Mustasukkainen puoliso voi vakoilla kumppaninsa liikkeitä seurantalaitteen avulla

persons eye with brown leaves
Kuva: Oleksandra Bardash

Entisaikaan mustasukkainen puoliso saattoi käydä lukemassa kumppaninsa tekstiviestejä kännykästä tämän ollessa suihkussa. Nykyään toisen puhelimelle ei enää ole niin helppoa päästä, koska puhelimen voi lukitaibiometrisellä tunnisteella. Nykyteknologia mahdollistaa kuitenkin muunlaisia vakoilutapoja. Eräs tapa on piilottaa tavaroihin tai vaikkapa auton tyynyjen väliin pieni, huomaamaton seurantalaite.

Moni saattaa kokea, että pieni määrä mustasukkaisuutta kuuluu parisuhteeseen ja kertoo siitä, kuinka tärkeä toinen on. Pieni määrä mustasukkaisuutta ei ole vaarallista ja saattaa jopa tuntua imartelevalta. Liiallinen mustasukkaisuus voi kuitenkin muuttua nopeasti hyvin ahdistavaksi. Jos kumppani jatkuvasti kontrolloi menemisiä ja ilmaisee epäluottamusta, pidemmän päälle harva kokee tällaisen käytöksen imartelevana. Päinvastoin, liiallinen mustasukkaisuus saattaa jopa koitua suhteen tuhoksi.

Mustasukkainen puoliso voi keksiä mielikuvituksellisia keinoja kumppaninsa kyttäämiseen

Perinteisesti mustasukkainen puoliso on saattanut epävarmuutensa piinaamana esimerkiksi lukea toisen tekstiviestejä tai sähköposteja. Aiemmin tämä on ollut helpompaa, kun älypuhelimissa ei ole ollut nykypäivän tasoisia turvallisuuskäytäntöjä ja lukitusmekanismeja. Kumppanin viestit saattoi helposti käydä lukemassa esimerkiksi tämän ollessa suihkussa tai nukkumassa.

Tänä päivänä on huomattavasti vaikeampaa huomaamatta käydä tutkimassa toisen viestejä, kun älylaitteen pystyy suojaamaan salasanan lisäksi biometrisilla tunnisteilla, joita tavallinen käyttäjä ei voi huijata helposti. Tämä ei kuitenkaan estä sairaalloisen mustasukkaisia ihmisiä keksimästä uusia mielikuvituksellisia tapoja kytätä kumppaniaan.

Eräs tällainen tapa on Ylen artikkelissa kuvattu pienen paikannuslaitteen ujuttaminen kumppanin kassiin tai vaikkapa auton istuintyynyjen väliin. Jos mustasukkainen kumppani kuvittelee, että toinen käy autolla tapaamassa salasuhdettaan, saattaa hän kokea kiusausta seurata auton liikkeitä paikannuslaitteen avulla, joka on normaalisti tarkoitettu kadonneiden tavaroiden jäljittämiseen.

Toisen vakoilu ja liikkeiden seuranta ei kuulu normaaliin parisuhteeseen

Jos kumppani saa selville tällaisen toiminnan, ymmärrettävästi suhde saattaa suurella todennäköisyydellä päättyä eroon. Jos luottamuksen kerran menettää, sen takaisinsaaminen on usein haastavaa. Jos puoliso on kerran laittanut paikannuslaitteen autoon tai kassiin, voi olla äärimmäisen vaikea luottaa siihen, ettei hän tee niin uudestaan. Pidemmän päälle saattaa muodostua liian raskaaksi jatkuvasti tutkia auton tyynyjen välejä tai kassiaan sen pelossa, että sieltä jälleen löytyy vakoilulaite.

Jos tunnistaa itsessään liiallista mustasukkaisuutta, kannattaa pyrkiä etsimään keinoja vähentää epävarmuuttaan sen sijaan, että sortuu vakoiluun. Liialliseen mustasukkaisuuteen on saatavilla apua. Asia kannattaa ottaa esille puolison kanssa hyvässä hengessä esimerkiksi sanomalla, ettei haluaisi tuntea mustasukkaisuutta, mutta on vaikea hillitä tunnetta. Jo se, että keskustelee yhdessä asiasta puolison kanssa voi parantaa oloa.

Keskusteluapua kannattaa hankkia myös ammattilaisilta, mikäli kokee piinaavien ajatusten valtaavan liikaa mieltä. Tärkeintä on, että tunteen kanssa ei jää yksin ja anna sille valtaa. Mustasukkaisen ihmisen elämä on usein hyvin stressaavaa ja ahdistavaa, mikä usein vaikuttaa negatiivisesti myös parisuhteeseen.

Lähde: YLE

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)