Tiesitkö? Hormonit voivat vaikuttaa silmiin raskauden aikana

close-up photo of persons eye
Kuva: Amanda Dalbjörn

Hormonit vaikuttavat ihmiselimistön toimintaan monin tavoin läpi elämän. Moni ei kuitenkaan tiedä tai tule ajatelleeksi, että hormonit voivat vaikuttaa myös silmiin ja niiden terveyteen.

Hormonien vaikutuksesta silmäterveyteen ei puhuta läheskään niin paljon kuin esimerkiksi iän myötä tapahtuvista muutoksista. Hormonien vaikutuksista olisi kuitenkin hyvä tietää. Esimerkiksi raskauden aikana kehossa tapahtuu monia hormonaalisia ja fysiologisia muutoksia, jotka voivat vaikuttaa myös silmien terveyteen. Yleisimpiä muutoksia ovat kuivasilmäisyys ja näkömuutokset.

”Raskausaikana moni kokee näkevänsä huonommin etenkin kauas. Taustalla ovat muutokset sarveiskalvossa: nestettä kertyy sarveiskalvolle ja muuttaa sitä paksummaksi”, Specsavers Helsinki Redin yrittäjä, optometristi Anna-Riitta Ripatti kertoo.

”Näkökyky palaa useimmiten entiselleen raskauden jälkeen. Siksi silmälaseja ei välttämättä kannata uusia ennen kuin keho ja hormonit ovat palautuneet. Toisaalta, jos silmälasit ovat olleet jo ennen raskautta ’väärillä vahvuuksilla’, voi raskaus kärjistää ongelmia ja lasien uusiminen voi muutoksen väliaikaisuudesta huolimatta olla järkevää”, hän lisää.

Hormonaaliset muutokset raskauden aikana voivat vaikuttaa myös kyynelnesteen koostumukseen ja vähentää sen uloimman, öljymäisen kerroksen eritystä. Tämä voi oirehtia kuivasilmäisyyden tunteena ja aiheuttaa epämukavuutta silmissä. Lisäksi hormonaaliset muutokset voivat aiheuttaa joillekin naisille vaikeuksia sietää kirkasta valoa raskauden aikana.

Kuivasilmäisyys vaivaa myöhemminkin

Myös vaihdevuosien myötä kehon hormonituotannossa tapahtuu muutoksia, jotka aiheuttavat monia erilaisia muutoksia kehoon. Yleisesti puhutaan kuumista aalloista, mielialavaihteluista ja aivosumusta, mutta vaihdevuosien aiheuttamat vaikutukset silmäterveydelle ovat vähemmän tunnettuja.

”Vaihdevuosien aikana estrogeenin tuotanto vähenee, ja siitä johtuva estrogeenivaje on merkittävimpiä tekijöitä vaihdevuosien aikana koetuille muutoksille. Yksi yleisimmistä vaihdevuosien silmäoireista on vähentynyt kyynelnesteen tuotanto, mikä voi johtaa kuivaan tunteeseen silmissä, valoherkkyyteen ja näön sumentumiseen”, Ripatti selittää.

Kuivasilmäisyys tulee monille vaihdevuosi-ikäiselle ja ne ohittaneelle tutuksi. Specsaversin teettämän kyselyn mukaan lähes kolmannes (32 %) suomalaisista 45–64-vuotiaista naisista kärsii kuivasilmäisyydestä jatkuvasti tai usein.

”Vaihdevuosien aikana myös silmänpaine voi lähteä nousuun, ja siksi säännölliset näöntutkimukset ovat tärkeitä. Niissä voidaan havaita mahdolliset silmäsairaudet ja tarjota oikeanlaista apua. Näöntutkimuksen yhteydessä on hyvä mainita, jos esimerkiksi kärsii kuivasilmäisyydestä tai on muita sairauksia – näin löydetään yksilölliset ratkaisut”, Ripatti muistuttaa.

Hormonit voivat altistaa silmäsairauksille

Hormonit voivat vaikuttaa silmäterveyteen myös muulloin kuin raskauden ja vaihdevuosien aikana. Silmäterveyteen ja silmien aineenvaihduntaan voivat vaikuttaa useat eri hormonit.

”Esimerkiksi sukupuolihormoni estrogeeni vaikuttaa silmän rakenteiden joustavuuteen, ja muutokset estrogeenitasoissa voivatkin aiheuttaa kuivasilmäisyyttä. Myös mieshormoni testosteronin tasot voivat vaikuttaa kyynelnesteen tuotantoon ja sitä kautta kuiviin silmiin”, sanoo Ripatti.

Optometristin mukaan myös kovasta stressistä kärsivät voivat altistua silmäsairauksille. Ripatti kertoo, että stressihormoni kortisoli voi nostaa silmäpainetta.

”Pitkäkestoisella ja voimakkaalla stressillä on ylipäätään yhteys silmäsairauksiin: se voi aiheuttaa verkkokalvon keskeistä nesteirtaumaa ja joissain tapauksissa stressin aiheuttama silmäpaineen nousu voi aiheuttaa glaukoomaa. Siksi etenkin kovasta stressistä kärsivien kannattaisi käydä näöntutkimuksissa säännöllisesti”, hän opastaa.

Teksti: Miia

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.