Lasten ummetus on lisääntynyt huomattavasti – tästä se johtuu

Kuva: Pixabay / Alexas_Fotos

Ummetus on yleinen vaiva niin lapsilla kuin aikuisilla. Lapsen ummetus on syytä tunnistaa ja jos kotikonstit tilanteen helpottamiseksi eivät auta, on tärkeä lähteä lääkärin vastaanotolle.

Lasten ummetus on lisääntynyt huomattavasti, kertoo lastentautien erikoislääkäri Johanna Immonen Terveystalosta. Immonen on toiminut työtehtävässään jo 25 vuotta ja hän on havainnut, että ummetus on lisääntynyt kaikenikäisillä lapsilla pikkuvauvaikäisistä 16-vuotiaisiin.

Ummetuksesta puhutaan, kun lapsen suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa tai jos lapsen uloste on niin kiinteää, että ulostaminen on useimpina kertoina vaikeaa. Ummetus voi aiheuttaa lapsille vatsakipuja sekä kipuja ulostaessa, minkä myötä lapsi voi alkaa pantata ulostamista. Tämä taas lisää ummetuskierrettä.

”Normaalisti lapsen vatsan pitäisi toimia 1–2 kertaa päivässä. Vaikeaan ummetukseen voi liittyä myös tuhrimista”, Immonen sanoo.

Ummetuksen lisäksi erikoislääkäri on havainnut vastaanotollaan, että lasten närästäminen on lisääntynyt.

”Vaikea ummetus voi aiheuttaa närästystä ja vaikuttaa siltä, että ummetus onkin yleisin närästyksen syypää lapsilla. Lapsi kuvailee närästystä usein kertomalla vain, että on huono olo tai paha olo. Pelkkää närästystä ei pitäisi hoitaa, vaan vatsa pitää saada toimimaan, jolloin närästyskin yleensä helpottaa”, Immonen huomauttaa.

Tästä ummetuksen yleistyminen johtuu

Yksi merkittävimmistä syistä ummetuksen lisääntymiselle on lasten vähentynyt liikunta. Immonen muistuttaa, että vatsa toimii hyvin silloin, kun liikutaan paljon.

”Suoli aktivoituu liikkeessä. Tämän päivän lapset liikkuvat liian vähän ja se on hyvin todennäköisesti suurin syy ummetuksen lisääntymiselle. Ennen vastaanotollani varmistin, liikkuuko lapsi tarpeeksi koulun jälkeen. Nyt kysyn, liikkuuko lapsi ollenkaan. Tämä on hyvin huolestuttava kehitys”, erikoislääkäri kommentoi.

Toinen syy ummetuksen yleistymisen tautalla on ruokavalio: nykyään syödään enemmän sokeripitoista ruokaa ja herkutellaan eikä ruokarytmi välttämättä ole säännöllinen eikä perhe ruokaile yhdessä.

Ummetusta voi hoitaa kotikonstein, mutta jos nämä keinot eivät auta, on syytä lähteä lääkäriin. Immonen muistuttaa, että mitä kauemmin lapsilla on kipuja ja hän pidättää, sitä hankalammaksi ummetus muodostuu. Pahimmillaan lapsen ummetus voi pyörittää koko perheen arkea.

”Tällaisiakin tapauksia tulee vastaanotolleni, että perheen keskustelujen pääteema kotona on se, onko lapsi saanut kakattua vai ei. Saatetaan joutua esimerkiksi miettimään etukäteen, voidaanko lähteä ruokakauppaan, jos lapsi ei ole vielä sinä päivänä ulostanut, tai mitä tehdään, jos kauppareissulla alkaa kovat kivut”, Immonen kertoo.

Näin hoidat lapsen ummetusta kotikonstein:

  • Arkeen tulisi lisätä paljon monipuolista liikuntaa.
  • Myös juomista tulisi lisätä: aterioiden yhteydessä kannattaa maidon lisäksi juoda vettä. Liiallinen maitomäärä voi ummettaa.
  • Lapsi tarvitsee kuituja riittävästi: jokaisen tulisi syödä oman nyrkin kokoinen määrä kasviksia, vihanneksia, marjoja tai hedelmiä joka aterialla. Banaania kannattaa välttää, sillä se voi aiheuttaa ummetusta ja närästystä.
  • Lapsen arkiruokavaliosta pitäisi jättää pois sokeripitoiset juomat ja herkut, jotka aiheuttavat herkästi ummetusta ja ovat muutenkin epäterveellisiä.
  • Lapselle tulisi yrittää rakentaa säännöllistä ulostusrytmiä: esimerkiksi noin 20 minuuttia päivällisen jälkeen pieni lapsi viedään potalle ja isompia lapsia kehotetaan käymään vessassa. Usein vatsa oppii uuteen rytmiin muutamissa viikoissa.

Jos lääkäriin on lähdettävä, kartoitetaan siellä myös lapsen ravitsemuksen ja liikunnan tilanne ja tarvittaessa otetaan avuksi turvallinen kuitua sisältävä ulostuslääke. Erikoislääkäri muistuttaa, että ummetuksen hoito on pitkäjänteistä ja lääkettäkin yleensä käytetään muutamien kuukausien ajan.

”Onneksi ummetus on kuitenkin vain ummetusta, taustalla on harvoin muita sairauksia”, Immonen lohduttaa.

Teksti: Miia

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.