Huolestuttaako lapsesi digilaitteiden käyttö? Et ole ainoa!

Kuva: Pixabay/SchoolPRPro

Yhä pienemmät lapset saavat käyttöönsä digilaitteita, joiden käyttö on yleistynyt selvästi. Vanhempien keskuudessa digilaitteiden runsas käyttö herättää monenlaisia huolia.

Neljä viidestä vanhemmasta (81%) on huolissaan lasten digilaitteiden liikakäytöstä, selviää Pelastakaa Lapset ry:n mielipidetutkimuksesta, jossa kartoitettiin vanhempien mielipiteitä liittyen lasten digiturvallisuuteen ja tekoälyn vaikutuksiin. Myös digilaitteiden vaikutus mielen hyvinvointiin (78 %), väkivaltaiset tai muuten ahdistavat sisällöt (77 %) sekä nettikiusaaminen (75 %) huolettavat vanhempia. Vähiten vanhemmat ovat huolissaan lapsen omasta haitallisesta tai rikollisesta toiminnasta verkossa (26 %).

Digilaitteiden käyttöön liittyvää huolestuneisuutta ilmenee yleisesti eniten naisten ja nuorempien huoltajien joukossa. Pelastakaa Lasten mukaan tätä voi selittää se, että nämä ryhmät saattavat olla tietoisempia digiturvallisuuden ja -hyvinvoinnin riskeistä ja uhkakuvista.

Tutkimukset digilaitteiden negatiivisista vaikutuksista tukevat vanhempien huolia. Toisaalta lapset itse kokevat digiympäristöjen tarjoavan myös paljon hyvää, kuten väyliä kaverisuhteiden ylläpitämiseen sekä tukea oppimiselle.

”Tärkeintä onkin, että huoltajat ovat perillä siitä, mitä lapset tekevät ja kohtaavat verkossa”, Pelastakaa Lasten digitaalisen lapsuuden keskuksen Kiditalin asiantuntija Veera Träskelin muistuttaa.

Kenellä on vastuu lasten digiturvallisuudesta?

Mielipidetutkimukseen osallistuneiden vanhempien mielestä suurin vastuu lasten digiturvallisuudesta kuuluu vanhemmille ja huoltajille (92 %). Tämän jälkeen eniten mainintoja saivat koulu (75 %), sosiaalisen median yritykset (44 %) sekä lasten ja nuorten parissa toimivat järjestöt (36 %).

Digitaaliset ympäristöt muuttuvat jatkuvasti, mikä haastaa osaamista ja ymmärrystä. Niin lapset kuin lasten kanssa toimivat aikuiset tarvitsevatkin tästä syystä tukea digimaailman aallokoissa navigoimiseen. Träskelin sanoo, että järjestöt tekevät valtavasti töitä lasten digiturvallisuuden ja -hyvinvoinnin tukemiseksi, kun taas päivittäisen digiarjen turvaamisessa huoltajat ja koulut ovat avainasemassa.

”On kuitenkin tärkeä vaatia myös yrityksiltä vastuullisuutta ja lapsen oikeuksien turvaamista esimerkiksi eri alustojen ja niiden hyödyntämien algoritmien kehittämisessä”, hän huomauttaa.

Enemmistö mielipidetutkimukseen osallistuneista piti erittäin tai melko hyvänä suunnitelmana sitä, että opettajat ja rehtorit voisivat lain turvin rajoittaa nykyistä tehokkaammin mobiililaitteiden käyttöä koulupäivän aikana.

”Tämä on merkittävä signaali. Meidän on tärkeää pohtia erilaisia keinoja, joilla tukea oppilaiden tasapainoista digiarkea ja opiskelurauhaa koulupäivän aikana”, Träskelin toteaa.

Kysely toteutettiin osana Pelastakaa Lasten Digitaalisen lapsuuden keskus Kiditalin toimintaa. Tutkimuksessa kerättiin 832 vastausta Kantarin Forum-internetpaneeleissa henkilöiltä, jotka olivat yli 18-vuotiaita ja ilmoittivat, että heillä on alle 18-vuotiaita lapsia tai he ovat alle 18-vuotiaan lapsen huoltajia.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.