perheissä käytetään vielä fyysistä tai henkistä väkivaltaa lapsiin. Se tuntuu uskomattomalta, mutta on totta. Väkivallalla on lapsiin suuri vaikutus ja se voi aiheuttaa peruuttamattomia psyykkisiä seurauksia. Väkivalta ei myöskään opeta lapsille mitään, vaan ruokkii pelkoa. Se voi myös aiheuttaa sen, että lapsi käyttää väkivaltaa myöhemmin omassa lasten kasvatuksessaan.

3. Täydellisyyden odottaminen

Lapsille voi tehdä hyvää, että joissain asioissa rima asetetaan tarpeeksi korkealle. Näin he oppivat, että pystyvät parempaan, kuin itse asiassa voivat kuvitellakaan. Lapsilta ei kuitenkaan tulisi odottaa täydellisyyttä ja nostaa rimaa liian korkealle, koska muutoin lapsille voi tulla olo, etteivät he voi koskaan onnistua ja täyttää vanhemman odotuksia.

4. Lapsen tunteiden mitätöiminen

Jos lasta käskee lakata itkemästä tai murehtimasta, lapsi voi kokea, että hänen tunteensa eivät ole sallittuja. Sen sijaan voit sanoittaa lapselle tunteita ja antaa hänelle mahdollisuuden näyttää kaikenlaisia, myös vaikeita tai negatiivisia tunteita. Näin lapsesta kasvaa tasapainoinen aikuinen, joka ei peittele tunteitaan tai tukahduta kipuaan epäterveellisillä tavoilla.

5. Turhautumisen ja kiukun purkaminen lapseen

Joskus vahempien mitta tulee täyteen ja tällöin voisi tehdä mieli purkaa turhautumistaan lapseensa. Sitä ei kuitenkaan tulisi tehdä, koska se voi vahingoittaa lasta. Kannattaa siis harjoitella itsensä havannoimista ja tehdä itsereflektointia, jotta voit tunnistaa, mitä sisäisessä maailmassasi tapahtuu. Näin voit ennakoida ja välttää kiukun ja turhautumisen purkamista lapseen.

6. Pelon käyttäminen kasvatuksessa

Lapsia ei tulisi koskaan kasvattaa pelolla, kuten uhata käyttää väkivaltaa, katsoa lasta pahasti tai yrittää nolata häntä. Pelolla kasvatetut lapset tekevät päätöksiä ja asioita pelkonsa takia eivätkä siksi, että he uskovat jonkun asian olevan todella oikein. Heistä voi kasvaa aikuisia, joilta puuttuu terve moraalinen kompassi.

7. Liiallinen lapsen kritisoiminen

Vanhemman ei tulisi koskaan olla liian kriittinen lastaan kohtaan. Muutoin lapsesta voi tuntua, että vaikka hän on kuinka yrittänyt parhaansa, se ei riitä. Tutkimusten mukaan lapset tarvitsevat vanhemmiltaan sen sijaan tukea ja rohkaisua.

8. Epäjohdonmukaisuus kasvatuksessa

Mikäli vanhempi sallii yhtenä päivänä jonkin asian ja toisena päivänä se on jyrkästi kiellettyä, saattaa lapsi hämmentyä suuresti. Lisäksi epäjohdonmukainen kasvatus synnyttää lapsessa turvattomuuden tunteita. Jos vanhempi räjähtelee lapselle miten sattuun ja sitä jatkuu pidempään, voi lapsi alkaa tarkkailemaan aikuista ja hänen tunnetilojaan liian paljon, sekä stressaantua siitä.

9. Periksi antaminen lapselle joka asiassa

Lapsen kaikille haluille ja mieliteoille ei tulisi antaa periksi. Tällaisista lapsista kasvaa vanhemmistaan riippuvaisia ja aikuisia, jotka eivät ole valmiita ponnistelemaan haluamiensa asioiden eteen. Lasta tulisi kasvattaa tarjoamalla hänelle rakkautta ja rajoja.

10. Autoritaarinen kasvatus

Autoritaariset vanhemmat luovat kotiin ja perheeseen monia erilaisia sääntöjä, joita on ehdottomasti noudatettava. He eivät ole halukkaita keskustelemaan niistä. Se voi olla kuitenkin toksista käytöstä lasta kohtaan. Säännöistä tulisi sopia yhdessä ja antaa lapselle tilaa ilmaista itseään. Lapsi tarvitsee kuitenkin myös terveelliset rajat.

Käytätkö jotakin näistä toksisista lastenkasvatusmenetelmistä? Kuinka voisit päästä siitä eroon?

Lähteet: Bebés y más, Business Insider, Iltalehti, Ilta-Sanomat, Psych2go

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *