Älä sano näitä 3 asiaa introvertille kumppanille, neuvovat asiantuntijat

woman standing near window during daytime
Kuva: Stacey Gabrielle Koenitz Rozells

Ihmiset voidaan jaotella karkeasti kahteen ryhmään: introvertteihin ja ekstrovertteihin. Ekstrovertit ovat ulospäinsuuntautuneita ja heitä voi yleensä kuvailla sosiaalisiksi. Introvertit sen sijaan ovat sisäänpäinkääntyneitä ja viihtyvät enemmän omissa oloissaan, ovat hiljaisempia ja voivat väsyä ihmisseurasta.

Kun introvertti ja ekstrovertti päätyvät parisuhteeseen, voivat erilaiset persoonallisuuden piirteet aiheuttaa parille ongelmia. Tällaisen pariskunnan välillä tarvitaan enemmän ymmärrystä toisiaan kohtaan ja kykyä löytää kompromisseja.

Niin ekstrovertti kuin introvertti ei voi luonteelleen mitään, mutta introvertin piirteet voivat tuntua vaikeammalta ymmärtää. Keskusteluissa introvertin kanssa joutuu olemaan tarkkana, ettei loukkaa häntä sanoillaan. Psykologian apulaisprofessori Ryan Sultan, parisuhdeterapeutti Dan Auerbach sekä psykoterapeutti Angela Ficken ovat nostaneet esiin asioita, joita introvertille ei tulisi sanoa.

Kolme asiaa, joita erityisesti pitäisi välttää sanomasta introvertille kumppanille

”Olet niin hiljainen.”

Asiantuntijakolmikko on yhtä mieltä siitä, että tokaisu on kaikkea muuta kuin rakentavaa kritiikkiä kumppanille. Introvertti saa toistuvasti kuulla kommentteja siitä, miten hiljainen tai vaisu hän on. Introvertti usein mieluummin kuuntelee, tarkkailee ja miettii ennen kuin avaa suunsa. Muiden silmissä tämä voi vaikuttaa siltä, ettei hän ole kiinnostunut seurastaan tai hän on ujo, vaikka näin ei ole. Kyse on vain siitä, millainen ihminen hän on ja tällaiset kommentit luovat vaikutelman kuin hän tekisi jotain väärin vain olemalla oma itsensä.

”Tällaiset kommentit jättävät huomiotta sen, että introvertit saavat iloa hiljaisemmista aktiviteeteista. Lisäksi se antaa ymmärtää, etteivät introvertit ole luonnostaan yhtä hauskoja kuin muut”, Ficken kertoo.

”Älä ole niin antisosiaalinen.”

Tämä kommentti hyökkää introvertin olemusta vastaan ja painostaa häntä olemaan jotain, mitä hän ei ole. Introvertti arvostaa ihmissuhteitaan, vaikka myös vaalii omaa aikaa tai suosii pieniä illanistujaisia isojen juhlien sijaan. Jos introverttia painostaa olemaan sosiaalisempi, hän voi uupua ja sosiaalisena oleminen voi tuntua ylivoimaiselta. On kuitenkin ok yrittää löytää kultainen keskitie kumppanin kanssa, jotta molemmat ovat onnellisia ja myös ekstrovertin tarpeet suhteessa tulevat tyydytetyksi. Voisiko jokin kodin ulkopuolella tehtävä aktiviteetti olla molemmille nautinnollinen?

”Olet niin herkkä.”

Introvertit usein prosessoivat tietoa syvästi, minkä vuoksi he voivat olla herkempiä ympäristölle ja sosiaaliselle kanssakäymiselle. Tämän takia introvertit eivät usein pidä isoista ihmisjoukoista ja liian stimuloivista paikoista. Introvertin herkkyyttä ei kuitenkaan pidä käsitellä vikana tai huonona puolena.

Lähde: PureWow

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.