Mitä tehdä, jos tulevat joulunpyhät ahdistavat mieltä?

Mitä tehdä, jos tulevat joulunpyhät ahdistavat mieltä?
Kuva: Pexels/ Olena Bohovyk

Joulu herättää ihmisissä ristiriitaisia tunteita: joillekin se on ihanin aika vuodesta, mutta monille muille se voi olla todella stressaavaa, ahdistavaa tai masentavaa aikaa. Stressilaukaisimia voi olla erilaisia, kuten yksinäisyys tai konfliktit perheenjäsenten kanssa.

Sosiaalinen media on omiaan lisäämään vaikeita tunteita joulunaikaan liittyen, koska se on täynnä kauniita ja idyllisiä kuvia joulunvietosta. Näin on varsinkin, jos oma joulusi ei ole läheskään yhtä rauhallinen ja kaunis. Toisaalta emme voi tietää millainen tunnelma kuvien taustalla vallitsee. Näemme vain täydelliset kuvaotokset esimerkiksi hymyilevästä ja nauravasta perheestä runsaan jouluaterian äärellä.

Useimpien mielikuvissa jouluun sisältyy yhdessäoloa perheen ja suvun kanssa, perinneruokia yltäkyllin, runsaasti lahjoja etenkin lapsille, sekä ennen kaikkea rauhaa, rakkautta ja hyvää mieltä ihan jokaiselle.

Edellä mainitun toteutuminen vaatii kuitenkin perheen, sekä taloudellisia resursseja. Kaikilla niitä ei kuitenkaan ole, jolloin joulu voikin muuttua iloisesta juhlasta ahdistavaksi tai masentavaksi.

“Jos joku tuntee olonsa yksinäiseksi, erilliseksi, suree tai kamppailee itsensä kanssa jollakin muulla tavalla, voi tämä aika vuodesta todella voimistaa näitä vaikeuksia,” selittää psykoterapeutti Rachel Buchan.

Esimerkiksi, jos kuluneen vuoden aikana on menettänyt läheisen, voi joulunvietto tuoda sen erityisen voimakkaasti muistoihin ja aiheuttaa surua. Jotkut puolestaan suorittavat joulua, joten se on heille erittäin stressaavaa ja kiireistä aikaa. Vähävaraiset sen sijaan kamppailevat taloudellisten vaikeuksien kanssa, jolloin lahjat voivat jäädä ostamatta ja perinneruoat valmistamatta.

Kuinka helpottaa joulunajan vaikeita tunteita ja tilanteita?

Joihinkin asioihin on vaikea vaikuttaa millään tavalla. Näitä ovat esimerkiksi taloudellisten resurssien puute tai surun kokeminen joulunaikaan menetetyn ystävän tai sukulaisen vuoksi. On kuitenkin myös paljon, mihin voimme itse vaikuttaa joulunvieton suhteen:

1. Pidä odotuksesi joulun suhteen alhaisina

Älä aseta joulun suhteen liian suuria odotuksia. Älä murehdi sitä, millaista joululoman mielestäsi pitäisi olla tai miltä sinusta pitäisi tuntua. Älä myöskään odota joululta pahinta ennakoimalla katastrofia. Ota jokainen päivä sen sijaan vastaan sellaisena kuin se tulee. Sinun ei tarvitse vertailla omaa jouluasi täydelliseen joululeffan tai sosiaalisen median ihanteeseen.

2. Ympäristön aiheuttamien stressitekijöiden hallitseminen

Joulunaikaan kauppakeskukset ja liikenne ovat ruuhkaisia, emmekä voi asialle mitään. Voimme kuitenkin suunnitella ja ennakoida jouluvalmisteluja, sekä panostaa ajanhallintaan helpottaaksemme jouluostoksia. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tee selkeät ostoslistat, suunnittele käytännön asiat etukäteen ja delegoi tehtäviä eri ihmisille sekä aikatauluta tämä kaikki hyvin. Näin jouluruuhka ei saa sinua raivon partaalle.

3. Taloudellisten stressitekijöiden hallitseminen

Aseta budjetti kaikille joulun ajan aktiviteeteille, lahjoille ja tapahtumille. Sopikaa kaikkien kesken tänä vuonna hintarajojen asettamisesta lahjoille tai siitä, ettei lahjoja osteta aikuisille. Ehdota, että kaikki tuovat ruokapöytään jotakin. Älä pelkää sanoa “ei” asioille, jotka tuntuvat sinusta liian kalliilta. Jos kaipaat jouluun aktiviteetteja, tehkää ilmaisia asioita: käykää joulutapahtumissa lähialueellasi tai nauttikaa ulkoilusta.

4. Ihmissuhdepaineiden ja konfliktien välttäminen

Rehellisyyden nimissä, perheet ja suurperheet voivat olla hankalia ja monimutkaisia. Jouluna saatat joutua viettämään aikaa sellaisten ihmisten kanssa, joita et muuten haluaisi tavata. Voit kuitenkin muutamalla keinolla helpottaa ihmissuhdepaineita ja mahdollisten konfliktien syntymistä.

Vältä ottamasta jouluna esille keskustelun aiheita, jotka ovat niin sanottuja “kuumia perunoita” perhepiirissänne. Niitä voivat olla esimerkiksi uskonto tai politiikka. Mieti etukäteen neutraaleita ja hyviä puheenaiheita jännityksen vähentämiseksi. Vältä keskustelua ihmisten kanssa, jotka pahentavat joulunajan ahdistustasi.

5. Tunne-elämän hallinta

Joulunaika saattaa laukaista pitkäaikaisia emotionaalisia ongelmia. Ne voivat liittyä esimerkiksi menetyksiin, suruun tai yksinäisyyteen. Näistä asioista kannattaa puhua etukäteen luotettavan ystävän tai ammattilaisen kanssa. Mikäli yksinäisyys on sinulle haaste joulunaikaan, pohdi voisitko ottaa riskin ja kysyä osallistumistasi tuttaviesi joulunviettoon. Muista, että jos et kerro yksinäisyydestäsi, ihmiset eivät tiedä, että kaipaisit joulunaikana seuraa.

Jos et saa jouluksi seuraa, vietä itsesi kanssa hemmottelupäivä ja keksi mukavia aktiviteetteja, joista nautit. Niitä voivat olla esimerkiksi kävely ulkona, kirjan lukeminen, elokuvan katsominen tai saunassa käyminen kynttilöiden valossa.

Jos joulunajan huolenaiheesi on rakkaasi menetyksen sureminen, käy tunteita läpi kaikessa rauhassa. Voit kunnioittaa poislähteneen muistoa perinteiden avulla, joista hän piti. Puhu luotettavan ihmisen kanssa tunteistasi ja jaa positiivisia muistoja rakkaastasi. Kun olet saanut puhuttua, yritä nauttia joulusta sinulle sopivalla tavalla. Vietä joko sosiaalinen joulu muun perheen ja ystävien kanssa tai nauti yksinolosta sekä omasta rauhastasi.

Mitä tunteita tuleva joulu sinussa herättää? Miten aiot sen viettää?

Lähteet: Circle health group, MTV, New vision psychology

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *