YLE: Sijaisvanhempi voi olla ratkaisevassa roolissa lapsen elämässä

YLE: Sijaisvanhempi voi olla ratkaisevassa roolissa lapsen elämässä
Kuva: Gabriel

Hyvä suhde sijaisvanhempaan saattaa olla lapsen pelastus ja elämän suunnan muuttaja. Sijaisvanhempi voi merkitä lapselle onnellista ja normaalia lapsuutta, jollaista hänen ei välttämättä olisi ollut mahdollista saada biologisten vanhempiensa kanssa.

Toki sijaisvanhemmuudessa on välillä omat haasteensa. Sijaisvanhemman kotiin muuttava lapsi saattaa olla monin tavoin traumatisoitunut ja oireilla esimerkiksi käytöshäiriöin. Päästyään pois huonoista kasvuolosuhteista, sijaisvanhemman luokse muuttanut lapsi voi kuitenkin saada aivan uuden suunnan elämälleen. Tällöin lapselle voi ensimmäisiä kertoja tulla kokemuksia onnellisuudesta, välittämisestä ja huomioonottavasta aikuisesta sekä siitä, että hänen tunteillaan on merkitystä. Sijaisvanhemmuus onkin eräs arvokkaimmista auttamisen muodoista. Parhaimmillaan sijaisvanhempi voi muuttaa lapsen koko elämän suunnan.

Vanhemman ei tarvitse jakaa samoja geenejä lapsensa kanssa

Ylen artikkelissa kerrotaan Petristä, joka tarjosi sijaisvanhempana kodin 16-vuotiaalle Rikulle. Alkuun Petri suhtautui epäilevästi ajatukseen, että Riku muuttaisi hänen luokseen, mutta mieli muuttui pian ja Petri huomasi odottavansa viikonloppuja, jolloin Riku oli tulossa käymään. Lopulta Riku muutti kokonaan Petrin luokse ja asui hänen luonaan kolme vuotta.

Artikkelissa Riku toteaa, että hänellä on kolme isää. Biologinen isä, edellisen sijaiskodin isä ja Petri. Riku sanoo Petrin tuntuvan kuitenkin tällä hetkellä eniten isältä. Petri kertoo liikuttavasti artikkelissa, kuinka hänen sydämessään läikähti onnellisuus, kun hän jutteli kerran Rikun kanssa puhelimessa ja Riku sanoi samassa huoneessa olleelle toiselle henkilölle, että hän puhuu isänsä kanssa.

Petrin ja Rikun tarina on osoitus siitä, kuinka sijaisvanhemmuus voi parhaimmillaan muuttaa lapsen tai nuoren koko elämän suunnan. Petri kertoo artikkelissa, kuinka he Rikun kanssa juttelivat kaikenlaisista asioista esimerkiksi pitkillä automatkoilla. Moni sijaisperheeseen sijoitettu lapsi on saattanut aiemmin kokea, ettei aikuisilla ole aikaa tai halua jutella hänen kanssaan ja kuulla hänen ajatuksiaan. Lapsella saattaa myös olla kokemus, ettei hänen toiveillaan ole väliä, eikä niitä siksi edes kannata esittää. Joillekin sijaisperhe voi olla ensimmäinen paikka, jossa oma ääni tulee todella kuulluksi.

Joskus näennäisen pieneltä vaikuttavat seikat voivat olla ratkaisevia sen kannalta, minkälaiselle uralle lapsen elämä lähtee

Vanhemmuus ei edellytä sitä, että lapsi on oma biologinen lapsi. Toisinaan lapselle on jopa parempi kasvaa muun vanhemman kuin biologisen vanhempansa kanssa. Jos lapsen elämästä puuttuvat turvalliset aikuiset, jotka neuvovat ja ohjaavat oikeaan suuntaan, lapsen elämänhallinta saattaa heikentyä ja hän saattaa joutua tilanteeseen, jossa ei enää hallitsekaan elämäänsä.

Ylen artikkelissa Petri sanoo, että hän kokee saaneensa todella paljon monilta lapsilta, joille hän on toiminut sijaisvanhempana ja toivoo myös kyenneensä antamaan vastavuoroisesti lapsille jotakin. Artikkelia lukiessa Petristä välittyy niin lämmin ja välittävä kuva, että mieleen ei jää epäilyksiä siitä, etteivätkö myös lapset olisi saaneet Petriltä korvaamattoman arvokkaita eväitä matkaan omalle elämänpolulleen.

Lähde: YLE

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *