Rahapeliriippuvuus on kavala sairaus

Kuva: Pexels/ Anna Shvets

Peliongelman syntyyn vaikuttavat monet eri tekijät, kuten rahapelimyönteinen ympäristö ja kulttuuri, pelien helppo saatavuus, persoonallisuuspiirteet, sekä perinnölliset tekijät. Peliongelma ei kehity vain tietynlaisille ihmisille, vaan hyvin monista eri taustoista tulevat ihmiset voivat jäädä koukkuun rahapelaamiseen.

Jos ihmisen persoonaan kuuluvat impulsiivisuus ja elämyshakuisuus, ne voivat altistaa rahapeliongelmalle. Lisäksi erilaiset kriisit ja elämänmuutokset, sekä ihmisen historia vaikuttavat alttiuteen jäädä rahapelikoukkuun. Jotkut hakevat vaikeissa elämäntilanteissa koettuun ahdistukseen helpotusta rahapeleistä.

Jopa 80 prosenttia suomalaisista on pelannut jotakin rahapeliä edeltävän vuoden aikana. Rahapeliriippuvuutta lievempi häiriö on rahapeliongelma. Suomalaisten rahapeliongelmia tutkitaan neljän vuoden välein. Tutkimus on tehty viimeksi vuonna 2019. Sen mukaan kolme prosenttia eli noin 112 000 suomalaista kärsii rahapeliongelmasta. He ovat iältään 15-74 vuotiaita.

Vakavammasta rahapeliriippuvuudesta (joka on sairaus), kärsii noin 1,4 prosenttia suomalaisista. Riskitasolla pelaa suomalaisista noin 11 prosenttia. Mikä on huolestuttavaa, niin vuoden 2019 tutkimuksessa havaittiin, että 15-17 vuotiaista rahapelejä oli pelannut 41 prosenttia. Näin on siitä huolimatta, että rahapelien ikäraja on 18 vuotta. Pelaaminen on ongelma erityisesti nuorilla aikuisilla. Miehillä riippuvuusriski on kaksinkertainen verrattuna naisiin.

Rahapeliriippuvuuden oireet

Peliongelma ja rahapeliriippuvuus kehittyvät pelaamalla. Aluksi harmittomalta tuntuneesta huvista ja mielihyvää tuottavasta toiminnasta tuleekin vähitellen pakonomaista. Vaikka se ei tuota enää mielihyvää, sitä on silti jatkettava. Näin pelaamiseen syntyy toiminnallinen riippuvuus. Tällöin pelaaja on ehdollistunut pelaamiseen toimintana. Hän kokee pakottavaa tarvetta jatkaa siitä huolimatta, että hän tunnistaa jo erilaisia peliongelman haittoja ja voi huonosti.

Pelaajalle voi kehittyä vähitellen myös taloudellinen koukku pelaamiseen, jolloin pelaaja kuvittelee pelivoitot ainoaksi mahdollisuudeksi selviytyä kertyneistä peliveloista. Tällaisen vääristyneen ajattelutavan mukaan pelaaja kuvittelee, että ongelman syystä voi löytyä ratkaisu. Yleensä kierre vain pahenee ja velkamäärät kasvavat.

Pelaamiseen liittyy monesti voimakkaat tunteet, kuten pelaamisen mukana tuoma jännitys. Se voi olla myös pakoon juoksemista vaikeiden tunteiden käsittelystä tai arjen haasteista. Rahapelaaminen voi tuoda hetkellistä helpotusta silloin, kun ihminen on ahdistunut tai masentunut. Toisaalta pelaamisen avulla ihminen saattaa palkita itseään.

Peliriippuvuuden hoito

1. Peliongelmasta toipuminen alkaa ongelman tunnistamisesta

Rahapeli-ongelmasta parantuminen on monivaiheinen prosessi. Siihen liittyy hyvin paljon muutakin kuin vain pelaamisen lopettaminen. Jotta toipumisen tielle pääsisi, on ensin todettava ja myönnettävä oma peliriippuvuutensa ja muutettava pelikäyttäytymistään.

2. Millaista elämää haluaisit elää?

Seuraavaksi toipujan tulisi miettiä, millaista elämää hän haluaisi elää. Kannattaa tehdä itselleen kysymyksiä, kuten: mikä on minulle elämässä tärkeää? Mihin haluan käyttää vapaa-aikani? Millaisia haaveita minulla on? Miten voisin panostaa ihmissuhteisiini?

3. Käyttäytymisen muutos

Toipujan tulisi lopettaa rahapelaaminen kokonaan tai ainakin vähentää sitä merkittävästi. Hänen olisi löydettävä keinoja hallita pelihimoaan ja etsiä korvaavaa tekemistä. Tässä auttaa edellisen kohdan pohdinnat eli mitä pitää elämässään tärkeänä. Korvaava tekeminen voi olla vaikka liikuntaa eri muodoissa, lautapelejä ystävien kanssa, musiikin kuuntelua sekä soittamista ja niin edelleen.

4. Mielenterveyden ja hyvinvoinnin vahvistaminen

Jotta toipuminen olisi kestävää, on käytävä läpi mahdollisia peliongelmaan johtaneita syitä ja pyrkiä vaikuttamaan niihin positiivisella tavalla. Lisäksi tulisi tutkiskella omia ahdistuksen ja häpeän tunteita, sekä pyrkiä vähentämään niitä eri keinoin. Toipujan tulisi luoda terve minäkuva, joka on uusi ja eheä. Tässä vaiheessa toipuja saattaa tarvita myös ulkopuolista apua, kuten keskustelua ammattilaisen kanssa.

5. Sosiaalinen tuki

Toipujan olisi pystyttävä olemaan rehellinen ihmissuhteissaan. Siihen voi auttaa vertaistuki, jota saa muilta rahapeliongelmista toipuvilta. Jos toipujalla on jotain anteeksi pyydettävää ihmisiltä, se olisi hyvä tehdä tässä vaiheessa. Anteeksipyynnön jälkeen toinen osapuoli päättää jatkosta, mutta pääasia on, että on itse tehnyt oman osuutensa.

6. Pelihimon hallinta

Pelihimoaan voi hallita monin erilaisin keinoin, kuten puhumalla tunteistaan läheisten kanssa, siirtämällä huomiota muuhun tekemiseen, vertaistukiryhmään osallistumalla sekä terapian avulla.

7. Ammattiapu

Ammattiapua on saatavilla monenlaista. Joissakin niistä ei tarvitse edes poistua kotoaan. Nimittäin esimerkiksi Peli poikki-ohjelma on kahdeksan viikon mittainen verkkotuettu terapiaohjelma. Siinä yhdistetään oma-apua ja ammattilaisen tukea. Lisäksi voi kokeilla lyhytterapiaa, kognitiivista terapiaa tai käyttäytymisterapiaa.

Käytössä on myös Peluurin auttava puhelin, nettikeskustelu tai chat. Omalta paikkakunnalta voi löytyä A-klinikoita tai kunnan päihde- ja mielentereyspalveluita, joista voi saada apua myös peliongelmaan.

Lähteet: Peluuri, Päihdelinkki ja Terveyskirjasto

Teksti: Anne-Mari Valta

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.