Vanhemmaksi tuleminen mullistaa elämän eikä lapsiperhearki ole aina helppoa. Vaikka olisi aiemmin voinut henkisesti hyvin ja jaksanut pyörittää arkea, voi vahvinkin ihminen silti uupua vanhemmuuden pyörteissä.
Väsymys on yleistä vanhempien keskuudessa, mutta oma lukunsa on uupumus. Lokakuun alussa järjestetyssä Mothers in Business -järjestön tapahtumassa puhuneen yliopistotutkija ja dosentti Matilda Sorkkilan mukaan suomalaiset alaikäisten lasten vanhemmat ovat maailman uupuneimpien joukossa. Uupumus on korkealla tasolla myös Yhdysvalloissa ja joissakin muissa länsimaissa, kun taas vähiten uupuneita vanhempia on Thaimaassa.
”Uupumus on tietynlainen ajan ilmiö. Aiemmin uupumus oli tabu ja eli myytti kaiken jaksavasta äidistä. Olen iloinen, ettei tätä tabua enää ole”, Sorkkila kertoi esityksessään Iltalehden mukaan.
Vanhemmuuden uupumuksella tarkoitetaan uupumusta, joka liittyy kotiasioihin ja esimerkiksi vanhempi-lapsi-suhteeseen. Sorkkilan mielestä vanhemmuuden stressi ja työuupumus ovat siitä erillisiä ilmiöitä. Olipa uupumus minkälaista tahansa, liittyy siihen riskejä.
”Jos uupumus pitkittyy, se voi levitä yhdeltä osa-alueelta toiselle ja kehittyä jopa masennukseksi”, Sorkkila muistutti.
Mistä vanhemmuuden uupumuksen voi tunnistaa? Sorkkila antoi tästä neljä merkkiä:
- vanhemmalla on uupunut olo heti aamusta
- vanhempi on tympääntynyt ja ilo on kadonnut
- vanhempi etääntyy emotionaalisesti lapsista
- vanhempi kokee oman vanhemmuuden kielteisesti. Vanhempi voi esimerkiksi kokea, ettei ole yhtä hyvä vanhempi kuin aiemmin
Lasten määrä ei ole yhteydessä uupumukseen
Sorkkilan mukaan uupumusriski kasvaa, jos vaatimukset ja voimavarat ovat epätasapainossa. Esimerkiksi hyvä parisuhde, kiinnostava oma harrastus ja hyvä sosiaalinen tuki voivat olla voimavaroja. Vaatimuksia puolestaan voivat olla huono parisuhde, heikko sosiaalinen tuki, epätoimivat kasvatusmenetelmät, pessimismi sekä perfektionismi.
Iltalehti kertoo Sorkkilan nostaneen esityksessään myös esiin tutkimushavainnoin lasten lukumäärään liittyen: se ei ole suoraan yhteydessä vanhempien uupumukseen. Yhden lapsen vanhempi voi siis olla uupuneempi kuin neljän lapsen vanhempi.
”Lasten lukumäärällä ei ole tutkimuksen mukaan itsenäistä vaikutusta uupumiseen. Vanhemmalla voi olla kuusi lasta ja hyvät voimavarat, eikä hän uuvu, kun taas yhden lapsen vanhemmalla voi olla huonot voimavarat ja hän voi uupua”, Sorkkila kertoi Iltalehden mukaan.
Uupuminen voi kuitenkin vaikuttaa lapsilukuun. Sorkkila on ollut mukana tutkimuksessa, jossa ilmeni, että uupuminen vaikutti lapsilukuun joka toisen kohdalla. Toisin sanoen uupunut vanhempi luopuu herkemmin toiveistaan saada lisää lapsia kuin vanhempi, joka kokee voivansa hyvin.
Äidit ovat isiä uupuneempia
Sorkkila kertoi esityksessään, että erityisesti yksilökeskeisyys selittää länsimaisten vanhempien uupumista. Ihmiset kokevat, että pitää pärjätä yksin, eikä apua pyydetä. Sorkkila lisäsi, että koko kylä kasvattaa -henki taas ehkäisee uupumusta.
Eniten äitejä uuvuttavat ulkoapäin tulevat korkeat odotukset. Suomessa äidit ovat isiä uupuneempia ja kokevat heihin kohdistuvan paljon paineita. Uupumisen riskiä kasvattavat myös nuori ikä, heikko taloudellinen tilanne ja erityistarpeinen lapsi. Sorkkila huomautti, että isien uupumuksesta on tehty paljon vähemmän tutkimusta, koska isiä on vaikea saada osallistumaan tutkimuksiin. Uupuneimpien ja vähiten uupuneiden isin välillä on näkyvissä kuitenkin tiettyjä selkeitä eroja.
”Uupuneet isät kokivat eniten pettymystä yhteiskuntaan. Heillä oli ajatuksia, kuten miksi olen hankkinut lapsia, kun en saa tukea. Heillä oli myös taloudellista stressiä, vaikeuksia työelämän ja perheen yhteensovittamisessa sekä vaikeuksia parisuhteissa. Voimavaroja he saivat kuitenkin nimenomaan lapsista”, Sorkkila sanoi.
Lähde: Iltalehti
Teksti: Miia