Ulkopuolisten voi olla hyvin vaikeaa ymmärtää, miksi ihminen jää väkivaltaiseen suhteeseen. Varsinkin jos perheessä on lapsia, jotka myös kärsivät tilanteesta, tämän luulisi viimeistään saavan vanhemman jättämään väkivaltaisen puolison. Kuitenkin monille lapsille väkivallan pelko omassa kodissa on arkipäivää. Miksi vanhemman on niin vaikeaa lähteä väkivaltaisesta suhteesta, vaikka on selvää, että tilanne on hyvin haitallinen myös hänen lapsilleen?
Ilta-Sanomien artikkelissa kerrotaan nuoresta äidistä, jonka puoliso yllättäen kuukausi vauvan syntymän jälkeen kävi häneen väkivaltaisesti käsiksi. Nuoret vanhemmat olivat ensimmäistä kertaa yhdessä ulkona lapsensa syntymän jälkeen ja kuukauden ikäinen tyttövauva oli tuona aikana luotettavassa hoitopaikassa. Kun vanhemmat palasivat kotiin ravintolasta, nuori äiti romahti, alkoi itkeä ja kertoi miehelleen, ettei enää jaksanut yksin kantaa vastuuta kodista, vauvasta ja koirasta. Mies reagoi tilanteeseen käymällä nuoreen naiseen väkivaltaisesti käsiksi.
Nuori äiti kertoo artikkelissa päättäneensä tuona iltana, että tämä oli ensimmäinen ja viimeinen kerta, kun mies kävi häneen käsiksi ja että suhde päättyisi tähän. Päätöksessä pysyminen ei kuitenkaan ollut niin helppoa. Moni väkivaltaisesta suhteesta lähtenyt tai sellaisessa elävä tietää hyvin, kuinka vaikeaa suhteesta irtautuminen voi olla.
Ulkopuolisen on usein vaikeaa ymmärtää, miksi ihminen jää väkivaltaiseen suhteeseen
Ulkopuolisen silmissä tilanne vaikuttaa usein hyvin selkeältä. Jos kohtaa suhteessaan väkivaltaa, tuntuu itsestään selvältä, että pitäisi välittömästi lähteä pois. Ulkopuolisen on helpompaa ajatella näin, koska hänellä ei ole tunnesidettä väkivaltaiseen puolisoon. Jos toista on rakastanut voimakkaasti ennen väkivaltaisuuksien alkamista, on tunnetta vaikeaa sammuttaa kuin napista painamalla. Varsinkin jos väkivaltainen puoliso ilmaisee voimakasta katumusta ja vannoo muuttuvansa, väkivaltaa kokenut puoliso voi jopa alkaa sääliä kumppaniaan ja jää suhteeseen toiveenaan, että toinen todella muuttuu.
Iltasanomien artikkelissa tarinansa kertonut nuori äiti toteaa, että juuri näin kävi myös hänen tilanteessaan. Alussa kaikki oli hyvin ja mies lupasi “kuun ja tähdet taivaalta”, äiti kertoo. Suhteen alussa mies oli karismaattinen, itsevarma ja kehui tyttöystäväänsä vuolaasti. Pari alkoi seurustella nuorena ja teki jo varhain päätöksen lapsen hankinnasta miehen aloitteesta. Jostakin syystä mies oli vakuuttunut siitä, että lapsi tulisi olemaan poika. Kun lapsi olikin tyttö, miehen asenne muuttui. Hän esimerkiksi totesi, että jos kyseessä on tyttö, lapsi ei varmaan ole hänen.
Mies myös käytti enenevässä määrin alkoholia. Tilanne pahentui pikkuhiljaa, kunnes lopulta väkivalta saavutti sellaiset mittasuhteet, että nuoren äidin oli pakko hyväksyä, ettei tilanne tule parantumaan. Tällöin hän kykeni viimein irtautumaan pysyvästi myrkyllisestä suhteesta.
Jos vanhempi elää väkivaltaisessa suhteessa, ei pidä jäädä yksin. Apua on onneksi saatavilla monessa muodossa. Jos joutuu suhteessaan akuutin väkivallan kohteeksi, tulee soittaa yleiseen hätänumeroon 112.
Nuoren äidin tarinasta sekä siitä, miten kannattaa toimia, jos puoliso on väkivaltainen, voi lukea lisää Ilta-Sanomien artikkelista.
Lähde: Ilta-Sanomat
Teksti: Sonja